videocam Heb jij de Healthy Spring Box 2024 al bemachtigd?

Rood licht therapie: zo verdrijft het vermoeidheid in 10 minuten per dag

Body
rood licht therapie
Daan de Wit

Daan de Wit
12.12.2023

Je zou het soms bijna denken: ‘Kon ik mezelf maar van energie voorzien, net als een telefoon in een oplader.’ Toch is dit mogelijk, in zekere zin, met rood licht therapie. Hoe zit dat precies? Onderzoeksjournalist Daan de Wit legt het je uit.

Rood licht therapie: verdrijf je vermoeidheid in 10 minuten per dag

Daan: ‘We vergeten soms weleens dat we allemaal leven op energie. Energie is het verschil tussen iemand die leeft en iemand die dood is. Geen energie, geen leven, en andersom. De levenden beschikken over energie, maar niet in gelijke mate. Denk maar terug aan toen je jong was of recenter, toen je goed nieuws kreeg – op zo’n moment barst je van de energie. Het menselijk lichaam ‘draait’ op energie, afkomstig van bijvoorbeeld voedzame voeding. Wat dat is en hoe het werkt beschrijf ik in onder meer mijn boek Weet wat je eet. De voeding voorziet het lichaam van voedingsstoffen waar ons lichaam energie van maakt. Dat productieproces vindt plaats in de cellen. Nog directer dan met voeding kun je op dat proces ingrijpen met rood licht therapie. Dat is goed nieuws. Maar hoe werkt het?

Energieke cellen

Iedere cel in je lichaam moet goed kunnen functioneren. Als alle cellen goed functioneren, ben je ultiem gezond, fit en energiek. Huidcellen, hartcellen, haarcellen en alle andere miljarden cellen waaruit je bent opgebouwd, zijn voortdurend aan het werk. Hoe beter zij hun werk doen, hoe meer je huid straalt, hoe beter je hart klopt en hoe voller je haar is. En andersom. Dat omgekeerde proces heet veroudering, dat is een natuurlijk proces, maar we willen het niet bevorderen. Veel mensen doen dat onbedoeld toch, door veel cola te drinken en roze koeken te eten, maar liever help je jezelf sterk te blijven. Dat kan met voedende voeding, maar ook dus met rood licht therapie.

Tot de kern komen

Rood licht therapie is heel kernachtig: het laadt de energiecentrales van onze cellen op. De menselijke cellen hebben enkele honderden tot duizenden energiecentrales, mitochondriën genoemd. Naarmate we ouder worden nemen die af in kwaliteit en kwantiteit. Hoe mooi zou het zijn als je daar iets aan zou kunnen doen? Van nature doen we ons best de mitochondriën op te laden. Dat dit mogelijk is met licht, weten we intuïtief en is goed te zien in de lente en de zomer, wanneer iedereen de zon opzoekt. Dan zijn we massaal aan het bijtanken in het licht. In de herfst en winter echter hebben we een probleem: er is te weinig licht. Er is nog altijd de voeding, maar licht komen we tekort.

We komen licht tekort

Tijdens de donkere maanden van het jaar verlaten we het huis vaak als de zon nog niet is opgekomen en komen we terug als de zon alweer onder is. Tussendoor verblijven we in ruimtes die kunstmatig zijn verlicht. Geen recept voor een gezond en fit leven. We hebben het gevoel te moeten leven op onze reserves, krijgen het idee dat de lichtloze maanden ieder jaar steeds langer duren en voelen ons vermoeid. Kon je je vingers maar op een veilige manier in het stopcontact steken om energie te tappen, is dan een gedachte die kan opkomen. Gelukkig kan dat, dankzij moderne techniek, dankzij rood licht therapie.

Emotie en wetenschap

Dagelijks sta ik voor een paneel met rood licht en dat is heerlijk. Het is geweldig om iedere dag te beginnen met een overweldigende hoeveelheid licht. Ik sta er met licht gesloten ogen voor en ‘zie’ dan hetzelfde als wat ik met gesloten ogen zie, liggend op een zonnig strand. Tegelijk voel ik een aangename warmte, wat het strandgevoel alleen maar versterkt. En wat betreft rood licht therapie is dit alleen nog maar de gevoelskant. Die kant – het gevoel te hebben om iedere dag, ook midden in de donkere, kille winter, te beginnen alsof het hoogzomer is – is niet onbelangrijk. Maar er is ook een rationele kant, die de emotie ondersteunt met wetenschap.

