Zink tekort? Dit zijn de symptomen en zo vul je dit mineraal zelf aan

Body
zink tekort

Zink heeft ongekende levenskracht. Zo verhoogt zink je weerstand en kan dit mineraal de duur en ernst van milde ziektes zoals een verkoudheid verminderen. Ook heeft zink een gunstig effect op je libido. Ondanks de belangrijke functies die zink vervult in je lichaam, hoor je maar weinig over dit mineraal. Hoogste tijd om zink in de spotlight zetten. Vooral nu de herfst is begonnen….

Zink tekort? Dit zijn de symptomen en zo vul je dit mineraal zelf aan

Om optimaal te functioneren heeft je lijf mineralen nodig. Mineralen zijn zouten die voortkomen uit de dode natuur. Ze worden door planten opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water. Mineralen hebben een regulerende functie. Ze zijn van belang voor onder andere je lichaamsweefsels, je zenuwfuncties, botten en tanden. Je lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken. Je moet ze dus binnen zien te krijgen via je voeding of in de vorm van een supplement. Belangrijke mineralen zijn natrium, kalium, calcium, magnesium en – last but not least – zink.

Holistik Lente Box

Zink en je weerstand

Zink is een mineraal dat een cruciale rol speelt bij talloze lichaamsfuncties. Het versterkt je immuunsysteem en vermindert de duur en de ernst van milde ziektes zoals een verkoudheid. Tijdens een verkoudheid maakt je lichaam namelijk cytokines aan. Dit zijn moleculen die nieuwe ontstekingen kunnen veroorzaken. Zink remt de aanmaak van deze moleculen waardoor je minder snel en minder lang ziek wordt. Maar dat is nog niet alles, want zink is de beste vriend van je libido.

Zink en je libido

Zink is nodig voor de aanmaak van testosteron. Dit hormoon is niet alleen belangrijk voor je seksdrive, maar is ook nodig voor de productie van gezond en genoeg sperma. Per ejaculatie verliest een man ongeveer 5 mg zink. En er zit niet voor niets zo’n hoge concentratie zink in sperma. Zink speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het buitenste membraam en de staart van spermacellen. Zonder zink kunnen deze cellen zich niet voldoende ontwikkelen en zijn ze niet krachtig genoeg om de reis door de baarmoeder te maken.

Dopamine

Ook voor de aanmaak van dopamine is zink onmisbaar. Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij alles rondom seks: opwinding, aantrekkingskracht, orgasme en het ‘beloningsgevoel’ dat bij sex hoort. Dopamine geeft je een plezierig gevoel waardoor je in staat bent om te genieten van seks. Het mannelijk libido schijnt gevoeliger te zijn voor zink (en een tekort daarvan) dan het vrouwelijk libido. Maar ook het vrouwelijk libido krijgt een boost van het mineraal.

Symptomen van een zink tekort

Zoals je ziet heeft zink ontzettend veel functies. Dit betekent dat een tekort zich op allerlei verschillende manieren kan manifesteren. Toch zijn er een paar symptomen te noemen die bijna altijd de kop op steken wanneer je te weinig van dit mineraal binnenkrijgt. Zo zijn witte vlekjes op je nagels, huidproblemen zoals acné, een langzame genezing van wondjes en constante verkoudheden goede aanwijzingen dat je wat meer op je zinkconsumptie zou moeten letten. Ook verminderde concentratie kan een symptoom zijn, net als neerslachtigheid en dus een verlaagd libido.

Voeding met veel zink

Wanneer je vermoedt dat je een zink tekort hebt (dit kan o.a. vastgesteld worden door een meting van het zinkniveau in het bloedplasma), is het verstandig om eerst je eetpatroon onder de loep te nemen. De meest beschikbare vorm van zink komt uit eiwitten zoals vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten (vooral oesters) en lever. Voor vegetariërs zijn bonen, noten (bijvoorbeeld amandelen, pinda’s en pecannoten), zaden (zoals sesamzaad, pompoenpitten), haver, zilvervliesrijst, tarwekiemen, pompoen, zeewier en doperwten goede bronnen. Andere bronnen van zink zijn haring, champignons, shi-take, spinazie, asperges, gember, snijbieten en miso.

Goede multivitamine

Voor een teveel aan zink hoef je niet bang te zijn. Het is praktisch onmogelijk om via je voeding een ongezond overschot op te bouwen. Wanneer je supplementen wilt gebruiken om een zink tekort op te heffen, kies dan voor een goede multivitamine. Mineralen zoals zink horen met elkaar in balans te zijn. In een goede multivitamine zitten ze in de juiste verhouding.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.