Huisarts legt uit: dit verklapt jouw lichaamstemperatuur over je gezondheid

Body
lichaamstemperatuur
karlijn visser

Karlijn Visser
21.12.2019

Klotsende oksels, koude voeten en een eisprong. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Alle drie staan ze in verband met je lichaamstemperatuur. Maar wat zegt dit getal over je gezondheid?

Huisarts legt uit: dit verklapt jouw lichaamstemperatuur over je gezondheid

Een maand lang je temperatuur bijhouden. Het is zo’n gek idee nog niet. Want door jouw gemiddelde lichaamstemperatuur te achterhalen leer je je lichaam opnieuw lezen. Stephanie Koot is huisarts en weet hoe belangrijk de juiste temperatuur voor het lichaam is. “Een gezonde lichaamstemperatuur ligt ongeveer tussen de 35,5 graden celsius en 37,5 graden celsius en is afhankelijk van lichaamsbeweging, buitentemperatuur, geslacht, gewicht en leeftijd. Bepaalde processen in het lichaam werken het beste tussen deze temperatuur. Denk aan enzymen die betrokken zijn bij de celdeling en het metabolisme. Bij hogere of lagere temperaturen raken deze processen verstoord. Stijgt je lichaamstemperatuur richting de 38 graden dan geven zenuwuiteinden in je huid een seintje aan de hypothalamus. Dit is het gedeelte van je hersenen dat de temperatuur reguleert. Je hersenen sturen vervolgens zenuwimpulsen naar je ongeveer 3 miljoen zweetklieren die je lijf rijk is. Deze worden gestimuleerd om zweet af te scheiden. Zweet verdampt op je huid waardoor je afkoelt en je lichaamstemperatuur weer daalt.”

Akasha Summit
‘A modern vision on wellbeing’

Je leven veranderen in één dag? Deze 4 sprekers (Max Strom, Els van Steijn, JunoBurger en Daphne Feller) geven je de tools voor leven vanuit je hart. Incl. 10DAYS goodiebag en verrassingen tijdens dit wellness congres.

Koorts

Ondertemperatuur heb je beneden de 35.5 graden celsius. Je lichaam gaat in de spaarstand en dat uit zich onder andere in een bleke, koude huid. Je gaat rillen om warmte op te wekken of krijgt kippenvel. Wanneer je lichaamstemperatuur overslaat en boven de 38 graden celsius komt, spreken we van verhoging of koorts. ‘Koorts is een afweermechanisme van het lichaam om ziektekiemen te doden die het lichaam zijn binnengedrongen. Het lichaam probeert de warmte kwijt te raken door warmte af te geven aan je huid. Denk aan een bloedheet, kloppend voorhoofd waar de zweetdruppels op staan. Bij een hogere lichaamstemperatuur gaat ook je hartslag omhoog. Een lang aanhoudende te hoge temperatuur kan dodelijk zijn. Dodelijke oververhitting kan alleen door externe factoren plaatsvinden zoals extreme hitte buiten of dehydratie. Bij een ernstige zonnesteek lukt het je lichaam niet meer om voldoende af te koelen en zal de lichaamstemperatuur stijgen met hoofdpijn, duizeligheid en braken tot gevolg’, verklaart Stephanie. Heb je een paar dagen koorts, dan hoeven de alarmbellen nog niet te rinkelen. ‘Alleen koorts is niet per se een reden om naar de dokter te gaan. Echter, wanneer koorts langdurig aanhoudt of gepaard gaat met andere ziekteverschijnselen kan het slim zijn om langs de huisarts te gaan.’

Lichaamstemperatuur en je ovulatie

Onze overgrootmoeders deden niet anders: ze timeden hun vruchtbare periode maandelijks aan de hand van hun lichaamstemperatuur. Een precisie werkje, dat wel, en het vergt discipline. ‘Gedurende de cyclus zie je verandering in je basale lichaamstemperatuur. Een dag voor de eisprong wil de temperatuur nog wel eens zo’n 0,1 tot 0,2 graden zakken. Sommige vrouwen merken dit niet eens. Na de eisprong is de lichaamstemperatuur ongeveer 0.2- 0.5 graden hoger en blijft zo hoog tot aan de menstruatie. Tijdens de menstruatie zakt de temperatuur weer naar het oorspronkelijke niveau’ vertelt Stephanie. Zo weet je dus precies wanneer je in actie moet komen als je zwanger wil worden. De meest betrouwbare manier om je temperatuur te meten is overigens met een digitale thermometer via de anus (rectaal). Andere plekken waar de huid dun is en het bloed flink stroomt zijn: onder de tong, onder de oksel of in het oor. Er zijn tegenwoordig ook thermometers die de temperatuur via de huid van het voorhoofd meten.

Lichaamstemperatuur en gewicht

Het lijkt voor de hand liggend: mensen met overgewicht hebben een hogere temperatuur door de isolerende werking van vet. Maar, klopt dit ook? ‘Zeker’ zegt Stephanie. ‘Je moet het zien als een soort natuurlijke deken onder de huid. Dit gaat echter om kleine verschillen en de temperaturen blijven nog steeds tussen de normale waarden. Bij ondergewicht is de lichaamstemperatuur vaak lager. Deze mensen hebben het sneller koud omdat er minder vet onder de huid zit’. Of over- of juist ondergewicht ongezonder is met betrekking tot de temperatuur is een interessante kwestie. ‘Een gezond lichaamsgewicht met een Body Mass Index tussen de 18.5 en 25 is het beste. Wanneer iemand met bijvoorbeeld anorexia echt een ondertemperatuur heeft, werken processen in het lichaam minder goed. Het is echter lastig om alleen door ondergewicht een ondertemperatuur beneden de 35.5 graden celsius te krijgen. Dit kan namelijk gecompenseerd worden met een dikke laag kleding. In sommige gevallen echter kan ondertemperatuur voordelig zijn. Denk aan mensen, na een reanimatie bijvoorbeeld, die in bepaalde medische gevallen gekoeld worden om de hoeveelheid schade aan het lichaam te verminderen. Het zet de goede dingen op een laag pitje maar ook de slechte schadelijke processen, omdat het lichaam bij ondertemperatuur minder zuurstofbehoefte heeft’.

Lichaamstemperatuur en koude handen en voeten

In de winter hebben veel mensen last van koude handen en voeten. De typische vrouwenkwaal kan zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van je nachtrust. Inslapen met koude lichaamsuiteinden gaat namelijk niet zo makkelijk. Een slechte bloedcirculatie is de boosdoener. ‘Handen en voeten liggen het verst van het hart en de bloedcirculatie gaat daar in rust het snelst achteruit. Daarom koelen de handen en voeten makkelijk af’ aldus Stephanie. ‘De enige goede remedie tegen koude handen en voeten is bewegen om warmte op te wekken. Gebruik daarnaast warme sokken en handschoenen zodra je naar buiten gaat om afkoeling te voorkomen. Een bezoek aan de sauna of een warm bad is een tijdelijke oplossing maar zorgen niet voor een blijvende verbetering van de klachten. Dit geldt ook voor spicy voedsel waarmee je even een warmtepiek in temperatuur bereikt’. Volg je de avonturen van @karlijn_visser al? Ze schreef dit artikel en deelt op Instagram daglijks haar persoonlijke ervaringen met een holistische manier van leven. 

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link