Een goede vochtcirculatie: het geheim van een gezond en slank lijf

by Evelyn van Hasselt 22.08.2018
vochtcirculatie

Zonder dat je er bewust van bent stromen er dagelijks vele liters vloeistof door je lijf. En hoe soepeler bloed en lymfevocht hun weg vinden, hoe gezonder je bent. Een goede vochtcirculatie maakt het bovendien makkelijker hoe makkelijker om een leven lang slank te blijven. Om dit te begrijpen zoomen we in op de twee belangrijkste circulatiesystemen in je lijf: je bloedsomloop en lymfvatenstelsel.

Waarom een goede vochtcirculatie het geheim is van een gezond en slank lijf

Je lijf kent twee systemen waarbinnen constant vocht circuleert: je bloedsomloop en je lymfvatenstelsel. Beide systemen liggen aan de basis van een goede gezondheid. Want als bloed en lymfevocht vrijuit tot in de kleinste haarvaatjes van je lijf kunnen stromen is het een stuk makkelijker om gezond en slank te blijven. Hoogste tijd om op beide systemen in te zoomen.

1) Je bloedsomloop

Het lichaam van een volwassen mens bestaat voor ongeveer 7 procent uit bloed. Dit komt neer op zo’n 4,5 liter voor een vrouw en 5,5 liter voor een man. Bloed stroomt door slagaderen, aderen en haarvaatjes en transporteert zuurstof (afkomstig van je longen) en voedingsmiddelen (uit je spijsverteringskanaal) naar al jouw cellen. Maar wist je dat ook vet in je bloedbaan terecht komt? Dit proces verloopt in 3 stappen:

  • vetcellen krijgen een seintje dat je lijf energie nodig heeft
  • vrije vetzuren komen vrij uit de vetcellen en worden via je bloedbaan naar je lever getransporteerd
  • je lever zet vetzuren om in energie en stuurt de energie naar de cellen die het nodig hebben

Het vrijmaken van vetzuren (stap 1) is een natuurlijk proces dat wordt versterkt door beweging en activiteit. Het transport van de vetzuren (stap 2) is afhankelijk van de kracht van jouw bloedsomloop. Hoe beter jouw bloedsomloop functioneert, hoe beter het vetzuren kan mobiliseren en hoe gemakkelijker het is om vet te verbranden.

2) Je lymfvatenstelsel

Je lichaam heeft nog een systeem waarbinnen vocht circuleert: je lymfvatenstelsel. Dit stelsel loopt kriskras door je hele lijf en is verbonden met je bloedvatenstelsel. Je bloed wordt door je hart onder hoge druk door je bloedvaten gepompt. Als het bloed in de haarvaatjes terecht komt wordt er wat vocht naar buiten geperst. Dit vocht noemen we lymfevocht. De belangrijkste functie van dit vocht? Het opruimen van schadelijke stoffen en afval afkomstig uit cellen. Dit werkt als volgt:

  • Cellen nemen voedingsstoffen en zuurstof op en scheiden afval uit. Dit afval (denk aan beschadigde cellen en lichaamsvreemde deeltjes zoals virussen en bacteriën) wordt door lymfevocht opgenomen.
  • Lymfevocht stroomt vervolgens langs lymfeknopen. Dit zijn kleine ‘filterstations’ waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen. In je nek, oksels, liezen, luchtpijp, darmen, longen, achterin de buikholte bevinden zich veel lymfeknopen. Je hebt ongeveer 500 van deze knopen en ze hebben het formaat van een erwt.
  • De afvalstoffen in het lymfevocht worden in de lymfeknopen vernietigd en vervolgens uitgescheiden.
  • Het schone lymfevocht komt weer in je bloedbaan.

Je lymfevatenstelsel heeft geen hart dat het vocht rondpompt. Als dit stelsel niet goed functioneert kan lymfevocht opgesloten raken in de ruimtes tussen de cellen. Er ontstaan dan ‘poelen’ van schadelijke stoffen en afval. Dit wordt in de hand gewerkt door een inactieve levensstijl waarbij je vele uren per dag zit.

Bioslimming

vochtcirculatieZoals je ziet dragen een goed functionerende bloedsomloop en lymfevatenstelsel bij aan een slank en gezond lichaam. Kan jouw circulatie een zetje in de juiste richting gebruiken? Beweeg dan meer. Elke dag 30 minuten wandelen bovenop je normale dagelijkse activiteiten doet al wonderen. Ook is het slim om regelmatig een wisseldouche te nemen. Daarnaast kan je de natuur een handje helpen met Bioslimming. Dit is een innovatieve 100% natuurlijke bodywrap treatment. Het geheim zit ‘m in een combinatie van crèmes en gels op basis van plantenextracten, hoge cafeïne concentraties, essentiële oliën en algen extracten. Ik heb de behandeling zelf uitgeprobeerd bij Beautyvibes in Amsterdam en vond het een hele ervaring. Beautyvibes wordt gerund door een ontzettend lieve en kundige vrouw: Gorjana Sijan. Gorjana gelooft heilig in het energiepotentieel van het eigen lichaam dat door moderne technieken extra kan worden geactiveerd. Precies het idee achter de Bioslimming behandeling die je lijf flink aan het werk zet. Dat terwijl je 60 minuten ligt. De behandeling begint met het aanbrengen van twee heerlijk ruikende gels op mijn buik, billen en bovenbenen. Vervolgens wikkelt Gorjana me in folie en mag ik gaan liggen. Gorjana dekt met toe met een dekentje en binnen een paar minuten voel ik dat mijn huid aangenaam warm wordt. De gels doen hun werk! Na een minuut of 30 verwijdert Gorjana de gels om me vervolgens in te smeren met een derde gel die ijskoud aanvoelt. Binnen no time lig ik te klappertanden en stiekem ben ik blij als Gorjana de gel na 15 minuten verwijderd. Toch is het ijskoude deel van de behandeling essentieel. Juist het thermische effect van de verschillende gels zorgt ervoor dat de circulatie flink op gang komt. Het resultaat? Een super zachte huid en zichtbaar strakkere lichaamscontouren. De behandeling belooft zelfs cellulite te verminderen, maar daarvoor zijn meerdere behandelingen nodig.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Een gezond evenwicht, Jamé Heskett

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link