Waarom je het nooit meer te warm of te koud hebt als je onder wol slaapt

Body
slapen onder wol

Is lekker slapen elke nacht weer een uitdaging? Vaak is er niet één oorzaak, maar zijn er meerdere factoren die jouw nachtrust verstoren: stress, blauw licht afkomstig van schermen, een gehorig huis… En wat dacht je van jouw dekbed? Het materiaal waaronder je slaapt is bepalender voor de kwaliteit van jouw slaap dan je denkt. Waarom wol het wint van dons en synthetische vezels lees je hier. 

Waarom je het nooit meer te warm of te koud hebt als je onder wol slaapt

Als ik érgens jaloers op ben zijn het mensen die elke avond als een blok in slaap vallen en 8 uur later fris en fruitig wakker worden. Wanneer ik voor het laatst 8 uur achter elkaar heb geslapen kan ik me niet herinneren. Inslapen lukt meestal wel, maar vaak word ik midden in de nacht wakker en lukt het me met de beste wil van de wereld niet meer om in slaap te vallen. Knap frustrerend, vooral als je een drukke dag voor de boeg hebt. Ik ben dan ook altijd op zoek naar manieren om de kwaliteit van mijn slaap te verbeteren. Zo heb ik onlangs mijn synthetische dekbed verruild voor een dekbed van wol. En dan heb ik het niet over een kriebelende wollen deken waar mijn oma onder sliep. Het dekbed waar ik onder slaap is van het nieuwe Nederlandse label Van Morgen en ziet er aan de buitenkant uit als ieder ander dekbed. Toch merk ik een wereld van verschil. Toen ik nog onder een synthetisch dekbed sliep werd ik vaak badend in het zweet wakker om vervolgens niet meer goed in te slapen (en nee, ik zit nog niet in de overgang). Nu ik onder wol slaap, word ik minder vaak wakker en slaap ik ook sneller weer in. Dit heeft alles te maken met lichaamstemperatuur en valt wetenschappelijk te verklaren.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

De wetenschap achter wol

Aan de Universiteit van Sydney is in 2006 en 2012 uitvoerig onderzoek gedaan slapen onder wol en andere materialen. De universiteit voerde verschillende ‘polysomnography’ tests uit waarbij sensoren de hoeveelheid en het type slaap van proefpersonen meten. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat slapen onder wol zorgt voor een langere en diepere slaap dan slapen onder dons en synthetisch materiaal. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht die je elke nacht verliest (gemiddeld 1 liter) en hoe jouw dekbed daar op reageert. Wol heeft de unieke eigenschap om tot 30% van het eigen gewicht aan vocht op te kunnen nemen. Gedurende de nacht wordt het vocht weer afgestoten aan de omgeving. Je huid blijft hierdoor droog. Synthetische dekbedden nemen ook vocht op, maar zijn – in tegenstelling tot wol – niet in staat om het vocht af te stoten. Het vocht blijft dus achter in het dekbed. Dit maakt een synthetisch dekbed erg isolerend (lees: broeierig). Dons neemt geen vocht op (anders zouden alle eendjes naar de bodem zakken) waardoor er vocht achter blijft op je huid. De combinatie van dit verhoogde vochtgehalte met het feit dat de lichaamswarmte niet weg kan van onder een synthetisch of donzen dekbed, zorgt voor een opbouw van warmte (lees: je bed wordt een broeinest) wat zorgt voor een onnatuurlijke verstoring van de slaap.

Lichaamstemperatuur

slapen onder wolOok somnoloog Jeroen Mulder is voorstander van slapen onder wol: “Een lichte daling van je lichaamstemperatuur is een vereiste om goed te slapen. Is je lichaam te warm dan zal slapen minder goed gaan. Als het te koud is kunnen koude voeten je behoorlijk uit je slaap houden. Het is daarom van belang om onder de juiste materialen te slapen om de temperatuur in bed goed te reguleren. Een goed ademend dekbed van wol kan daar aan bijdragen.” Het voordeel van wol ten opzichte van andere materialen is dat wolvezels warmte reguleren. In de zomer werkt wol verkoelend, in de winter houdt wol je lekker warm. Wol is bovendien hypoallergeen wat een wollen dekbed zeer onaantrekkelijk maakt voor de huisstofmijt. Dat effect wordt versterkt doordat er in schapenwol lanoline zit. Dit wolvet is vuil afstotend en komt bij Texelse schapen in zeer hoge mate voor. Lanoline houdt de huisstofmijt ook buiten de deur. Icing on the cake is dat wol ook nog eens diervriendelijk en biologisch afbreekbaar. Een wollen dekbed gaat bovendien 20 jaar mee. Veel duurzamer wordt het niet. Slaap lekker!

Voor wie het interesseert: dit artikel is niet gesponsord door Van Morgen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen:
Permaculture, maart 2015
The Telegraph, januari 2013
University of Sydney, research Dr Chin-Moi Chow
Woolmark, wool sleeping benefits, 2013

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.