Oktober is begonnen! 7 tips om je lichaam & geest voor te bereiden op de herfst

Body
oktober

Het is oktober! Bladeren aan de bomen verschieten van kleur, kastanjes liggen voor het oprapen en een goede regenjas is deze maand je beste vriend. Hoewel grauwe luchten je fysieke en mentale gezondheid onder druk kunnen zetten, is oktober ook een kleurrijke maand. Compleet met spiritueel randje. Hoe je jouw lichaam en geest zo goed mogelijk voorbereidt op de komende vier weken lees je hier.

Oktober is begonnen! 7 tips om je lichaam & geest voor te bereiden op de herfst

Flirtte de maand september nog met de zomer, de maand oktober laat geen twijfel bestaan. Fladderjurkjes en slippers verdwijnen naar zolder en warme truien eisen een prominente plek op in je kledingkast. Na zes lichte maanden staan we met de komst van oktober aan de vooravond van de zes donkere maanden van het jaar. Hoe eerder je jouw levensstijl aanpast op het ritme van de natuur, hoe energieker jij je het komende half jaar voelt. Dus tap vooral in op de energie van oktober. Onderstaande 7 tips helpen je daarbij.

1. Ga de natuur in

In de herfst is de natuur zichtbaar in transitie. De groene bladeren worden oranje, bruin en vallen. Bloemen zijn uitgebloeid en de zon verstopt zich achter de wolken. Petrichor (de geur die ontstaat wanneer regen op droge grond valt) vervangt de frisse nazomergeur. Ineens zijn regenjassen en kaplaarzen een must. Voor sommige mensen is deze overgang lastig en maakt het ze somber. Juist dan is het helend om de natuur in te gaan. Ook – of misschien wel juist – in de herfst. Uit een internationaal onderzoek bleek dat een gespannen geest er in elk sezoen baat bij heeft tijd in de natuur door te brengen. Wil je weten waar in Nederland je ongestoord in regenplassen kunt springen? Lees dan vooral dit artikel.  

2. Verwerk pompoen in je gerechten

oktober

Tegenwoordig kun je pompoenen het hele jaar kopen, maar het oorspronkelijke seizoen van de pompoen is de herfst. De oranje herfstvrucht geeft niet alleen je gerecht een vrolijke kleur, maar zit ook nog eens boordevol vitamines. Het vruchtvlees bevat vitamine A, C, E, B6, B11 (foliumzuur) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. De mogelijkheden met het vruchtvlees zijn eindeloos. Maak bijvoorbeeld verwarmende soep, glutenvrije taart met kersen en amandelen, of smeuïge halloweencake. Hol je de pompoen uit voor de feestdag? Bewaar dan de zaadjes. Maak ze schoon, laat ze drogen en rooster ze in de oven. Heerlijk om in een dessert te verwerken, en bovendien super gezond: ze bevatten vitamine E, fosfor, silicium, zink én werken sterk vochtafdrijvend.

3. Reinig je huis energetisch

Nu het buiten weer kouder is, zul je meer tijd thuis doorbrengen. Des te belangrijker dat je huis een plek is waar je je fijn voelt. En dat begint bij een energetische reiniging. Daarbij verdrijf je duistere energieën die in je huis ronddwalen en zelf geen weg naar buiten vinden. Dat kun je bijvoorbeeld doen met zout. Een milde manier om je huis te zuiveren van negatieve energie is het plaatsen van een zoutkandelaar. Dit is een brok zout uit het Himalaya gebergte waarin een holletje is uitgekerfd voor een waxinelichtje. Deze kaarsen verspreiden een zacht oranjeroze licht dat vervuilde energie verdrijft. Als je een stapje verder wilt gaan, zet dan een glas met zeezout op die plekken in huis waar je intuïtief niet graag verblijft. Laat dit glas 24 uur staan en gooi het zout dan weg op een plek buiten je huis. Andere manieren om je huis te zuiveren lees je hier. 

4. Kies voor de juiste essentiële olie

In de herfstmaanden komt niet alleen onze mentale, maar ook onze natuurlijke weerstand (Wei Qi) onder druk te staan. Bacteriën en virussen ondermijnen ons immuunsysteem met griep en verkoudheid tot gevolg. Essentiële oliën kunnen in deze tijd ondersteuning bieden aan je emotionele en fysieke weerstand. Bijvoorbeeld  citroenolie. Deze olie heeft een sterke antibacteriële en antivirale werking en is daarom één van de beste oliën bij griep en verkoudheid. Een andere typische herfst olie is kaneelolie. Kaneel is een krachtige antioxidant en heeft – net als kurkuma – een ontstekingsremmend effect. Het remt de groei van bacteriën, gisten en virussen. Dit maakt kaneelolie tot een geschikte olie om preventief te gebruiken en zodoende infecties te verhinderen. Kruidnagel olie is ook een fijne olie voor deze tijd van het jaar. Van oudsher staat kruidnagel erom bekend dat het ziektekiemen op afstand kan houden. Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer. Je kunt de oliën afzonderlijk gebruiken, of een blend maken.

