Water drinken saai? Dan ken je deze ayurvedische tips nog niet!

Body
ayurvedische water drink tips
karlijn visser

Karlijn Visser
02.07.2018

Water drinken kan in principe de hele dag door. Maar met een paar Ayurvedische water drink tips kun je jouw waterverbruik nét wat beter managen. Wist je bijvoorbeeld dat je spijsvertering op gang wordt gebracht door water te drinken dat 20 minuten heeft gekookt?

Water drinken saai? Dan ken je deze ayurvedische tips nog niet!

Ayurveda wordt als 5000 jaar oud systeem wel omschreven als ‘moeder der geneeswijzen’. Je kunt Ayurveda echter ook zien als ‘kunst van het leven’ omdat het een complete benadering is voor het verzorgen van lichaam en geest. Het is een universeel systeem dat in het Westen steeds populairder wordt. Binnen de Ayurveda gaat men er van uit dat je als mens van nature gezond en gelukkig bent. Invloeden uit je omgeving en je leefwijze kunnen je echter uit balans brengen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Voeg hitte aan water toe

Drs. Anna M. Kruyswijk van der Heijden* gelooft in een persoonlijk voedingsplan gebaseerd op je bloedgroep en dosha (Vata, Pita of Kapha), afkomstig uit de Ayurveda. “Als we het hebben over het gebruik van water speelt de Ayurveda een rol. Vlak na het opstaan heeft je spijsvertering een boost nodig om op gang te komen. Om het vuur aan te wakkeren is Pita energie (ook wel vergelijkbaar met ‘vuur’ of de ‘tijger’) nodig. Laat water 10-20 minuten koken in een pan. Zo voeg je extra hitte toe en stimuleer je de Pita-energie in het lichaam. Hoe vaak je dit ritueel herhaalt ‘s ochtends? Doe het zolang je er aan denkt. Als we alle gezondheidsrituelen constant zouden blijven toepassen kom je niet meer aan werken toe. Het drinken van gekookt water kan overigens anytime of the day. Net wanneer jij er behoefte aan hebt. Vermijd overigens het drinken van grote hoeveelheden tijdens de maaltijd. Dit verstoort de vertering. Vooral voor Vata-typen is dit een belangrijke boodschap. Zij doen er goed aan kleine slokjes warm water of hete (kruiden) thee te drinken. Varieer met soorten kruidenthee. De kruiden hebben namelijk een ander effect op de organen. Zo laat je ze allemaal aan hun trekken komen”.

Vloeibaar voedsel

Wellicht dat er een misverstand kan ontstaan in het onderscheiden van water en vloeibaar voedsel. Anna adviseert om je persoonlijke benodigde hoeveelheid water onder te verdelen in half groene- of kruidenthee en half puur water. Daarnaast is 1 vers geperst glas groentesap aan te raden. Probeer koffie, zwarte thee en andere cafeïne houdende dranken tot 1-3 kopjes per dag te minimaliseren. En alcohol – en dan het liefst rode wijn – zelfs tot maar één paar keer per week. Melk en karnemelk ontbreken aan Anna’s lijst als het op vocht aankomt. “Ik zie deze producten als vloeibaar eten. Niet alleen als vocht voor het lichaam dus. Het drinken van 1 liter melk per dag is een grote hoeveelheid voedsel. Een gezond alternatief voor zuivel is bijvoorbeeld noten- of granenmelk”.

Drink je wel voldoende?

Er is een simpele test waarmee je kunt checken of je wel voldoende water drinkt. Pak een huidplooi vast op de bovenkant van de rechterhand. ‘Als het vel snel strak trekt na het loslaten van de huid drink je voldoende. Blijft de plooi staan, dan raad ik aan meer water te drinken’.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

*Drs. Anna M. Kruyswijk van der Heijden is arts en oprichtster van Jouw Voeding

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link