Magnesium wordt ook wel ‘de vonk van het leven’ genoemd en dat is niet voor niets. Het mineraal is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in je lichaam en helpt je te ontspannen en stress te verminderen. Je kunt magnesium binnenkrijgen via je voeding of door het slikken van een supplement. Maar wat dacht je van smeren met magnesium olie of een rustgevend (voeten-)bad met magnesium vlokken?
Magnesium olie: pure rust voor je lijf uit een flesje
Magnesium is goed voor zo’n beetje alles. Het mineraal is een echte ‘regelneef’ en stuurt enzymen aan die ervoor zorgen dat ruim 300 biochemische processen in je lichaam goed verlopen. Ze allemaal benoemen gaat wat ver, maar denk bijvoorbeeld aan:
- De ontspanning van je spieren
- Het vrijmaken van energie uit je voeding (magnesium is verantwoordelijk voor zo’n 80% van alle metabolische processen in je lijf)
- De vorming van gezonde tanden en botten
- Het verhogen van je weerstand tegen spanning en stress
- De overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van je spieren
Ongeveer de helft van de hoeveelheid magnesium in je lichaam zit in je botten en tanden. De rest ligt opgeslagen in cellen, spieren, organen en zenuwweefsel. Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken. Je moet het dus uit je voeding zien te halen. In donkergroene bladgroenten, ongeraffineerde noten en granen zit veel van dit mineraal. Met stip op nummer 1 staat spinazie. In 100 gram spinazie, zowel rauw als gekookt, zit maar liefst 79 mg magnesium! Ook amandelen, zonnebloempitten, walnoten, brandnetel en zilvervliesrijst zijn goede bronnen van magnesium. In 100 gram gekookte zilvervliesrijst zit 40 mg magnesium.
Magnesium en stress
Als je in relatief rustig vaarwater zit, kom je een heel eind met gezond eten. Maar als je stress hebt, is het geen gek idee om wat extra magnesium binnen te krijgen. Bij stress, pijn, angst en depressie verbruiken mensen namelijk veel magnesium, wat voor tekorten kan zorgen. Extra magnesium kan je binnen krijgen door het slikken van een supplement, maar wat je óók kunt doen is smeren met magnesium olie of een voetenbad nemen met magnesiumvlokken.
Magnesium olie
Om maar meteen een misverstand de wereld uit te helpen: magnesium olie is eigenlijk geen olie, maar wordt zo genoemd omdat het olieachtig aanvoelt op je huid. In feite is ‘magnesium olie’ een mengsel van magnesiumvlokken en gekookt water. Je kunt het heel eenvoudig zelf maken door 100 ml water en 100 gram vlokken in een pannetje te doen en aan de kook te brengen. Zodra de vlokken zijn opgelost giet je het over in een sprayflesje en klaar ben je! Geen zin om zelf een spray te maken? Er zijn allerlei soorten en maten magnesium olie te koop. Zelf heb ik goede ervaringen met de spray van Re-Genenis.
Huidbarrière
Magnesium olie gaat door je huidbarrière heen en wordt vervolgens razendsnel in je bloedbaan opgenomen. Je kunt de spray over je hele lichaam gebruiken. Zelf gebruik ik het een paar keer per week en dan vooral onder mijn voetzolen, bij mijn liezen en onder mijn oksels. Op die plekken is de opneembaarheid namelijk het grootst. Als ik spierpijn heb spray ik op de pijnlijke plekken. Geloof het of niet, maar dit brengt direct verlichting. Het haalt de scherpe randjes van de pijn. Magnesium olie helpt me ook te ontspannen. Ik ben een slechte slaper en zal wel nooit doornroosje worden, maar als ik ’s avonds voordat ik naar bed ga wat magnesium olie onder mijn armen spray val ik nét iets makkelijker in slaap.
Magnesium vlokken
Geen fan van sprayen? Probeer dan eens een voetenbad met magnesium vlokken. Los 200 gram vlokken op in een teil met 5 liter warm water en dompel je voeten er minstens 20 minuten in onder. Als je een magnesiumtekort hebt kun je dit dagelijks doen om het tekort aan te vullen. Daarna volstaat één keer per week om het magnesiumniveau in je lijf op peil te houden. Tip: neem een magnesium voetenbad na het sporten. Grote kans dat je minder last zult hebben van spierpijn omdat spieren zich beter kunnen ontspannen.
Een voetenbad met Epsomzout
Heeft het mineraal magnesium jouw hart gestolen? Dan zou je een stapje verder kunnen gaan met een voetenbad met Epsom zout. Dit bijzondere ‘zout’ is eigenlijk geen zout maar een combinatie van magnesium en zwavel. Welke voordelen dat allemaal heeft voor je gezondheid lees je in dit artikel.
Contra indicaties
- Magnesium werkt bloeddrukverlagend. Als je een zeer lage bloeddruk hebt (bovendruk < 90 en onderdruk < 60) wees dan voorzichtig met magnesiumolie of andere producten met een hoge concentratie magnesium. Overleg bij twijfel altijd met je huisarts.
- Magnesium olie kan prikken op je huid. Heb je hier erg veel last van? Kies dan voor de meest milde manier van magnesiumopname via de huid: een voetenbad met magnesiumvlokken. Smeer magnesium olie niet op wondjes.
- Heb je ernstige nierproblemen? Overleg dan eerst met je huisarts.
Meer lezen over mineralen en vitaminen
Zink tekort? Dit zijn de symptomen en zo vul je dit mineraal zelf aan
Een ijzertekort? Dit zijn de symptomen en zo vul je dit mineraal zelf weer aan
Silicium: dit is wat 10 druppels van dit magische mineraal doen voor je binnen- én buitenkant
5 situaties waarin je als vrouw wel wat extra vitamine C kunt gebruiken
Vitamine D3: waarom het handig is om in oktober te beginnen met slikken
Een vitamine B12 tekort? Aan deze 5 symptomen herken je het