Wanneer is de overgang echt voorbij?

Body
wanneer is de overgang echt voorbij
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
16.12.2022

De overgang is een natuurlijke fase waarin je van de vruchtbare periode in je leven naar de onvruchtbare periode gaat. Gemiddeld houden tussen je 40e en je 60e jaar de eierstokken geleidelijk op met het produceren van oestrogeen, een belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon. Die fase noemen we de overgang. De overgang is dus de hele periode om je laatste menstruatie heen, en de menopauze is je laatste ongesteldheid. Hoe lang de overgang duurt verschilt per persoon. Maar hoe weet je wanneer de overgang echt voorbij is?

Wanneer is de overgang echt voorbij?

De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze (de laatste menstruatie) is 4 jaar. Vaak houden de overgangsklachten nog aan na de laatste menstruatie. Ook dan zijn je hormonen nog hard op zoek naar een nieuw evenwicht. De piek van klachten als opvliegers en nachtzweten ligt vaak rond een jaar na de laatste menstruatie. Officieel is dat ook het moment waarop de overgang voorbij is: als je een jaar lang niet gemenstrueerd hebt.

Hoe lang duurt de overgang?

Maar bij sommige mensen houden overgangsklachten langer dan een jaar na de menopauze aan. Als de periode voor de menopauze (de peri-menopauze) ook relatief lang duurde, kan het dus zomaar zijn dat de overgang bij jou tot wel 10 jaar duurt. Andere vrouwen knipperen bij wijze van spreken een paar keer met hun ogen en de overgang is voorbij. Je weet pas hoe het bij jou loopt als je het meemaakt. Gelukkig is er steeds meer kennis beschikbaar over de overgang. Veel vrouwen zetten hormoontherapie in om hun klachten te beperken, en je kunt vaak met gezonde leefstijlveranderingen ook heel veel winst behalen.

Na de overgang

Over het algemeen nemen de klachten in ieder geval twee jaar na de laatste menstruatie echt wel af. Je zult zien dat je je steeds meer in balans voelt. Je bent aan het landen in een nieuwe levensfase die ook heel veel moois met zich meebrengt. Veel vrouwen voelen zich na (en soms ook tijdens!) de overgang heel krachtig. Na de overgang hebben veel vrouwen meer focus en levenslust. Ze vinden het makkelijker om zichzelf op nummer één te zetten en weten beter wat echt belangrijk voor hen is in het leven.

Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?

De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids! Holistik Conscious Aging Guide Karlijn en Evelyn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.