Opgeblazen buik? 8 tips van een orthomoleculair therapeut om ‘m weer plat te krijgen

Body
opgeblazen buik
Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe
02.04.2021

Een hoop gerommel in je darmen en een opgeblazen buik. Niet zo fijn. Heb jij er ook weleens last van? Het schijnt namelijk nogal vaak voor te komen vooral bij vrouwen. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe deelt 8 tips over hoe je het opgeblazen gevoel kunt voorkomen en verhelpen. 

Opgeblazen buik? 8 tips van een orthomoleculair therapeut om ‘m weer plat te krijgen

Veel mensen, en met name vrouwen, hebben regelmatig last van een opgeblazen buik. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Maar wat de reden ook is, een opgeblazen buik kan flink in de weg zitten. Vooral als je er elke dag mee te maken hebt. Gelukkig hoef je je hier niet bij neer te leggen. We vroegen orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe naar haar 8 beste tips voor een platte buik.

1) Zorg voor probiotica

Wanneer je regelmatig last hebt van een opgeblazen buik is de kans groot dat er sprake is van een disbalans in jouw darmflora. Te veel slechte bacteriën in je darmen zorgen ervoor dat het verteringsproces wordt verstoord. Probiotica zijn gezonde bacteriën die kunnen helpen om de samenstelling van je darmflora te optimaliseren. Een evenwichtige flora helpt om voedsel af te breken en voorkomt gasvorming – en dus die opgezette buik. Het dagelijks nemen van een probiotica supplement is een goede manier om de gezondheid van je darmen te ondersteunen, maar je kan ook zorgen dat je voldoende probiotica-houdende producten eet. Denk hierbij aan zuurkool, kimchi en kefir.

2) Vermijd voeding waar je intolerant voor bent

Voedselintolerantie(s) kunnen ook een oorzaak zijn. Gevoeligheid voor voedingsmiddelen als gluten en lactose komt vaak voor, maar veel mensen zijn zich er niet van bewust. Regelmatig last van een opgeblazen buik is een duidelijk symptoom voor een voedselintolerantie. Je lichaam is niet goed in staat om bepaalde voedingsmiddelen te verwerken en doordat de vertering niet goed verloopt komen er allerlei gassen vrij. Ook kan het zorgen voor ontstekingsreacties in het darmvlies. Wat weer tot ernstige klachten kan leiden zoals PDS, een lekkende darm of een candida overgroei. Wanneer er bij jou sprake is van een intolerantie reageer je daar tussen 2-3 uur tot 2-3 dagen op na het eten van de betreffende voeding. Dit maakt het lastig achterhalen welke voeding precies de boosdoener is. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om een voedselintolerantietest te laten doen.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

3) Eet ondersteunende voeding

Behalve bepaalde voeding te vermijden, kun je je spijsvertering ook een handje helpen met voeding die de vertering ondersteunt. Kamille(thee) werkt licht ontstekingsremmend, ontsmettend en heeft daarnaast een ontspannend effect op maag en darmen. Pepermunt(thee) schijnt de spanning van het gladde spierweefsel van de darmen te verminderen waardoor gasvorming en een opgezwollen gevoel verminderd worden. Ook venkel(thee) zorgt ervoor dat de darmen ontspannen en dat de gassen makkelijk doorgelaten kunnen worden.

4) Pas op met galactanen

Galactanen – ook wel galacto-oligosachariden (GOS) – komen meestal in de vorm van raffinose en stachyose voor in voedsel. Ze zitten in peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. Sommige mensen hebben een tekort aan een bepaald enzym in de dunne darm dat nodig is om deze stoffen af te breken, waardoor ze als ware als voedingsbodem dienen voor ‘slechte’ bacteriën. Met gevolg dat je lichaam vele gassen produceert, wat dus weer leidt tot een opgeblazen gevoel. Als je hier last van hebt, kijk dan eens of het helpt om minder van deze producten te eten.

5) Kauw goed

Je spijsvertering verbetert enorm door goed te kauwen. Niet alleen geniet je meer van je eten, het voedsel wordt ook makkelijker afgebroken en je voorkomt gasvorming. Als bonus krijg je door goed te kauwen ook eerder het signaal van je lichaam dat je vol zit. En draagt het daardoor indirect bij aan gewichtscontrole.

6) Beperk de inname van zoetstoffen

Fructose is een natuurlijke suiker die voorkomt in producten als honing en fruit. Ook wordt het gebruikt als zoetstof in bewerkte voedingsmiddelen. Onderzoeken laten zien dat fructose niet zo goed is voor het lichaam: het is voor veel mensen moeilijk te verteren en kan daardoor zorgen voor een opgeblazen gevoel. Hetzelfde geldt voor de kunstmatige zoetstof sorbitol. Probeer de inname van deze zoetstoffen te beperken.

7) Verhelp constipatie

Wanneer het langer duurt dan 18 tot 72 uur duurt voordat voedsel je lichaam weer verlaat, is er bij jou waarschijnlijk sprake van constipatie. De ontlasting is droog en hard geworden omdat er te veel water is geabsorbeerd met een opgeblazen gevoel tot gevolg. Constipatie kan ontstaan door veranderingen in je voedingspatroon, te weinig drinken, emotionele stress, ijzersupplementen of door eerder overmatig gebruik van laxeermiddelen. Ook kan het een gevolg zijn van een hormonale disbalans of het negeren van de drang om naar de wc te moeten. De oorzaak achterhalen is dus van belang, maar zorg in ieder geval dat je voldoende water drinkt en vezels binnenkrijgt vanuit bijvoorbeeld groente, lijnzaad en havermout. Wat ook kan helpen is voldoende beweging.

8) Vermijd (chronische) stress

De laatste tip is voor velen gelijk ook de lastigste. Vermijd langdurige stress. Stress zorgt ervoor dat je bijnieren de stresshormonen cortisol aanmaken en die hebben allerlei negatieve effecten op je spijsvertering. Er zijn talloze stressfactoren. Zorg dat je er achter komt wat bij jou de grote veroorzakers van stress zijn en kijk of je deze kan elimineren. Als je geen invloed hebt op deze factoren, kijk dan wat hetgeen is wat je hierin kan accepteren. Ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen helpen om de hoeveelheid cortisol in jouw lichaam omlaag te brengen.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Meer lezen van Karlijn Hoebe

Afvallen? Deze rol speelt je darmflora
Xeno-Oestrogenen: waarom je deze nep hormonen beter kunt vermijden
Last van acné als volwassene? Dit kun je er aan doen
Candida: zo genees je van deze ziekmakende schimmel
Orthomoleculaire tips bij PMS
Dit vertelt jouw lichaamsvorm over jouw hormoonhuishouding
Vaak moe? Denk eens aan een ijzertekort
Is jouw maandelijkse cyclus normaal?
Dit is het lekkende darm syndroom en zo kom je er van af

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.