‘Schoon’ wonen in de herfst: 5 manieren om je huis energetisch te reinigen

Heart + Soul
duistere energie huis, energetisch reinigen
karlijn visser

Karlijn Visser
23.09.2021

Je huis is misschien wel de enige plek op de hele wereld waar jij volledig jezelf kunt zijn. Samen vormen de vertrekken van je woning een toevluchtsoord waar ruimte is voor rust en kwetsbaarheid. Daarom is het zo belangrijk om juist hier de duistere energieën te verdrijven. Je huis regelmatig energetisch reinigen is net zo belangrijk als een fysieke schoonmaakbeurt. Vooral nu de donkere maanden er aan komen en we meer tijd thuis doorbrengen. Hoe je zware energieën eigenhandig verdrijft lees je in dit artikel.

‘Schoon’ wonen in de herfst: 5 manieren om je huis energetisch te reinigen

Het energetisch reinigen van je huis is iets anders dan de ramen lappen of de boel flink afstoffen. Bij een house clearing verdrijf je duistere energieën die in je huis ronddwalen en zelf geen weg naar buiten vinden. En dat is belangrijk omdat je huis één van de weinige plekken op de wereld is waar je alle sociale laagjes afpelt en je volledig jezelf kunt zijn. En juist als je kwetsbaar en onbeschermd bent kan vervuilde energie vat op je krijgen. Je huis energetisch reinigen is dus minstens net zo belangrijk als een fysieke schoonmaakbeurt.

Energetisch reinigen

Negatieve energieën van jezelf, huisgenoten, buren en zelfs vorige bewoners kunnen in en om je huis blijven hangen. Zonder dat je het door hebt kun je daar knap lusteloos, angstig of somber van worden. Gelukkig zijn er manieren om je huis energetisch te reinigen. Je kunt dit op elk willekeurig moment doen. Nu de herfst is begonnen en de dagen korter worden, brengen we meer tijd thuis door. Reden genoeg om je huis een energetische schoonmaakbeurt te geven. Maar ook in de volgende situaties kan het prettig zijn om negatieve energieën bewust te verdrijven:

1) Als je een stressvolle periode of depressie achter de rug hebt die zich (deels) thuis heeft afgespeeld
2) Als je langdurig ziek bent geweest en veel in bed en/of op de bank hebt gelegen
3) Als je net bent verhuisd en de energie van de vorige bewoners er nog hangt
4) Als je gedurende een langere periode slecht slaapt
5) Als je bewust een oude periode wilt afsluiten en een nieuwe periode wilt inluiden

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

5 manieren om je huis te clearen

Er is niet één juiste manier om je huis energetisch te reinigen. Kies altijd voor een manier die bij jou resoneert. Maar welke techniek je ook kiest, het gaat om jouw intentie in combinatie met de kracht van positieve gedachten.

1. Energetisch reinigen met zout

Zout staat bekend om zijn vermogen om negatieve energieën te absorberen. Een milde manier om je huis te zuiveren van negatieve energie is het plaatsen van een zoutkandelaar. Dit is een brok zout uit het Himalaya gebergte waarin een holletje is uitgekerfd voor een waxinelichtje. Deze kaarsen verspreiden een zacht oranjeroze licht dat vervuilde energie verdrijft. Zelf plaats ik mijn zoutkandelaar in donkere hoeken van mijn huis die niet prettig aanvoelen. Wil je een stapje verder gaan? Zet dan een glas met zeezout op die plekken in huis waar je intuïtief niet graag verblijft. Laat dit glas 24 uur staan en gooi het zout dan weg op een plek buiten je huis. Nog een laatste tip: je kunt zout ook onder de douche gebruiken om je mee te wassen en je energieveld mee schoon te vegen. Goedkoop keukenzout is hier prima geschikt voor en is niet duur.

