Ben jij ook zo dol op de zoete smaak van zoethout thee? Dan ben je in goed gezelschap! Want in het graf van Toetanchamon werd naast een berg goud ook een flinke voorraad zoethoutwortel gevonden. Zoethout thee werd in het oude Egypte vooral ingezet als medicijn bij ademhalingsproblemen. Maar dit drankje heeft nog veel meer voordelen voor je gezondheid.
Is zoethout thee gezond?
Zouthout ziet eruit als hout, maar in werkelijkheid zijn het de wortels van de zoethoutplant. Deze struik behoort tot familie van de peulvruchten. Zoethout wordt in de Chinese en Indiase keuken allerlei medicinale eigenschappen toegeschreven. Vandaar dat men de wortel graag toevoegt aan maaltijden of er thee van trekt. Heb je last van een kriebelhoest en vastzittend slijm? Zoethout zorgt ervoor dat er meer slijm wordt aangemaakt waardoor je het makkelijker kunt ophoesten. Ook heeft zoethout een ontstekingsremmende werking. Je kunt de wortel bovendien gebruiken om een bittere smaak van medicijnen te verminderen. Drink na het innemen ervan een kop zoethout thee, dat helpt om je smaak te neutraliseren.
Waar is zoethout thee goed voor?
Iets anders waar zoethout bij kan helpen is het verlagen van stress. Tegenwoordig kampen behoorlijk wat mensen met uitgeputte bijnieren als gevolg van teveel stress en de overproductie van het stresshormoon cortisol, dat zorgt voor een aanslag op de kleinere organen in je lichaam. Met als gevolg dat je je moe en futloos gaat voelen omdat je bijnieren niet meer optimaal functioneren. Zoethout zorgt ervoor dat je lichaam slimmer met cortisol omgaat en er daarom minder van hoeft te produceren.
Zoethout en vrouwenklachten
Zoethout lijkt tot op zekere hoogte te reageren met de hormonen in het lichaam. De wortel verhoogt het oestrogeengehalte en kan overgangsklachten daardoor verminderen. Het zijn namelijk de schommelingen in je oestrogeenspiegel die voor vervelende symptomen kunnen zorgen. Ook als je last hebt van menstruatieklachten kan zoethout verlichting brengen. Begin een paar dagen voor je menstruatie te minderen met koffie drinken en start met zoethout thee drinken of kauw op zo’n lekkere zoete wortel. Zoethout schijnt een gunstig effect te hebben op gevoelige borsten, buikkrampen en stemmingswisselingen.
Zoethout thee & de Ayurveda
In de Ayurveda wordt zoethout thee regelmatig ingezet als huis-tuin-en-keuken middeltje tegen brandend maagzuur en spijsverteringsongemakken (lees: een opgeblazen buik, winderigheid, oprispingen, etc). De wortel kalmeert ontstekingen en schade aan de maagwand. Het wordt ook gebruikt om de groei en verspreiding van de maagbacterie Helicobacter pylori te verminderen. Ook helpt zoethout thee om de vurige Pitta dosha te balanceren en de scherpe randjes – waar dit mens-type mee soms mee kampt – te verzachten.
Zoethout thee & bloeddruk
Heb je last van een hoge bloeddruk? Drink dan liever geen zoethout thee. Heb je echter een lage bloeddruk? Dan kan het drinken van zoethout thee je juist helpen om je minder licht in je hoofd te voelen. Zoethout is namelijk hét kruid dat de bloeddruk verhoogt. In zoethout zit het stofje glycyrrhizine, dat meteen effect heeft op de bloeddruk. Overdrijf het alleen niet en houd het bij 2 kopjes per dag. Drink liever geen zoethout thee als je zwanger bent.
Meer lezen over thee
Wat 1 kop saliethee per dag doet voor jouw gezondheid
Dit gebeurt er met je lijf als je 6 maanden gemberthee drinkt
Dit doet citroenmelisse thee voor je gezondheid
Dit is waarom brandnetelthee en Nieuwe maan een match made in heaven zijn