videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Citroenmelisse thee: dit doet 1 kopje per dag voor je gezondheid

Body
citroenmelisse thee

Drink je het liefst thee die daadwerkelijk iets doet voor je gezondheid? Zet dan vooral een flinke pot citroenmelisse thee. Volgens een Japanse studie maakt thee van citroenmelisse je vaten namelijk soepeler en je huid strakker. Eén kop van 200 ml per dag volstaat. Wetenschapsjournalist Pim Christiaans schreef er een razend interessant artikel over dat we graag met je delen.

Citroenmelisse thee: dit doet 1 kopje per dag voor je gezondheid

Wie Holistik volgt, weet dat we regelmatig over thee schrijven. Dit artikel over gemberthee is het meest gelezen artikel van de afgelopen jaren, maar ook stukken over brandnetelthee, saliethee en zouthout thee worden massaal door jullie aangeklikt. Vandaag voegen we een nieuwe natuurlijke krachtpatser toe aan dit rijtje van heilzame theesoorten: citroenmelisse. Citroenmelisse blijkt namelijk een krachtig middel tegen ‘glycatie’ te zijn. Glycatie is het spontaan versuikeren van eiwitten. Als we ouder worden, raken steeds meer eiwitten in je lichaam beschadigd door suiker. Een deel van deze beschadigde eiwitten verandert in hardnekkige giftige verbindingen die Advanced Glycation Endproducts (AGEs) worden genoemd. Omdat je lichaam AGEs slecht kan afbreken, hopen ze op in je weefsels.

AGEs maken je oud en ziek

Hoe ouder je wordt, hoe meer AGEs je met je meezeult. Die AGEs jagen niet alleen het verouderingsproces aan, ze verhogen ook je risico om ziek te worden. Dat doen ze onder meer omdat ze krachtige oxidanten zijn, ontstekingsprocessen ontketenen, eiwitvezels vernielen en nóg meer AGEs creëren. In toenemende mate tasten ze de wanden van de bloedvaten aan en maken die stijver. In je hersenen verhogen AGEs het risico op dementie en alzheimer. Ook beschadigen ze je nieren en zorgen ze dat je huid vlekkerig, stug, slap en rimpelig wordt. Het is maar een greep…

Ouderdomsziekten

Mensen met veel suiker in het bloed – zoals bij (pre-)diabetes – hebben extra veel versuikerde eiwitten in hun weefsels. Daardoor ontwikkelen ze in sneltreinvaart allerlei ouderdomsziekten. We weten nu ook dat zonlicht en andere invloeden van buitenaf de vorming van AGEs in de huid kunnen versnellen. Rimpels, vlekken en hangwangen zijn het tragische gevolg. Helaas is het vrijwel onmogelijk om van eenmaal gevormde AGEs af te komen.

Medicijnen tegen AGEs werken niet

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw probeerden farmaceuten medicijnen te ontwikkelen die het ontstaan van AGEs kunnen afremmen en afbreken. Bij dierproeven leverde dit spectaculaire, verjongende resultaten op. Even dachten wetenschappers met medicinale  ‘AGE-remmers’ en ‘AGE-brekers’ op de bron van de eeuwige jeugd te zijn gestuit. De realiteit was echter weerbarstig: het wilde maar niet lukken om deze medicijnen bij mensen goed en veilig te laten werken. Deze ooit zo veelbelovende route naar verjongende geneesmiddelen liep dood en raakte in het slop. Op dit moment is de best aangetoonde bescherming tegen glycatie het laag/stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en het mijden van voeding die veel AGEs bevat (zie hiervoor het boek Het anti-AGE-dieet).

Plantaardige stoffen gaan AGEs tegen

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Al langer zijn er aanwijzingen dat ook sommige natuurlijke stoffen de vorming van AGEs kunnen tegengaan en zelfs bestaande AGEs kunnen opruimen. Japanse onderzoekers hebben extracten van 681 verschillende planten getest op hun potentiële antiglycatie vermogen. Dat deden ze door kunstmatige elastinevezels (de eiwitvezels die je huid en vaten veerkrachtig houden) in het laboratorium bloot te stellen aan een bepaald type suiker (ribose), waardoor er AGEs ontstonden. Daar werden de diverse plantenstoffen aan toe gevoegd. Zo kwamen zij erachter dat het extract van citroenmelisse een krachtige anti-AGE werking heeft – even sterk zelfs als het experimentele medicijn aminoguanidine dat bij dierproeven de vorming van AGEs succesvol heeft geremd.

Super eenvoudig recept

citroenmelisse

Na deze ontdekking lieten de onderzoekers 14 gezonde proefpersonen (m/v) van 31 tot 65 jaar zes weken lang dagelijks een kop citroenmelisse thee drinken. Het recept was super eenvoudig: 3,3 g gedroogde citroenmelisseblaadjes in een theezakje 5 minuten laten trekken in 200 ml heet water. 14 anderen dronken ter controle dagelijks een kop gerstthee ofwel mugicha (ook gezond trouwens, maar dat is een ander verhaal). Voor en na afloop van het experiment werd de mate van hun vaatstijfheid, verkleuring van de huid en de elasticiteit van de huid van de wang bepaald. Op al die drie punten spelen AGEs namelijk een schurkenrol.