De wetenschap achter rood licht therapie

Er zijn tienduizenden onderzoeken gedaan naar rood licht therapie die laten zien hoe gezondmakend het is – binnen die groep bevinden zich meer dan 5000 peer reviewed onderzoeken. Peer review is de beste manier om de kwaliteit van onderzoek te toetsen. Een van de onderzoekers is Harvard-professor Michael Hamblin. Hij is een expert op het gebied van rood licht en denkt dat zodra het tot de massa is doorgedrongen hoe groot de bijdrage van rood-lichttherapie aan de gezondheid is, ieder huishouden zal zijn voorzien van een paneel. Ik wacht daar niet op en geniet nu al iedere dag van dit energieke licht.

Energielekken

Het is niet alleen dat we licht tekortkomen. Er is ook nog het fenomeen van het energielek. Veel van onze energie wordt weggetrokken door bijvoorbeeld een overprikkeld immuunsysteem, chronische laaggradige ontstekingen (veel moderne ziekten zijn in de kern ontstekingsziekten) die voortdurend onze batterij leegtrekken of de onrustige en onveilige wereld waarin we leven. Tel daar ongezonde voeding, vervuilde lucht en de niet aflatende achtergrondgeluiden bij op en je snapt dat verouderingsprocessen bij veel mensen worden versneld in plaats van vertraagd. De energielekken kunnen leiden tot een energietekort.

De helende kracht van rood licht

Cellen die over te weinig energie kunnen beschikken terwijl ze het keihard nodig hebben, falen in hun werk en moeten het opgeven. Het kan leiden tot bijvoorbeeld een haperende schildklier of chronische vermoeidheidsklachten. De Amerikaanse biohacker en therapeut Ari Whitten behandelde mensen met zulke ernstige klachten en zag hoe rood-lichttherapie de belangrijkste factor was in hun helingsproces. Deze opvallende resultaten droegen eraan bij dat Whitten uiteindelijk een boek schreef over dit bijzondere licht. Erin lees je ook over wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat het licht eveneens veel goeds kan beteken voor mensen die schildklierproblemen hebben of worstelen met depressieve gevoelens.

De voordelen van rood licht

Een van de dingen die opvalt aan rood licht therapie is dat het met succes energievreters aanpakt. Rood licht:

  • gaat ontstekingen tegen
  • zorgt ervoor dat wonden en botbreuken sneller genezen
  • bevordert de gezondheid van de ogen
  • verjongt de huid door de aanmaak van collageen

Meerdere onderzoeken laten bovendien zien dat rood licht goed is voor het brein, dat erg rijk is aan mitochondriën. Dat het licht hiertoe in staat is, laat zien dat het de lichaamsfuncties ondersteunt en de zelfhelende eigenschappen van je lichaam bevordert. Hier lees je nog meer over de voordelen voor je gezondheid van roodlicht therapie

Daan’s zoektocht naar het beste rood licht paneel

Rood licht therapie

Toen ik in het onderwerp rood licht dook, ontdekte ik tal van valkuilen. Zoals LED-lenzen die heel wijd staan en er rood uit zien, maar een diffuus licht verspreiden. Of licht dat er ogenschijnlijk goed uit ziet, maar niet krachtig is. En tal van andere valkuilen. Uiteindelijk ontwikkelde ik mijn eigen paneel. Tot mijn lezers ervan hoorden en ook zo’n paneel wilden hebben, wat niet kon, omdat er maar één van was: die van mij. Wat nu? Omdat het licht op zo’n efficiënte manier de gezondheid bevordert en echt een belangrijke ontdekking is, heb ik alles op alles gezet. Het resultaat is dat iedereen nu kan beschikken over het type paneel dat ik zelf dagelijks gebruik, in verschillende formaten.’

Daan de Wit is onderzoeksjournalist. Hij publiceerde meerdere boeken, waaronder Weet wat je eet – gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap. Daans gratis andermens-updates en blogs gaan over ultieme gezondheid.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.