Wetenschap bewijst: zó helpt gember je bij afvallen

Body
Wetenschap bewijst: zó helpt gember je bij afvallen

Oké, oké de kilo’s vliegen er heus niet opeens af, maar gember kan zéker helpen als je graag een paar pondjes kwijt wil. Dat heb ik niet alleen zelf ondervonden, maar kan ook wetenschappelijk worden verklaard. Er zijn verschillende aanwijzingen dat gember kan helpen bij afvallen.

Wetenschap bewijst: zo helpt gember je bij afvallen

Even los van afvallen is het sowieso gezond om regelmatig verse gemberthee te drinken. In gember zitten namelijk erg veel vitamines. Zo bevat de wortel grote hoeveelheden vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine C. Vitamine B1 en B2 zijn belangrijk voor de energievoorziening van je lichaam. Ook ondersteunt B1 je hartspier en het zenuwstelsel. B6 is belangrijk voor je stofwisseling en vitamine C is goed voor je weerstand.

Mineralen

Ook is gember rijk aan de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Natrium en kalium zijn goed voor jee vochtbalans en bloeddruk. Calcium en fosfor dragen bij aan sterke botten en een gezond gebit. IJzer ondersteunt het zuurstoftransport in je bloed en je stofwisseling. Magnesium is goed voor je spieren en koper en zink verbeteren je stofwisseling en libido. Als de hoeveelheid vitamines en mineralen in je lichaam optimaal is, verlopen alle processen in je lijf makkelijker. Dus óók het verliezen van gewicht. Maar met gember is er meer aan de hand. De wortel helpt je op 3 manieren met afvallen.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

1) Gember geeft je een vol gevoel

Uit een wetenschappelijke studie van de University of Columbia (2012) blijkt dat het drinken van een warme gemberdrank het hongergevoel vermindert. Proefpersonen die deelnamen aan het onderzoek werd gevraagd om elke ochtend 2 gram gemberpoeder in warm water op te lossen. Zij hadden veel minder honger dan proefpersonen die dat niet deden. Het gevolg was dat ze minder voedsel tot zich dan de proefpersonen die geen warm gemberdrankje hadden gedronken. Een mogelijke verklaring is dat gember de opname van voedingsstoffen in je darmen verhoogt. En als je lijf voldoende voedingsstoffen binnen krijgt om gezond te blijven zeurt het ook niet om extra voedsel. Zelf heb ik ook ervaren dat gemberthee drinken het hongergevoel vermindert. Eerder schreef ik er dit artikel over: Dit is wat 6 maanden gemberthee drinken met je doet.

2) Gember houdt je bloedsuikerspiegel stabiel

In 2013 deed een groep wetenschappers uit Iran een 12 weken durend onderzoek naar het effect van 2 gram gemberpoeder per dag  op de bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel is het glucosegehalte in je bloed na het eten van suikers. Zodra je bloedsuikerspiegel stijgt, begint je alvleesklier met het aanmaken van insuline. Dit hormoon is nodig om glucose naar je cellen te transporteren. Eenmaal bij je cellen aangekomen geeft glucose energie, bijvoorbeeld om een sportprestatie te leveren of om je goed te kunnen concentreren tijdens een vergadering (want ook je hersencellen hebben energie nodig).

Insuline

Een te hoge bloedsuikerspiegel betekent dat er constant insuline in je bloed circuleert. En dan is afvallen praktisch onmogelijk. Want zolang er insuline circuleert stopt je lichaam met het verbranden van vet om energie te krijgen. Er zit namelijk nog genoeg energie in je bloed in de vorm van glucose. Gember verhoogt de opname van glucose in je spier- en vetcellen. Hierdoor dalen je bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte in je bloed sneller. Afvallen wordt dan een stukje makkelijker.

3) Gember stimuleert je spijsvertering

Gember heeft een gunstige invloed op je  maag- en darmstelsel. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen wat weer bijdraagt aan een gezonde stoelgang.

Wondermiddel bij afvallen?

Gember is geen wondermiddel, laat ik dat voorop stellen. Maar je kunt er wel degelijk wat mee afvallen. Dat heb ik aan den lijve ondervonden toen ik 6 maanden lang elke dag verse gemberthee dronk. Ik merkte dat mijn hongergevoel gedurende de dag afnam werd waardoor ik minder (suikerrijke) tussendoortjes at. Wil je graag wat afvallen? Als je het mij vraagt is gember je beste buddy bij een holistische manier van gewicht verliezen. Zorg dat je voldoende slaapt, beweeg wat meer, houd stress binnen de perken (het stresshormoon cortisol heeft een directe invloed op de hoeveelheid buikvet), los emotionele issues op (je verliest pas gewicht als je jezelf leert dragen) en drink voldoende water. Als je dan ook nog een flink glas gemberthee per dag achterover slaat verdwijnen de extra kilo’s op den duur als sneeuw voor de zon.

Contraindicaties

Hoewel gember super gezond is, is het oppassen geblazen als je bloedverdunners gebruikt. Gember verdunt namelijk je bloed. Daarnaast kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas pas dan ook op met grote hoeveelheden gember. En raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.