Traditionele Chinese geneeskunde en 5 tips voor een onbezorgde herfst

Heart + Soul
chinese geneeskunde herfst

Na een uitbundige zomer kunnen we niet meer om de herfst heen. In deze tijd van het jaar trekt de natuur zich langzaam terug en keren we intuïtief meer naar binnenHet element dat tijdens dit seizoen overheerst is metaal. Kijk dus niet gek op als je wordt overvallen door een droevig of lusteloos gevoel. Want precies dát is wat er kan gebeuren als je metaalelement niet in balans is. Goed voor dit element zorgen is het devies. 

Traditionele Chinese geneeskunde en 5 tips voor een onbezorgde herfst

De traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt 5 elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Chinezen zien deze elementen als primaire krachten binnen het universum. Nu de herfst is begonnen neemt het element metaal aan kracht toe. Daarmee breekt een periode van naar binnen keren en verdorring aan. Als je metaal element mooi in balans is, dan kom je dit seizoen zonder al te veel kleerscheuren door. Is je metaalelement echter uit balans dan is het geen gek idee om de de komende paar maanden even extra goed voor jezelf te zorgen en wat gas terug te nemen. Maar hoe weet je nou hoe het er voor staat met je metaal element?

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Emotionele en fysieke weerstand

In emotioneel opzicht is de herfst een periode van loslaten. Als je metaal element niet in balans is kun je te maken krijgen met gevoelens van triestheid, wanhoop en depressie. Het loslaten van oude thema’s valt je zwaar. Daardoor kan je in een slachtofferrol schieten, ongevoelig raken of overvallen worden door een overweldigende passiviteit. Ook kost het je moeite om te vergeven en je flexibel op te stellen. Het element metaal hangt samen met je long- en dikke darm meridianen. Meridianen zijn energiebanen die van top tot teen door je lijf lopen. Elke meridiaan is gekoppeld aan een bepaald orgaan. In de herfst kunnen je long- en dikke darm meridianen overbelast raken. Hierdoor krijgen bacteriën en virussen de kans om je natuurlijke weerstand (Wei Qi) te ondermijnen met griep en verkoudheid tot gevolg. Ook kun je te maken krijgen met ‘typische metaalklachten’ zoals stijve gewrichten en spieren, droge huid en haar en een slechte circulatie van de vloeistoffen in je lijf. Het is daarom belangrijk om goed voor je metaalenergie te zorgen zodat je emotionele en fysieke weerstand zijn opgewassen tegen de vallende blaadjes. Deze 5 tips helpen je daarbij:

1)  Eet verwarmende voeding 

Binnen de Chinese geneeskunde is een sterk metaal-element de eerste stap naar een sterke weerstand. Je doet het metaal-element een groot plezier door in deze tijd van het jaar niets kouds of rauws te eten. Koud en rauw voedsel vraagt namelijk ontzettend veel energie van je lichaam om te verwarmen en vervolgens te verteren. Kies liever voor warme maaltijden. Ontbijt met havermoutpap, lunch met een maaltijdsoep en maak ‘s avonds een stoofschotel of een fijne curry. Breng gerechten op smaak met verwarmende specerijen zoals kaneel, knoflook, gember, rozemarijn en tijm. Deze kruiden werken balancerend bij wisselende buitentemperaturen.

2. Doe het wat rustiger aan

Zodra het najaar begint, schakelt je lichaam om van een dynamische zomercyclus naar een tragere herfstcyclus. Je doet er goed aan om je dagelijkse tempo hier op aan te passen. Blijf je doorhollen dan krijg je geheid te maken met kwaaltjes als moeheid, hoofdpijn, een stijve nek en verstopt holtes. Wanneer je deze tekenen aan de wand negeert, kunnen je long- en dikke darm meridianen uitgeput raken en gaat je weerstand verder achteruit. Als je weerstand (Wei Qi) zwakker wordt, krijgen bacteriën en virussen de kans om je lichaam aan te vallen. En voor je het weet heb je een flinke griep of verkoudheid te pakken. En daar zit je vast niet op te wachten.

3. Houd je lijf goed warm

Om je meridianen in balans te houden is het belangrijk om je lichaam overdag en ‘s nachts goed warm te houden. Let tijdens de koudere maanden van het jaar extra goed op je hals en onderrug. In je onderrug huist je levensenergie en koude lucht kan deze energie ondermijnen. Je hals is net zo belangrijk als je onderrug. Koude lucht dringt vaak via je nek yumekoen hoofd je lichaam binnen waardoor de meridianen in het metaalelement uitgeput kunnen raken. Hierdoor vergroot je de kans op luchtwegproblemen. Gefietst in de regen? Doe zo snel mogelijk je natte broek en sokken uit en maak een warme kruik voor je onderrug. Ook het warm houden van je voeten is belangrijk in deze tijd van het jaar. Loop daarom liever niet op blote voeten en investeer in een paar fijne sokken van eco schapenwol. Ook een slimme investering: beddengoed van biologisch flanel. Flanel past zich snel aan je lichaamstemperatuur aan en houdt warmte vast. Voor als het straks echt kouder wordt, is een kruik je beste vriend. En dan het liefst verpakt in een flanellen kruikzak.

4. Zorg voor voldoende slaap

In de herfst worden de dagen korter. De sapstromen van bomen en planten zijn naar beneden gericht, alles verzamelt zich in de wortels. Ook ons bloed wordt wat dikker en trager. Je kunt meegaan met de herfstcyclus door iets vroeger te gaan slapen en daarmee het ritme van de natuur te volgen. Heb je moeite om in slaap te komen? Probeer dan eens het Make Your Night ritueel. Dit is een ritueel waar veel monniken en topsporters bij zweren.

5. Laat los

De herfst is de tijd van het jaar om je langzaam terug te trekken in je persoonlijke ruimte en je klaar te maken voor de komende donkere tijd. Het is ook een goed moment om je eigen persoonlijke oogst van het afgelopen jaar te inventariseren. Gun jezelf de ruimte om na te denken over je successen en prestaties, maar kijk ook naar zaken die niet succesvol zijn verlopen. Deze lessen die je daar van leert zijn zaadjes van waaruit nieuwe projecten in het voorjaar tot bloei kunnen komen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link