Happy Halloween recept: smeuïge glutenvrije pompoencake

Food
pompoencake
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
28.10.2018

Oké, oké… Halloween is pas volgende week (op 31 oktober om precies te zijn) maar we grijpen dit van oorsprong Ierse volksfeest maar wát graag aan om de pompoen in de schijnwerpers te zetten. Niet uitgehold met een kaarsje erin, maar als hoofdingrediënt van deze verrukkelijke glutenvrije cake. Ga jij ‘m bakken?

Happy Halloween recept: glutenvrije pompoencake

Onze liefde voor pompoen is groot, juist omdat deze allrounder onder de groentes zich prima leent voor de meest creatieve experimenten. Pompoen is één van de weinige plantaardige bronnen met een hoge concentratie ijzer, een zeer dynamisch mineraal dat zich razend snel door je lichaam beweegt. En precies die eigenschap maakt ijzer zo geschikt voor het transporteren van zuurstof. En die zuurstof heb je nodig om brandstoffen (suikers en vetten) om te zetten in energie. Naast ijzer bevat pompoen talloze andere vitaminen en mineralen. Bovendien heeft het een vochtafdrijvende werking en doet het je darmfunctie goed.

100% glutenvrij

glutenvrij bakkenDeze glutenvrije pompoencake – gezoet met gedroogde abrikozen –  is een echte winnaar en past perfect bij Halloween. De pompoenpitten en walnoten geven ‘m een heerlijke bite en voedzaam karakter. Het recept kregen we van Marike Bol. Marike is founder van OH MY PIE! en een ware ster in glutenvrij bakken. Ze schreef er zelfs een boek over: In Bakken Zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten! Wil je meer weten over glutenvrij bakken en bijzondere meelsoorten? Lees dan ook vooral dit artikel.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 10 minuten
Wachttijd: 60 minuten

Wat heb je nodig?
Oven
Bakpapier
Cakevorm 21 cm
Foodprocessor
Mengkom
Spatel
Mixer

Ingrediënten voor 10 à 12 plakken:
300 g pompoen
100 g gedroogde abrikozen
30 g honing
4 eieren
125 g kastanjemeel
125 g amandelmeel
1 tl bakpoeder
2 tl Ceylonkaneel
Snufje zeezout
50 g pompoenpitten
50 g gebroken walnoten

Zo maak je de cake:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Kook de pompoen in zo’n 10 minuten boterzacht. Week ondertussen de abrikozen een paar minuten in kokend heet water. Giet het water af en dep ze droog. Pureer de pompoen samen met de gedroogde abrikozen tot moes. Mix de eieren en de honing tot een schuimig geheel met een mixer. Spatel de meelsoorten, bakpoeder, Ceylonkaneel, zeezout, pompoenpitten en de gebroken walnoten door de pompoenmoes. Roer vervolgens de eiermassa door het beslag heen en giet dit in de cakevorm. Bak de cake zo’n 60 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen buiten de oven voordat je hem aansnijdt. Happy Halloween!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link