Vrije radicalen versus antioxidanten: hoe winnen the good guys?

by Holistik 07.07.2017

Je hebt vast wel eens gehoord van antioxidanten en vrije radicalen. In je lijf is elke dag een strijd gaande tussen deze good guys & bad guys. Maar wat zijn het dan precies?

Vrije radicalen versus antioxidanten

Laten we het eerst hebben over the bad guys. Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en je weefsel. Dit wordt oxidatieve stress genoemd. Dit proces wordt in de hand gewerkt door luchtverontreiniging, stress, alcohol, roken en blootstelling aan UV-straling. Oxidatieve stress is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts je veroudering een flinke zet in verkeerde richting geeft dan is het oxidatieve stress wel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rol die vrije radicalen spelen bij onder andere suikerziekte, alzheimer, vaatverkalking en kanker. Hoewel vrije radicalen veel schade kunnen aanrichten, hebben deze bad guys toch ook een goede kant. Zo kunnen ze gunstig zijn voor je immuunsysteem. Ze doden namelijk ongewenste bacteriën en verwijderen beschadigde eiwitten die in je spieren achterblijven na intensief sporten.

Vrije radicalen en antioxidanten

En dan nu over naar de good guys: antioxidanten. Ze hebben maar één missie: het aantal radicalen dat schade kan aanbrengen in jouw lijf binnen de perken te houden. Wat we zelf nog niet wisten, maar wel razend interessant vinden is dat antioxidanten een verzamelnaam is voor vitamine C en vitamine E, bètacaroteen, seleen en zink. Deze good guys zijn dag in dag uit in touw om vrije radicalen uit te schakelen. Hoe je voldoende antioxidanten binnen krijgt? Met een gezond voedingspatroon dat bestaat uit voldoende fruit (en dan bij voorkeur bosvruchten), (felgekleurde) groente, noten (walnoten, amandelen), zaden en volkoren granen kom je een heel eind. Nog meer antioxidanten toevoegen aan je menu? Ook kruidnagel, kaneel, kurkuma en oregano zijn ware krachtpatsers in de strijd tegen vrije radicalen.

ORAC-waarde

Antioxidanten kunnen ook aan kunststoffen, cosmetica en levensmiddelen worden toegevoegd. De hoeveelheid antioxidanten in een bepaald product wordt in de ORAC-waarde uitgedrukt. ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. In het Nederlands betekent het zuurstof radicale absorptie capaciteit. Het is dus de capaciteit om vrije radicalenactiviteit en schade neutraal te maken. De waarde wordt bepaald met een standaard test. Deze test is door het Ministerie van Landbouw in de V.S. goedgekeurd. Wel is er nog discussie over.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Tekst: Esther van der Veer
Bron: Eet jezelf mooi slank & gelukkig, Amber Albarda, Unieboek. Voedingscentrum

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN