videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Overgewicht? Dit zegt de Chinese geneeskunde over ‘Damp’

Body
overgewicht chinese geneeskunde

Holistik
14.02.2024

Overgewicht kan vervelend zijn. Zeker als je het idee hebt dat je gezond eet en voldoende beweegt, maar dit niet op de weegschaal terug te zien is. Misschien is er dan sprake van Damp. Dit is een diagnose vanuit de Chinese geneeskunde die we vaak terug zien bij vrouwen die veel moeite hebben om gewicht te verliezen. ‘Ik word dik van water’ is een uitspraak die deze vrouwen op het lijf geschreven is. Acupuncturist Melanie Peters praat je bij.

Last van overgewicht? Dit zegt de Chinese geneeskunde

Melanie: ‘Als je lichaam vloeistoffen niet goed kan verwerken, dan ontstaat een overschot aan vocht en slijm. Deze ongezonde vloeistoffen noemt men binnen de Chinese geneeskunde ‘Damp’. Damp kan op allerlei plekken in je lichaam gaan zitten. Het hoopt zich op waardoor je zwaarder wordt en in omvang groeit. Je gaat je zo opgeblazen voelen als een ‘Michelin poppetje’. Omdat Damp plakkerig en zwaar is, voel jij je ook zo. Je blijft het liefst op de bank hangen en je kunt je nergens toe zetten. Dat maakt het uitdagend om van Damp af te komen, maar niet onmogelijk. In dit artikel help ik je graag met gerichte tips.’

Symptomen van Damp

Laten we beginnen met de symptomen die kunnen wijzen op Damp. Heb je 3 of meer van onderstaande symptomen? Dan is het aannemelijk dat je last hebt van Damp:
– overgewicht
– zwaar gevoel
– opgeblazen gevoel
– wattig hoofd
– voorhoofdsholtes vol slijm
– veel vaginale afscheiding of schimmelinfecties
– pijnlijke gewrichten
– PCOS
– plakkerige ontlasting

 De oplossing zit in je spijsvertering

De organen Milt en Maag vormen in de Chinese geneeskunde de spijsvertering. Je kunt deze organen vergelijken met een kookpot op een vuur. Hoe goed je vertering werkt, is afhankelijk van de inhoud van de kookpot én of er voldoende vuur onder de kookpot zit. De Milt – als onderdeel van de kookpot – heeft niet alleen de taak om voedingsstoffen op te nemen en het om te zetten in energie, maar óók om overtollig vocht op te ruimen. Als je de Milt belast met een te zware taak bij de spijsvertering, dan heeft dit orgaan te weinig kracht om het vocht af te voeren. De spijsvertering heeft namelijk voorrang op vocht afvoeren. De belangrijkste stap die je zelf kunt zetten bij Damp is het de Milt het zo gemakkelijk mogelijk te maken met de spijsvertering, zodat er power over is om Damp op te ruimen. Daarbij zijn de volgende  punten van belang:

  • Producten van goede kwaliteit eten
  • Je verteringsvuur ondersteunen
  • Het aantal eetmomenten beperken

Vers en biologisch

Garbage in, garbage out. Dit zegt genoeg: je kunt onmogelijk genoeg voedingsstoffen opnemen als de voeding van slechte kwaliteit is. Goede voeding is vers, onbewerkt en bij voorkeur biologisch. Hoe meer je varieert, hoe groter de kans dat je alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt. In groenten zitten de meeste goede stoffen voor je. Eet daarom 400 gram groenten per dag en zoveel mogelijk verschillende kleuren.

Voldoende warmte

Maar met alleen gezonde producten eten ben je er nog niet. Een kookpot is pas echt bruikbaar met een goed vuurtje eronder, anders wordt er weinig aan de kook gebracht. Voldoende warmte is nodig om de vertering op gang te brengen en alle voedingsstoffen uit voeding te kunnen halen. Als je te koud van binnen bent, kun je nog zo gezond eten: je haalt te weinig voedingsstoffen uit je eten. Om je kookpot en vuurtje optimaal te ondersteunen, is het daarom slim om warm te eten en te drinken en niet te veel rauwkost te eten. Dit kost je namelijk veel minder energie en het houdt het vuurtje warm. Vergelijk maar eens hoe je je best moet doen om een rauwe wortel te eten in vergelijking met een geblancheerde wortel.