Verkleuring

In de vaatwanden bevinden zich de eiwitten collageen en elastine die door suiker en AGEs worden aangetast, in de huid idem dito. AGEs dragen ook bij aan de onregelmatige verkleuring van de ouder worden de huid. Dat doen ze omdat veel AGEs zelf een geel-bruine kleur hebben, maar ook omdat ze de pigmentvormende cellen (melanocyten) ontregelen. Veel vrouwen in Azië hebben er een fortuin voor over om hun huid zo blank mogelijk te houden, dus wellicht ruiken de Japanse (onafhankelijke!) onderzoekers hier kansen op samenwerking met de cosmetische industrie.

Vaatstijfheid verminderde, huidelasticiteit verbeterde

Zowel qua vaatstijfheid als de verkleuring van de huid trad in de citroenmelisse-groep na zes weken verbetering op. De huidelasticiteit verbeterde ook, maar alleen bij de vrouwen. De onderzoekers denken dat dit komt omdat vrouwen een dunnere en drogere en huid hebben dan mannen, waardoor die kwetsbaarder was voor de weersinvloeden tijdens het experiment (najaar/winter). ‘We vermoeden dat citroenmelisse de seizoensgebonden verslechtering van de vrouwelijke huid kan tegengaan via het remmen van versuikering van huideiwitten als collageen en elastine’ schrijven ze.

Een klein, maar interessant onderzoek

Het is maar een eenmalig, piepklein onderzoek waar je dus geen oorverdovende conclusies aan mag verbinden, maar toch is het om verschillende reden interessant. Zo lijken de studieresultaten erop te wijzen dat citroenmelisse iets kan doen waar farmaceuten alleen maar van kunnen dromen: niet alleen de vorming van AGEs remmen, maar ze ook afbreken en opruimen. Immers, de schade door AGEs in de huid en vaten verminderde tijdens het experiment.

Rozemarijnzuur

De onderzoekers kwamen erachter dat vooral het stofje rozemarijnzuur in citroenmelisse een sterke anti-AGE-werking heeft. Rozemarijnzuur is een polyfenol (plantenstof met antioxidante werking) die behalve in citroenmelisse  ook in hoge concentraties voorkomt in onder meer rozemarijn, oregano, salie en marjolein. Andere wetenschappers hebben ook een krachtige anti-AGE-werking van rozemarijnzuur gevonden (studie, studie). Bovendien lijkt rozemarijnzuur over veel meer belangrijke gezondheidsbeschermende eigenschappen te beschikken.

Wondermiddel

In een wetenschappelijk artikel schrijven wetenschappers over rozemarijnzuur dat het een antikanker effect heeft, uitzaaiingen tegengaat, stille ontstekingen remt, DNA-beschermt, tegen schadelijke microben en gifstoffen werkt en de hersenen beschermt. Perilla olie bevat veel rozemarijnzuur en dat is waarschijnlijk de reden waarom het huidklachten kan tegengaan als je het lokaal aanbrengt. Volgens een Koreaanse studie kan  perilla-olie dankzij het hoge rozemarijnzuurgehalte in theorie zelfs mannelijke kaalheid tegengaan en misschien verloren haren laten teruggroeien.

Veilige thee

Citroenmelisse zelf is een plant waar al eeuwenlang geneeskrachtige eigenschappen aan zijn toegeschreven. Die claims worden af en toe door onderzoek ondersteund. In een Iraanse studie verbeterde de cognitie van alzheimerpatiënten nadat ze vier maanden lang dagelijks extract van citroenmelisse hadden ingenomen – bijwerkingen waren er niet. Een Duits onderzoek laat zien dat citroenmelisse herpes simplex virussen kan dwarsbomen die resistent zijn geworden tegen een antiviraal medicijn. Last but not least geldt citroenmelissa als veilig en wordt citroenmelisse als thee al sinds mensenheugenis gedronken. Kortom, wie langer jong en gezond wil blijven volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, drinkt dagelijks een kop biologische citroenmelisse thee. Het is nog best lekker ook!

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

  • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
  • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
  • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Meer lezen over thee

Wat 1 kop saliethee per dag doet voor jouw gezondheid
Dit gebeurt er met je lijf als je 6 maanden gemberthee drinkt
Dit is waarom brandnetelthee en Nieuwe maan een match made in heaven zijn
Dit is wat een kop verwarmende zoethout thee met je gezondheid kan doen

Vond je dit een interessant artikel? Dan kunnen we het online platform Life Unlimited – alles over healthy aging van Pim Christiaans van harte aanbevelen. Pim is een onderzoeksjournalist voor wie we onze hand in het vuur steken. Pim heeft een serie E-gidsen geschreven over onderwerpen als een strakke huid, vitaminen tegen veroudering en het versterken van je afweer. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.