Dit gebeurt er met je lijf als je elke dag gemberthee drinkt

Body
gemberthee gezond

Een obsessie zou ik het (nog net) niet willen noemen, maar er gaat geen dag voorbij of ik drink een paar glazen gemberthee. Dit verwarmende drankje is namelijk onwaarschijnlijk gezond én helpt om snaaibuien binnen de perken te houden. Probeer het maar eens. 

Dit gebeurt er met je lijf als je elke dag gemberthee drinkt

Oorspronkelijk komt de gemberwortel uit Zuid-Oost Azië, maar tegenwoordig wordt de gemberplant in alle tropische gebieden gekweekt. Er zijn wel 50 verschillende soorten gember, met elk zijn eigen kenmerkende geur en smaak. In Afrika groeien de scherpere soorten. De gember uit China is veel milder en wordt vaak in de keuken gebruikt. De oude Grieken en Romeinen kenden deze plant al. De Romeinen namen het mee toen ze Engeland binnenvielen en de Spanjaarden vervolgens weer naar Amerika. Gember wordt verder al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik vanwege zijn goede eigenschappen.

Gember als koffievervanger

Mijn gemberthee-verslaving begon in september 2016. Omdat ik een slechte slaper ben, besloot ik om na 14.00 uur geen koffie meer te drinken. In mijn zoektocht naar een waardig vervanger voor mijn vaste cafeïne shot stuitte ik op verse gemberthee. Deze verwarmde drank leek me pittig genoeg om met koffie te concurreren. Inmiddels heb ik honderden koppen verse gemberthee gedronken (minimaal 1 flinke kop per dag). En dat heeft me geen windeieren gelegd. Want ik ben veel minder vaak verkouden geworden. Op zich is dat niet zo gek, want het is al eeuwen bekend dat gember hoge concentraties antioxidanten bevat en je weerstand ondersteunt. Ik ontdekte echter nóg een side effect van mijn dagelijkse dosis ginger…

Verminderde eetlust

De eerste twee maanden viel het me niet zo op, maar inmiddels geloof ik toch echt dat er een verband is tussen mijn dagelijkse gemberthee consumptie en een verminderd hongergevoel. Sinds ik gemberthee drink, snaai ik een stuk minder. Zelfs na een lichte lunch krijg ik pas rond een uur of 5 weer trek. Dat terwijl ik mijn bureaula normaal gesproken rond een uur of 3 open trek op zoek naar een iets eetbaars. Dat gember honger vermindert, komt ook naar voren uit een wetenschappelijke studie waarbij proefpersonen elke ochtend 2 gram gemberpoeder in warm water oplosten. Zij hadden veel minder honger dan proefpersonen die dat niet deden. Een mogelijke verklaring is dat gember de opname van voedingsstoffen in je darmen verhoogt. En als je lijf voldoende voedingsstoffen binnen krijgt om gezond te blijven, zeurt het ook niet om extra voedsel. Klinkt best logisch, toch?

Roots Meditatiepakket & Dossier

Alles wat je nodig hebt voor de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn.
Ja, dat wil ik!Holistik Roots Dossier

Onderweg

Op dagen dat ik veel onderweg ben en niet in de gelegenheid ben om verse gemberthee te zetten, drink ik graag biologische Three Ginger gemberthee van Pukka. Een alternatief voor thee is het biologisch gemberconcentraat van Gimber. Het bestaat uit gember, citroen, kruiden en specerijen die je smaakpapillen wakker schudden. Je kunt het concentraat aanlengen met warm of koud water. Ook een aanrader (zeker voor wie geen fan is van de nogal uitgesproken smaak van gemberthee) zijn biologische gembercapsules. (Wil je meer weten over afvallen met gemberthee? Lees dan vooral dit artikel: Wetenschap bewijst: op deze 3 manieren helpt gember je bij afvallen.)

Dit doet gember voor je gezondheid…

Nog meer argumenten nodig voordat je op pad gaat om een voorraadje verse gember in te slaan? Dit zijn 7 belangrijke voordelen van je dagelijkse kopje gemberthee voor je gezondheid.

1. Gember stimuleert je spijsvertering

Gember heeft een gunstige invloed op je maag- en darmstelsel. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.

2. Gember helpt tegen misselijkheid

Gember is een – wetenschappelijke erkende – redder in nood bij zwangerschapsmisselijkheid en lucht- en wagenziekte. Leuk om te weten: als je een stukje gember achter je oren plakt, helpt het ook. De werkzame stofjes gaan namelijk dwars door de dunne huid achter de oren heen. En dat is best handig, want probeer maar eens een stukje gember te eten als je misselijk bent…

3. Gember reinigt je lichaam

Gember staat bekend om zijn zuiverende werking. Het heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. Je lymfeklieren helpen je lijf om schadelijke stoffen af, met name bij ontstekingen. Het eten van gember zorgt ervoor dat gifstoffen geen kans krijgen om zich op te hopen in je organen. Gember stimuleert bovendien je doorbloeding, en zorgt er voor dat je lekker warm blijft als het buiten koud is.

4. Gember verlicht spierpijn

Geloof het of niet, maar gember helpt bij spierpijn. Als je elke dag een kop warme gemberthee drinkt, neemt spierpijn na het sporten tot wel 25% af. Dat komt omdat er allerlei medicinale voedingsstofjes in gember zitten die pijn en ontstekingen tegen gaan.

5. Gember verlicht menstruatiepijn

Heb je elke maand last van buikkrampen als je ongesteld bent? Probeer dan eens gember in plaats van pijnstillers. Volgens dit experiment zijn capsules met gember even effectief als pijnstillers uit een doordrukstrip.

6. Gember is rijk aan vitaminen en mineralen

Gember is een echte vitaminebom. Zo bevat gember grote hoeveelheden vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine C. Vitamine B1 en vitamine B2 zijn belangrijk voor de energievoorziening van je lichaam. Vitamine B6 is belangrijk voor je stofwisseling en vitamine C is goed voor je weerstand. Ook is gember rijk aan de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Natrium en kalium zijn goed voor je vochtbalans en bloeddruk. Calcium en fosfor dragen bij aan sterke botten en een gezond gebit. IJzer ondersteunt het zuurstoftransport in je bloed en je stofwisseling. Magnesium is goed voor je spieren en koper en zink verbeteren je stofwisseling en libido.

7. Gember stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Gember verhoogt de opname van glucose in je spier- en vetcellen. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte in je bloed sneller. Holistisch afvallen wordt dan een stukje makkelijker. Dus als je toch het gevoel hebt dat er wat kerstkransjes zijn blijven ‘kleven’, dan kan een kop verse gemberthee je helpen om weer wat lekkerder in je vel te zitten.

Contra-indicaties

Hoewel gember dus supergezond is, is het oppassen geblazen als je bloedverdunners gebruikt. Gember verdunt namelijk je bloed. Daarnaast kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas? Pas dan ook op met grote hoeveelheden gember. En raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Meer lezen over gezonde theesoorten?

Japans onderzoek toont aan: zo gezond is citroenmelisse thee
Zoethout thee en je gezondheid
Salie thee: een medicinaal wonderdrankje

Bron: avogel.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.