Dit verklapt je lichaamstemperatuur over je algehele gezondheid

Body
lichaamstemperatuur
karlijn visser

Karlijn Visser
02.02.2021

Een gezonde lichaamstemperatuur ligt ergens tussen de 35,5 en 37,5 graden Celsius. Wanneer deze stijgt tot boven de 38 graden, spreken we van koorts. Dit is een natuurlijk afweermechanisme om bacteriën en virussen te vernietigen. Huisarts Stephanie Koot praat je bij. 

Dit verklapt je lichaamstemperatuur over je gezondheid

Stephanie Koot is huisarts en weet hoe belangrijk de juiste temperatuur voor het lichaam is. “Afhankelijk van beweging, buitentemperatuur, geslacht, gewicht en leeftijd kan je temperatuur verschillen. We spreken van een gezonde lichaamstemperatuur wanneer die schommelt tussen 35,5 en 37,5 graden Celsius”. Dit is van belang om processen in je lichaam optimaal te laten werken. Denk aan enzymen die betrokken zijn bij de celdeling en de werking van je metabolisme.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

Verhoging of koorts?

Stijgt je lichaamstemperatuur boven de 37,5 graden dan spreekt men van ‘verhoging’. Boven de 38 graden is er sprake van koorts. Zenuwuiteinden in je huid geven bij deze temperatuur een seintje aan de hypothalamus. Dit is het gedeelte in je hersenen die de temperatuur reguleert. Je hersenen sturen vervolgens zenuwimpulsen naar je ongeveer 3 miljoen zweetklieren die je lijf rijk is. Deze worden gestimuleerd om zweet af te scheiden. Zweet verdampt op de huid waardoor je afkoelt en je lichaamstemperatuur weer daalt.

Koorts

Koorts is één van de symptomen van griep. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam wanneer het de strijd aangaat met schadelijke binnendringers. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën minder goed. Het is een afweermechanisme die de activiteit van deze ziekteverwekkers lam legt. Vervolgens probeert je lichaam het teveel aan warmte kwijt te raken door deze af te geven aan je huid. Dit verklaart de zweetaanvallen waarmee je te kampen krijgt tijdens de griep. Als je lichaamstemperatuur stijgt, gaat ook je hartslag omhoog. Heb je een paar dagen koorts, dan hoeven de alarmbellen nog niet te rinkelen. Alleen koorts is niet per se een reden om naar de dokter te gaan. Wanneer koorts langdurig aanhoudt of gepaard gaat met andere ziekteverschijnselen zoals hoesten is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Zeker nu het Coronavirus om zich heen grijpt.

Ovulatie

Onze overgrootmoeders deden niet anders: ze meten hun vruchtbare periode maandelijks aan de hand van hun lichaamstemperatuur. Gedurende de cyclus zie je verandering in je lichaamstemperatuur. Een dag voor de eisprong wil de temperatuur nog wel eens zo’n 0,1 tot 0,2 graden zakken. Na de eisprong is de lichaamstemperatuur ongeveer 0.2 tot 0.5 graden hoger en blijft zo hoog tot aan de menstruatie. Tijdens de menstruatie zakt de temperatuur weer naar het oorspronkelijke niveau. Zo weet je dus precies wanneer je in actie moet komen als je zwanger wil worden. De meest betrouwbare manier om je temperatuur te meten is met een digitale thermometer via de anus (rectaal). Andere plekken waar de huid dun is en het bloed er flink stroomt zijn: onder de tong of oksel en in het oor. Tegenwoordig zijn er ook thermometers die de temperatuur via de huid van het voorhoofd meten.

Gewicht

Het lijkt voor de hand liggend: mensen met overgewicht hebben een hogere temperatuur door de isolerende werking van vet. Maar, klopt dit ook? ‘Zeker’ zegt Stephanie. ‘Je moet het zien als een soort natuurlijke deken onder de huid. Bij ondergewicht is de lichaamstemperatuur vaak lager. Deze mensen hebben het sneller koud omdat er minder vet onder de huid zit’.

Ondertemperatuur

Of over- of juist ondergewicht ongezonder is met betrekking tot de temperatuur, is een interessante kwestie. ‘Een gezond lichaamsgewicht met een Body Mass Index tussen de 18.5 en 25 is het beste. Wanneer iemand met bijvoorbeeld anorexia echt een ondertemperatuur heeft, werken processen in het lichaam minder goed. Het is lastig om alleen door ondergewicht een ondertemperatuur beneden de 35.5 graden Celsius te krijgen. Dit kan namelijk gecompenseerd worden met een dikke laag kleding. In sommige gevallen kan ondertemperatuur voordelig zijn. Denk aan mensen, na een reanimatie bijvoorbeeld, die in bepaalde gevallen gekoeld worden om de hoeveelheid schade aan het lichaam te beperken. Het zet de goede processen op een laag pitje, maar ook de schadelijke.

Koude handen en voeten

In de winter hebben veel mensen last van koude handen en voeten. Deze kwaal kan bepalend zijn voor de kwaliteit van je nachtrust. Inslapen met koude ledematen gaat namelijk niet zo makkelijk. Een slechte bloedcirculatie is hier de boosdoener. ‘Handen en voeten liggen het verst van het hart en daar gaat je bloeddoorstroming in rust het snelst achteruit. Daarom koelen de handen en voeten makkelijk af. ‘De enige remedie is bewegen om warmte op te wekken. Gebruik daarnaast warme sokken en handschoenen. Een bezoek aan de sauna of een warm bad is een tijdelijke oplossing. Dit geldt ook voor spicy voedsel waarmee je even een warmtepiek in temperatuur bereikt’.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.