(Bijna) in de overgang? Déze 3 essentiële oliën brengen verlichting

Body
overgang essentiele olie

De overgang is een fase waar elke vrouw vrouw of laat doorheen gaat. Langzaam maar zeker neemt de hoeveel oestrogeen in je lichaam af waardoor je maken kunt krijgen met typische overgangsklachten als stemmingswisselingen, opvliegers en vocht vasthouden. Gelukkig zijn er allerlei (natuurlijke) manieren om symptomen te verlichten. Denk bijvoorbeeld eens aan essentiële oliën.

Ben je (bijna) in de overgang? Deze essentiële oliën brengen verlichting

Hoe ouder je wordt, hoe minder oestrogeen je eicellen produceren. Hierdoor kun je te maken krijgen met fysieke, maar ook mentale en emotionele klachten. Wist je bijvoorbeeld dat door de afname van oestrogeen ook de productie van twee neurotransmitters vermindert: serotonine en oxytocine. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd en wordt voor 95% in je darmen aangemaakt. Serotonine draagt bij aan je stemming en een gezond slaappatroon. Oxytocine staat bekend als ‘knuffelhormoon’ en wordt in de hypofyse (een klier in je hersenen) geproduceerd. Het stofje bevordert gevoelens van intimiteit en verbondenheid.

Ongelukkig

Hoe verder het oestrogeenniveau daalt, hoe minder serotonine en oxytocine je aanmaakt. En daar kun je je knap ongelukkig door voelen. Gelukkig zijn er manieren om de productie van serotonine en oxytocine zelf een handje te helpen. Meer weten over het boosten van serotonine? Lees dan vooral dit artikel. En in dit artikel lees je meer over oxytocine en wat je kunt doen om de productie er van te stimuleren. Daarnaast kun je tijdens de overgang bepaalde essentiële oliën inzetten die niet alleen mentale, maar ook fysieke verlichting brengen. En wat dacht je van een verfrissende opvliegerspray?

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

1. Lavendelolie

Tijdens de menopauze kun je te maken krijgen met angstgevoelens, paniekaanvallen, emotionele buien en stemmingswisselingen. Lavendelolie kalmeert je zenuwen doordat de geurmoleculen doordringen in het limbische systeem, ofwel het gedeelte van je hersenen dat betrokken is bij emoties. Door rustig te gaan zitten en geur van lavendelolie een tijdje diep in te ademen door je neus veranderen de hersengolven en nemen spanning en nervositeit af.

2. Geraniumolie

Tijdens de overgang houden veel vrouwen vocht vast. Essentiële geraniumolie stimuleert je bloedsomloop en je lymfestelsel. Dit is het  zuiveringssysteem van je lijf dat er voor zorgt dat afvalstoffen en overtollig vocht systematisch worden afgevoerd. Vermeng voor directe verlichting een paar druppels geraniumolie met een neutrale basisolie (bijvoorbeeld jojoba olie of amandelolie). De algemene richtlijn is 2 eetlepels basisolie op 10 druppels essentiële olie. Breng deze blend masserend aan op de plekken waar je vocht vasthoudt zoals je voeten, enkels en onderbenen. Masseer altijd van je voeten naar je knieën. De algemene richtlijn is 2 eetlepels basisolie op 10 druppels essentiële olie.

3. Bergamot olie

De bergamot is de koningin onder de citrusvruchten. Met haar frisse groene en gele vruchten straalt ze vreugde en vrolijkheid uit. Van de schil van deze zonnevruchten wordt bergamotolie gemaakt. De Italiaanse professor Paolo Rovesti deed aan de universiteit van Milaan verschillende onderzoeken naar bergamotolie en neurologie. Hij heeft kunnen aantonen dat het gebruik van bergamotolie positieve resultaten geeft bij onder andere angst en depressies. Heb je last van sombere stemmingen? Haal dan je geurbrander of diffuser uit de kast en druppel er wat bergamotolie in. Je zult zien dat je je snel beter voelt.

Verkoelende opvliegerspray

In de overgang daalt de productie van oestrogeen. Door schommelingen van dit hormoon raakt de hypofyse van slag. De hypofyse is het gebied in de hersenen dat niet alleen endorfine produceert maar ook je lichaamstemperatuur reguleert. Je lichaam denkt op onverwachte momenten dat je oververhit bent en zet meteen het afkoelmechanisme in werking: je gaat transpireren. Als je regelmatig last hebt van opvliegers, kan een verkoelende opvliegerspray uitkomst bieden. Deze ingrediënten heb je nodig:

 • 100 ml hamamelis (toverhazelaar) hydrolaat
 • 5 druppels lavendel olie
 • 2 druppels geranium olie
 • 2 druppels bergamot olie
 • 1 druppel scharlei olie (muskaatsalie)
 • 1 druppel pepermunt olie

Neem een 100 ml sprayfles met Hamamelis (toverhazelaar) hydrolaat en voeg hier de etherische oliën aan toe. Even goed schudden en je spray is klaar. Als je een opvlieger voelt opkomen dan spray je meteen een beetje opvliegerspray in je nek, over je armen en polsen en eventueel ook over je bovenlichaam. Je merkt meteen een verkoelend effect. Daarnaast ruikt de spray heerlijk en heeft een positief effect op je humeur.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

Bron: aromalifestyle.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.