Eetmomenten beperken

Ook ondersteun je de Milt door het aantal eetmomenten te beperken, bijvoorbeeld tot drie maaltijden per dag en tussendoortjes zoveel mogelijk weg te laten. Je kunt je voorstellen dat iedere keer dat je iets in je mond stopt, de Milt als spijsverteringsorgaan weer in actie moet komen. En je wilt dat de Milt zich bezig kan houden met de Damp afvoeren, niet met telkens met het verteren van een snoepje, appel of reep.

Vermijd dampvormende voeding

Naast bovenstaande algemene richtlijnen, kun je ook nog slimme keuzes maken in producten die je tijdelijk laat staan. Want bepaalde voeding creëert meer Damp en dat wil je natuurlijk niet als je al last hebt van Damp. Zuivel is heel erg dampvormend. Het zorgt voor extra bevochtiging en je Milt kan het ook nog eens moeilijk verteren. Laat melk, karnemelk, yoghurt, kwark, vla, crème fraîche en kaas tijdelijk staan. Als je dat heel lastig vindt, begin dan met het niet nemen van kaas en melk van de koe, omdat dat de grootste boosdoeners zijn in het verergeren van Damp. Zuivel van geit of schaap is minder dampvormend dan zuivel van de koe, dus dat is een alternatief.

Tarwe

Ook tarwe is erg bevochtigend. Een goed alternatief voor de boterham is een salade met grotendeels gekookte en geblancheerde ingrediënten. Dit kun je eventueel de avond van tevoren al maken en meenemen naar je werk als je buitenshuis werkt. Het mooiste is als je het warm kunt eten, bijvoorbeeld in een foodjar, anders is op kamertemperatuur ook al een mooie stap in plaats van rechtstreeks uit de koelkast. Als je erg gehecht bent aan brood, dan is spelt een alternatief dat minder vochtvormend is dan tarwe. Voor zuivel en tarwe geldt: neem het als bijgerecht of als traktatie. Eén keer per week genieten van een fantastisch stukje kaas is anders dan het automatisme van iedere dag een boterham met kaas voor de lunch.

Snelle suikers

Naast zuivel en tarwe is het advies om de inname van snelle suikers te beperken. De Milt houdt van zoet, maar dat is het natuurlijke zoet dat je terug vindt in groente als wortel, pompoen en zoete aardappel. Eigenlijk zijn alle suikers die een forse piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken, schadelijk voor de Milt. Dat orgaan wil je sterker maken en niet zwakker. Laat je overigens niet foppen door ‘natuurlijke’ producten als dadels en kokosbloemsuiker. Ook daarvoor geldt: altijd met mate en bij Damp liever even niet.

Voedzame ‘anti-damp’ lunchbowl

Onderstaande lunchbowl is voedend, de avond van te voren te bereiden en ondersteunt je Milt omdat het veel voorgekookte producten bevat. Het is zowel warm als op kamertemperatuur lekker. Dit zijn de ingrediënten:

50 gram quinoa
Teentje knoflook
100 gram pompoenblokjes
75 gram Edamame boontjes
50 gram taugé
100 gram Shiitake
teentje knoflook
theelepel kaneel, nootmuskaat, kerriepoeder
½ eetlepel olijfolie

Bereid de quinoa en breng op smaak met de kruiden. Snijd de knoflook in plakjes en wok dit met de kruiden, olijfolie, knoflook, shiitake, taugé en pompoenblokjes. Voeg de quinoa toe en wok het kort samen de groenten. Doe de quinoa met de groenten in een bakje. Voeg de voorgekookte edamame boontjes toe. Bestrooi eventueel met verse kruiden als peterselie, munt, koriander. Smakelijk!

Extra tip uit de Chinese geneeskunde

De Milt moet niet alleen voeding verteren, maar ook informatiestromen. Dus bij Damp kun je ook kijken naar de hoeveelheid informatie die je binnen laat komen elke dag. Het helpt enorm door een tijdje geen of minder nieuws en social media te volgen.

Acupunctuur & Damp

Je kunt een acupuncturist de diagnose laten stellen en je laten ondersteunen met het in beweging brengen van Damp. Hiervoor bestaan krachtige puntcombinaties die op de meridianen Milt en Long liggen. De Milt is belangrijk vanwege de taak Damp afvoeren en de Long helpt de Milt daarbij vanuit de ademhaling voor extra energie. Gemiddeld zijn 8 tot 10 behandelingen nodig om Damp te herstellen, dit is ook altijd afhankelijk van je constitutie en leefstijl.

Kijk voor een acupuncturist bij jou in de buurt op www.acupunctuur.nl of https://zhong.nl/therapeuten/

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.