2. Energetisch reinigen met kristallen

Kristallen zijn krachtige hulpbronnen die je op bepaalde plekken in je huis kunt neerleggen. Voordat je dit doet, programmeer je kristallen eerst als ‘energetische afvoerkanalen’. Dit doe je door het kristal een minuut af te spoelen onder stromend water en vervolgens een aantal uur te laten opladen in dag- of maanlicht. Als het kristal is opgeladen neem je het in je handen en stel je je voor wat voor functie het zal hebben. In principe zijn alle kristallen geschikt om energetisch schoon te maken, maar met de ‘gouden driehoek’ zit je eigenlijk altijd goed. Dit is een combinatie van amethist, bergkristal en rozenkwarts. Als driehoek geplaatst in een ruimte zorgt deze combinatie voor een stroom van positieve energie die duistere energieën verdrijft.

3. Reinigen met floridawater

Floridawater is geurwater bedoeld om jezelf mee op te frissen. Het stamt uit de Surinaams-creoolse traditie. Maar er gaan ook verhalen dat het water haar oorsprong vindt in Zuid-Amerika waar het gebruikt wordt door sjamanen. Het sjamanistisch brouwsel wordt gemaakt van bloemen, zoete sinaasappel, specerijen en geheime ingrediënten. De naam Floridawater verwijst naar de legende over de Fontein van de Eeuwige Jeugd, die zich in Florida zou bevinden en naar het bloemige karakter van het water. Je kunt floridawater sprayen in je huis of het toevoegen aan een emmer sop. Je kunt Floridawater zelfs inademen voor een healing van je aura. Zo is deze vervolgens beschermd tegen negatieve invloeden van buitenaf. Je koopt het mysterieuze water bij de meeste toko’s en spirituele winkels voor nog geen €5.

4. Branden van Palo santo hout

palo santo, energetisch reinigenPalo santo wordt ook wel het heilige hout genoemd. Het is eenvoudig in gebruik. Steek één eind van het stokje aan, laat enkele seconden branden en blaas de vlam uit. Loop vervolgens door je huis zodat de sacred smoke haar reinigende werk kan doen. Let er bij de aankoop van Palo santo hout goed op dat het fairtrade is en afkomstig van een duurzame leverancier. Omdat het hout wordt gebruikt voor spirituele doeleinden, mag het alleen worden geoogst van reeds overleden bomen of afgevallen takken. De boom, Palo Santo Bursera Graveolens, moet dus op natuurlijke manier haar hout loslaten.

5. Branden van witte salie

witte salie, energetisch reinigenDe Noord-Amerikaanse traditie van verbranden van witte saliebundels (ook wel smudging genoemd) wordt al generaties lang door sjamanen gebruikt. Met het smudge ritueel verwijderen zij negatieve energieën rondom personen en in leefruimten. Smudgen is iets dat je in principe zelf kunt doen met een kant-en-klare stick gemaakt van salieblaadjes. Wanneer je een heel huis gaat reinigen, werk dan van verdieping naar verdieping in de richting van een open raam of deur. Smudge langs de wanden van elke ruimte en schenk wat extra aandacht aan de hoeken want juist dat zijn plekken waar negatieve energieën zich graag schuil houden. Een waarschuwing is echter op z’n plaats. Want als je niet precies weet waar je mee bezig bent kunnen problemen door salie juist verergeren. Schakel bij twijfel altijd een professional in zoals Juno Burger. Hij heeft van clearing zijn werk gemaakt, je leest er alles over in dit artikel. Benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van het drinken van salie als medicinale thee? Dat lees je in dit artikel.

Meer lezen over de herfst en je gezondheid?

Het ritme van de seizoenen: met déze 5 energietips voorkom je uitputting in de herfst
Ayurveda: 5 remedies waarmee jij je Vata-dosha deze herfst in toom houdt
De kracht van kristallen: met déze 5 stenen blijf je goed geaard in de herfst
Feng Shui & de herfst: 8 tips voor meer levensenergie (Chi) in je huis
Ayurveda & de herfst: met deze 10 tips krijgt het najaar geen vat op jou
De herfst is begonnen: déze 3 essentiële oliën ondersteunen jou in het najaar
Déze 3 medicinale theesoorten versterken jouw weerstand in de herfst
Chinese geneeskunde & het belang van loslaten in de herfst

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.