videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Holistisch afvallen: waarom jouw transformatie begint bij emotionele heling

Body
holistisch afvallen
Anita Mulderij

Anita Mulderij
27.12.2023

Holistisch afvallen… Het klinkt als een nieuwe dieethype, maar is het zeker niet. Holistisch afvallen kijkt verder dan het ‘minder eten, meer bewegen’ advies. Het werkt vanuit de overtuiging dat gewicht verliezen vaak begint met emotionele heling. Pas dan kan je een transformatie maken van overgewicht naar een blijvend slank lichaam. Hoe dat precies werkt weet Body Confidence- en Voedingscoach Anita Mulderij.

Holistisch afvallen: los eerst emotionele ballast op

Anita: Van nature ben je compleet en volmaakt zoals je bent. Je ziel heeft een lichaam gekozen om je reis hier op aarde mee te maken. Jouw voertuig, dat over een enorme intelligentie beschikt. Elk moment spelen er duizenden processen af die ervoor zorgen dat jij het leven hier kan ervaren. Gedurende je reis hier op aarde bouw je (veelal onbewust) emotionele ballast op. Dit gebeurt bij ons allemaal, meestal zonder dat we het zelf direct doorhebben.

Upcoming webinar

Dit is het belang van je ademhaling als je wilt afvallen

Datum: zondag 30 juni 2024
Tijd: 19.00 tot 20.30
Investering: €14,99
JA, IK DOE MEE!
Spreker:
ademcoach
Nathalie Kamp
Nathalie Kamp

Emotionele ballast

Deze emotionele ballast is energie die zich opstapelt in je lichaam. Het kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld emoties die we niet verwerken. Of  belemmerende overtuigingen die we met ons meedragen door pijnlijke ervaringen. We voelen ons niet veilig en geliefd. Hierdoor verliezen we het contact met de ziel en de liefde die wij in onszelf dragen.

Vet als beschermlaag

Vooral de relatie met onze ouders bepaalt in hoeverre we ons veilig voelen en de moeite waard vinden. Als dat allemaal niet het geval is, gaan we in de wereld zoeken naar manieren om onszelf te beschermen. Als jij overgewicht hebt, kan het zijn dat je eten als manier hebt ingezet om jezelf te beschermen. De energie die je hierdoor vast bent gaan houden, vormt letterlijk een beschermlaag in de vorm van vet. Vooral wanneer rondom de buik vet is opgeslagen kan dit een teken zijn dat je op onbewust niveau op zoek bent naar steun, een gevoel van veiligheid, liefde of zekerheid.

Eten om je veilig te voelen

Je kunt deze vetlaag deels verminderen door gezonder te eten en meer te bewegen. Maar als de échte oorzaak op dit niveau onbewust aanwezig blijft, is de kans groot dat de energie letterlijk en figuurlijk vast blijft zitten. En dat het mechanisme waarbij eten wordt “gebruikt” als manier om je veilig te voelen actief blijft. Hierdoor ontstaat het jojo-effect. Het goede nieuws is dat je in staat bent om dit zelf te helen en de energie die zich op geslagen heeft in je lichaam vrij te laten. Daardoor zal je het gewicht dat van nature bij jouw lichaam past krijgen. Hoe je dat aan kunt pakken? Onderstaande 5 stappen helpen je op weg.

Mini-cursus Holistisch afvallen

Leer van Body Confidence Coach Anita Mulderij hoe je het gewicht krijgt dat past bij je ziel.

Bestel voor €49,99

Holistisch afvallen in 5 stappen

1. Holistisch afvallen door vergeving

Wat ik vaak zie bij mensen die ik ondersteun in mijn praktijk is dat ze een behoorlijk schild om zich heen hebben gebouwd. Een hard laagje, waarbinnen ze erg streng zijn voor zichzelf, zichzelf constant afwijzen en eigenlijk niet in staat zijn om zich te verbinden met de liefde die zij van nature zijn. Vaak is dit ontstaan doordat een van de ouders niet van zichzelf kon houden en dit daardoor ook niet door kon geven aan hun kind. En natuurlijk heeft geen enkele ouder dat bewust gedaan. Elke ouder doet zijn best en soms heeft dat minder prettige gevolgen voor het kind. Gelukkig ben je altijd in staat om dit zelf te transformeren. Een belangrijk onderdeel daarvan is accepteren wat er is en je ouders en jezelf vergeven.

Emoties

Je kunt vergeven door middel van meditatie, door in prayers compassie naar je ouders uit te spreken of op te schrijven. Vergeef en bedank ze voor alles dat ze voor je hebben gedaan. Zo sta je het leven toe om door je heen te komen naar een bewustzijnslaag die dat deel van jezelf uit het verleden dat je nog vasthoudt vrij kan maken en kan helen. Het kan zijn dat als je dat doet er emoties los komen. Denk aan boosheid, verdriet of pijn. Dat is heel normaal. Verwelkom ze en geef er de ruimte voor. Zo geef je de energie die vastzit de ruimte om vrij te komen en weer te laten stromen.