5. Drink elke dag een kopje rozenbottelthee

oktober

De gure dragen vragen erom elke dag wat warms te drinken. Rozenbottelthee is een lekkere en gezonde optie. De rozenbottels, die zich net onder de bloemblaadjes van de roos bevinden, zijn klein, rond en meestal rood of oranje. Een kopje thee van deze rode schijnvrucht is rijk aan polyfenolen, carotenoïden en vitamine C en E. Allemaal hebben ze krachtige antioxiderende eigenschappen. Vitamine C ondersteunt bijvoorbeeld de productie van witte bloedcellen, die je lichaam beschermen tegen infecties. Ook helpt vitamine C je huid om ziekteverwekkers van buiten af te weren en ondersteunt het je immuunsysteem. Hier lees je hoe je een kopje rozenbottlethee zet. 

6. Pas je kruidenrekje aan op de tijd van het jaar

Een nieuw seizoen vraagt om een opgefrist kruidenkastje! Zowel kruiden als specerijen kunnen je helpen om in de herfst balans te blijven. Door bijvoorbeeld warmte toevoegen en je spijsvertering een handje helpen. Een kruid dat verwarmend werkt is nootmuskaat. Ook verbetert het je concentratie, helpt spieren ontspannen en zorgt voor een betere nachtrust. Nootmuskaat bevat magnesium, een mineraal dat een rol speelt bij de aanmaak van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die wordt omgezet in het ‘slaaphormoon’ melatonine. Een ideale toevoeging aan herfstige baksels, stoofpotjes, curries en soepen is kruidnagel. Deze specerij stimuleert je eetlust, verbetert je spijsvertering, verwarmt je lichaam en verbrandt afvalstoffen in je lijf.  Aan je pumpkin spice latte zou je kardemom kunnen toevoegen. Deze specerij neutraliseert het effect van cafeïne en helpt een opgeblazen gevoel, gasvorming en winderigheid te voorkomen.

7. Leg contact met overleden dierbaren

Verschillende culturen zien oktober als de maand waarin overleden dierbaren en spirituele gidsen extra dichtbij zijn. Zo wordt in Mexico de Dia de los Muertos, of Dag van de doden, gevierd. Leden van de gemeenschap maken offers klaar voor de geesten van hun overleden dierbaren. Hun aanwezigheid wordt gedurende de dag gevierd tijdens rituelen en festiviteiten. Ze maken zo voor even weer deel uit van de gemeenschap. Wil jij je verbinden met een overleden dierbare? Maak dan thuis een versierd altaartje met een foto van diegene, een brief of een ander aandenken. Je kunt hier zo vaak als je wilt een boodschap naartoe brengen, of gewoon even gaan zitten luisteren naar wat er tot je komt.

Extra tip: Golden Milk

golden milk

Om je weerstand een handje te helpen kun je golden milk drinken. Dit eeuwenoude Ayurvedische drankje heeft als hoofdingrediënt kurkuma. Geelwortel is een krachtige antioxidant en ondersteunt je weerstand. Precies wat je nodig hebt tijdens de koudere maanden van het jaar. Het recept vind je hier. 

 

En dan nog even dit…

Oktober is de perfecte maand om jouw innerlijke gewetensbalans op te maken.  Dat komt omdat een maand eerder, zo rond september, de (laatste) oogsten van het jaar worden binnengehaald. Je kunt het binnenhalen van de oogsten zien als een metafoor: de buit is thuis en nu heb je tijd om reflecteren en duidelijkheid te scheppen. Inventariseren wat er wel en niet is. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: wat is passend voor mij? Hoe gaat het nou écht? Wil ik iets anders in m’n leven? Zo ja, wat? Het is belangrijk dat je dat in stilte doet. Daarmee bedoelen we dat je je focust op je innerlijke wereld. Van die stilte leer je om met een afstandje naar het afgelopen jaar te kijken. Lange wandelingen in de natuur kunnen je hierbij helpen, net als meditaties. Probeer ook om je telefoon wat vaker weg te leggen en je eigen aanwezigheid te ervaren.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.