Huisarts legt uit: dit verklapt jouw lichaamstemperatuur over je gezondheid

Body
lichaamstemperatuur
karlijn visser

Karlijn Visser
13.03.2020

Een gezonde lichaamstemperatuur ligt ergens tussen de 35,5 en 37,5 graden celsius. Wanneer je lichaamstemperatuur boven de 38 graden komt, spreken we van koorts. Dit is een natuurlijk afweermechanisme om bacteriën en virussen die je lichaam zijn binnengedrongen te vernietigen. Huisarts Stephanie Koot praat je bij. 

Huisarts legt uit: dit verklapt jouw lichaamstemperatuur over je gezondheid

Stephanie Koot is huisarts en weet hoe belangrijk de juiste temperatuur voor het lichaam is. “Een gezonde lichaamstemperatuur ligt ongeveer tussen de 35,5 graden celsius en 37,5 graden celsius en is afhankelijk van lichaamsbeweging, buitentemperatuur, geslacht, gewicht en leeftijd. Bepaalde processen in het lichaam werken het beste tussen deze temperatuur. Denk aan enzymen die betrokken zijn bij de celdeling en het metabolisme. Bij hogere of lagere temperaturen raken deze processen verstoord.

Foto collage Karlijn Twee foto's Karlijn

Volg Karlijn op Instagram

Volg hoofdredacteur Karlijn Visser als je alles wil weten over sjamanisme voor elke dag, jouw zelfhelend vermogen en Holy Crap.
Volg mij op Instagram

Verhoging of koorts?

Stijgt je lichaamstemperatuur boven de 37,5 graden dan spreekt men van ‘verhoging’. Boven de 38 graden is er sprake van koorts. Zenuwuiteinden in je huid geven bij deze temperatuur een seintje aan de hypothalamus. Dit is het gedeelte van je hersenen dat de temperatuur reguleert. Je hersenen sturen vervolgens zenuwimpulsen naar je ongeveer 3 miljoen zweetklieren die je lijf rijk is. Deze worden gestimuleerd om zweet af te scheiden. Zweet verdampt op je huid waardoor je afkoelt en je lichaamstemperatuur weer daalt.”

Koorts

Koorts is één van de symptomen van griep. Het is een volkomen natuurlijke (en noodzakelijke!) reactie van het lichaam wanneer het de strijd aangaat met schadelijke binnendringers zoals virussen. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën minder goed. Een verhoging van de lichaamstemperatuur legt de activiteit van ziekteverwekkers met andere woorden lam. Het lichaam probeert de warmte kwijt te raken door warmte af te geven aan je huid. Denk aan een bloedheet, kloppend voorhoofd waar de zweetdruppels op staan. Bij een hogere lichaamstemperatuur gaat ook je hartslag omhoog. Heb je een paar dagen koorts, dan hoeven de alarmbellen nog niet te rinkelen. Alleen koorts is niet per se een reden om naar de dokter te gaan. Echter, wanneer koorts langdurig aanhoudt of gepaard gaat met andere ziekteverschijnselen zoals hoesten of kortademigheid is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Zeker nu het Coronavirus om zich heen grijpt.

Lichaamstemperatuur en je ovulatie

Onze overgrootmoeders deden niet anders: ze timeden hun vruchtbare periode maandelijks aan de hand van hun lichaamstemperatuur. Een precisie werkje, dat wel, en het vergt discipline. ‘Gedurende de cyclus zie je verandering in je basale lichaamstemperatuur. Een dag voor de eisprong wil de temperatuur nog wel eens zo’n 0,1 tot 0,2 graden zakken. Sommige vrouwen merken dit niet eens. Na de eisprong is de lichaamstemperatuur ongeveer 0.2- 0.5 graden hoger en blijft zo hoog tot aan de menstruatie. Tijdens de menstruatie zakt de temperatuur weer naar het oorspronkelijke niveau’ vertelt Stephanie. Zo weet je dus precies wanneer je in actie moet komen als je zwanger wil worden. De meest betrouwbare manier om je temperatuur te meten is overigens met een digitale thermometer via de anus (rectaal). Andere plekken waar de huid dun is en het bloed flink stroomt zijn: onder de tong, onder de oksel of in het oor. Er zijn tegenwoordig ook thermometers die de temperatuur via de huid van het voorhoofd meten.

Lichaamstemperatuur en gewicht

Het lijkt voor de hand liggend: mensen met overgewicht hebben een hogere temperatuur door de isolerende werking van vet. Maar, klopt dit ook? ‘Zeker’ zegt Stephanie. ‘Je moet het zien als een soort natuurlijke deken onder de huid. Dit gaat echter om kleine verschillen en de temperaturen blijven nog steeds tussen de normale waarden. Bij ondergewicht is de lichaamstemperatuur vaak lager. Deze mensen hebben het sneller koud omdat er minder vet onder de huid zit’.

Ondertemperatuur

Of over- of juist ondergewicht ongezonder is met betrekking tot de temperatuur, is een interessante kwestie. ‘Een gezond lichaamsgewicht met een Body Mass Index tussen de 18.5 en 25 is het beste. Wanneer iemand met bijvoorbeeld anorexia echt een ondertemperatuur heeft, werken processen in het lichaam minder goed. Het is echter lastig om alleen door ondergewicht een ondertemperatuur beneden de 35.5 graden celsius te krijgen. Dit kan namelijk gecompenseerd worden met een dikke laag kleding. In sommige gevallen echter kan ondertemperatuur voordelig zijn. Denk aan mensen, na een reanimatie bijvoorbeeld, die in bepaalde medische gevallen gekoeld worden om de hoeveelheid schade aan het lichaam te verminderen. Het zet de goede dingen op een laag pitje maar ook de slechte schadelijke processen, omdat het lichaam bij ondertemperatuur minder zuurstofbehoefte heeft’.

Lichaamstemperatuur en koude handen en voeten

In de winter hebben veel mensen last van koude handen en voeten. De typische vrouwenkwaal kan zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van je nachtrust. Inslapen met koude lichaamsuiteinden gaat namelijk niet zo makkelijk. Een slechte bloedcirculatie is de boosdoener. ‘Handen en voeten liggen het verst van het hart en de bloedcirculatie gaat daar in rust het snelst achteruit. Daarom koelen de handen en voeten makkelijk af’ aldus Stephanie. ‘De enige goede remedie tegen koude handen en voeten is bewegen om warmte op te wekken. Gebruik daarnaast warme sokken en handschoenen zodra je naar buiten gaat om afkoeling te voorkomen. Een bezoek aan de sauna of een warm bad is een tijdelijke oplossing maar zorgen niet voor een blijvende verbetering van de klachten. Dit geldt ook voor spicy voedsel waarmee je even een warmtepiek in temperatuur bereikt’. Volg je de avonturen van @karlijn_visser al? Ze schreef dit artikel en deelt op Instagram daglijks haar persoonlijke ervaringen met een holistische manier van leven. 

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link