Bedanken

Je kunt nog een stapje verder gaan en het vet op je lichaam letterlijk bedanken voor de functie die het jaren lang heeft bekleed. Vertel het dat je dankbaar bent voor het werk dat het heeft gedaan en dat het nu mag vertrekken. Je hebt zijn bescherming, hulp en liefde niet meer nodig want dat kun je jezelf geven.

2. Beweeg

Ook door beweging kun je vastzittende energie zoals emoties, spanning en pijn ontmoeten en loslaten. Bijvoorbeeld door yoga te doen og door te wandelen in de natuur. Daarnaast doet bewegen veel voor je hormoonhuishouding waardoor je gelukhormonen gaat produceren en je jezelf snel lekkerder en fitter voelt. Zoek een manier van bewegen waar je echt plezier aan beleeft. Het mag soms best uitdagend zijn als je dat lekker vindt. Laat ook tijdens het sporten de ruimte voor alle weerstand en emoties die eruit komen. Misschien wel boosheid, verdriet of zelfs woede. Laat het er zijn, gooi het eruit zodat het plaats kan maken voor licht, vreugde en plezier.

3. Holistisch afvallen door te aarden

Als je jarenlang hebt gegeten en vet vasthoudt als beschermlaag, doe je er goed aan om jezelf aan te leren dat je veilig bent zonder daarbij eten nodig te hebben of een vetlaagje. Het kan daarbij helpen om te aarden en met je aandacht in je lichaam te komen om je zo te verbinden met alles wat zich daar afspeelt. Voor veel mensen helpt wandelen in de natuur, bijvoorbeeld in het bos of langs het strand. Besef dat Moeder Aarde er altijd voor je is. Voel gedurende de dag regelmatig hoe je op je benen staat. Maak contact met de grond en adem diep in naar je onderbuik. Hou daarbij een hand op je hart en een hand op je buik.

4. Affirmaties

Ben je er achter wat de belangrijkste echte oorzaak is van je overgewicht? Zeg dan dagelijks een paar keer hardop tegen jezelf een affirmatie die je de kracht geeft om dat deel te helen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben veilig in mijn lichaam en krijg hulp als dat nodig is’ of ‘ik accepteer mijn lichaam zoals het is’. ‘Ik nodig liefde en compassie uit om in mijn leven te zijn en me te ondersteunen.’ Op deze manier kun je de opgeslagen emoties uit het verleden vrijlaten die je jarenlang een fysiek gevoel van veiligheid hebben gegeven.

5. Holistisch afvallen door compassie

Heb je jouw vetlaagje jarenlang afgewezen? Dat is het belangrijk om er met compassie naar te leren kijken. Dat zal misschien niet direct lukken, maar je doet er goed aan om dat te trainen. Als je dat niet doet en je er negatieve energie aan blijft geven, blijft de energie vastzitten. Je bevestigt aan je lichaam dat het “niet goed” is en om dat te shiften is het belangrijk om er anders mee om te gaan. Leer jezelf aan om zoveel mogelijk te verbinden met compassie. Als er negatieve gedachten zijn, merk dan op dat ze er zijn. Maar geef er geen extra aandacht aan. Accepteer dat ze er zijn en verwelkom ze.

Vreugde

Focus je op wat je vreugde geeft en waar je energie van krijgt. In plaats van jezelf dingen te ontzeggen, of jezelf te kwellen in de sportschool, kies je voor wat je leuk vindt. Leer nieuwe gezonde recepten die je lekker vindt, en die je lichaam voeden. Zorg ervoor dat je regelmatig ontspant, bijvoorbeeld door lekker naar de sauna te gaan of een leuk boek te lezen. Doe waar je blij van wordt en wees zacht en liefdevol naar jezelf.

Tot slot

Jouw lichaam is ongelofelijk intelligent. Wanneer je op deze manier leert omgaan met alles wat er in je lijf gebeurt en jezelf toestaat dat alles wat je ervaart er gewoon mag zijn en je niets op hoeft te vullen met eten zal de energie die je bij je draagt vanzelf weer gaan stromen. En je zult precies op het juiste tempo gewicht gaan verliezen. Als je luistert naar de signalen die je lichaam je geeft, zal het ook vanzelf een balans vinden die bij jouw lichaam past. En dat is misschien niet het gewicht dat jij in je hoofd hebt in de vorm van een streefgewicht, en ook niet het gewicht dat de maatschappij wilt dat jij hebt, maar dat is het gewicht dat past bij je ziel.

Mini-cursus Holistisch afvallen

Speciaal voor Holistik lezers ontwikkelde Anita de online mini-cursus ‘Holistisch afvallen’. Met deze cursus leg je de basis voor een gezond gewicht op fysiek, mentaal, emotioneel én spiritueel niveau. In 4 weken tijd zet je belangrijke stappen naar het gewicht dat van nature bij je past. De cursus kost €49,99. Bestellen kan via deze link.

Meer lezen van Anita Mulderij

Déze 3 emoties veroorzaken emotioneel overgewicht 
Hoogsensitief? Dan zijn deze ayurvedische (voedings-)adviezen voor jou
Zo blijf je fit, vrolijk en gezond na je 40e
Zo accepteer je het lichaam dat je van nature hebt gekregen
Overgewicht hebben en toch gelukkig zijn, gaat dat samen? 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.