Vitamine E: zoveel meer dan alleen een mooimaker – en dit is waarom

Body
vitamine E
Natalja De Vos

Natalja De Vos
29.08.2018

Wanneer je leest over vitamine E denk je waarschijnlijk direct aan huidverzorgingsproducten. Deze vitamine zorgt er inderdaad voor dat ongewenste rimpels nog even buiten de deur blijven blijven. Maar niet alleen je huid profiteert van vitamine E. In feite kan je hele lichaam baat hebben bij deze multitasker.

Dit is waarom vitamine E zoveel meer is dan een oppervlakkige mooimaker

Alfa-tocoferol – beter bekend als vitamine E – is een vetoplosbare vitamine die als multitasker functioneert in je lichaam. Vooral je huid wordt er blij van. Vitamine E staat namelijk bekend om zijn anti-aging en vochtinbrengende eigenschappen. Vooral als je last hebt van een droge huid kan een vitamine E wonderen doen. Daarnaast beschermt het je huid tegen de zon omdat vitamine E in staat is om schadelijk UV-licht te absorberen. Een extra voordeel van vitamine E is dat het bederf van huidverzorgingsproducten tegen gaat. De antioxidatieve werking van vitamine E kan (deels) als conservering worden gebruikt waardoor producten langer goed blijven.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Vechter tegen vrije radicalen

Vitamine E heeft een natuurlijke affiniteit met je huid. Maar de rest van je lichaam wordt minstens zo gelukkig van deze multitasker. Samen met vitamine C is vitamine E namelijk een sterke antioxidant en beschermt het je lichaam tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en weefsel wat oxidatieve stress wordt genoemd. Vrije radicalen kunnen je DNA, eiwitten en cellen in je lichaam beschadigen. Omdat ze door het lichaam zelf worden aangemaakt, kan het proces niet stopgezet worden. Maar antioxidanten zoals vitamine E kunnen vrije radicalen wél deactiveren. Naast zijn antioxidatieve werking speelt vitamine E een belangrijke rol bij de aanmaak van je rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn essentieel voor het transporteren van zuurstof naar al je organen. Kortom, genoeg reden om naar de drogist te rennen voor een potje vitamine E. Of eet meer noten (en dan vooral amandelen), zaden (zonnebloempitten!), groenten en fruit (kiwi’s!) want daar zit veel vitamine E in.

DIY vitamine E serum

Toch liever vitamine E smeren dan slikken? Dat kan natuurlijk ook! Hieronder vind je een recept om zelf een vitamine E en C serum te maken. Wat is een serum precies? Een serum is een crème op water-, olie- of siliconebasis dat een hoger percentage aan werkzame stoffen heeft dan een gewone dagcrème. Indien je het niet gewoon bent om een serum te gebruiken, begin dan met het lichtste percentage zodat je huid eraan kan wennen. Je kunt altijd langzaam opbouwen.

Ingrediënten voor een licht serum
– 2 theelepels gedistilleerd water
– 1/4 theelepel aloë vera gel
– 1/4 theelepel vitamine C poeder
– 2 druppels Vitamine E olie

Benodigdheden
– donker glazen flesje met pipet (kan je in een apotheek kopen)
– glazen kom
– lepel

Zo maak je het
Los het vitamine C poeder op in gedistilleerd water. Het liefst in een kom en met een lepel die niet van metaal is, want dat maakt dat het vitamine C poeder oxideert. Voeg er de aloë vera gel aan toe. Giet het mengseltje in het flesje en voeg er dan de vitamine E olie aan toe. En het serum is klaar :-). Hoe breng je een serum het beste aan? Omdat een serum zo’n hoog percentage aan werkzame stoffen heeft, heb je heel weinig nodig. Doe enkele druppels op je schone handen en verdeel het serum met licht masserende beweging over je gezicht, hals en decolleté.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link