Afvalstoffen afvoeren: zó support je jouw lymfesysteem en lever in de lente

Body
afvalstoffen

Gedurende een mensenleven krijg je heel wat schadelijke stoffen binnen. Denk bijvoorbeeld aan alcohol, sigarettenrook, smog en medicijnen. Schadelijke stoffen komen echter niet alleen van buitenaf, je lichaam produceert ze ook zelf. De miljarden cellen in je lijf zorgen elke dag voor een flinke lading ‘toxic waste’. Gelukkig weten je lymfesysteem en lever zich wel raad met de vuilniszakjes die je cellen ‘aan de straat’ zetten. Toch kan het geen kwaad om de schoonmaakdienst van je lijf zo nu en dan een handje te helpen. 

Zo help je jouw lever en lymfesysteem met het afvoeren van afvalstoffen

Afvalstoffen worden door je lichaam opgeslagen op plaatsen waar ze zo min mogelijk directe schade veroorzaken, bijvoorbeeld in je bindweefsel. Bindweefsel is zacht, rekbaar weefsel dat in je hele lijf voorkomt. Het bestaat uit cellen, vezels, basisstoffen (waaronder hyaluronzuur) en water. Als afvalstoffen er te lang liggen opgeslagen, slibt je bindweefsel langzaam maar zeker dicht. Hierdoor bereiken voedingsstoffen uit je bloedbaan je cellen minder goed. Ook krijgen je cellen minder zuurstof en daar kun je je knap lamlendig door voelen. Gelukkig beschikt je lichaam over twee kordate schoonmaakploegen: je lymfesysteem en je lever.

Holistik Zomerbox

Je lymfesysteem

Het zuiveringsproces van je lijf begint bij je lymfestysteem. Dit is een netwerk dat kriskras door je hele lijf loopt. Het zorgt er voor dat afvalstoffen uit je cellen op een doeltreffende manier worden afgevoerd. Je lymfesysteem werkt in één richting en volgens een vaste volgorde. Afvalstoffen die je cellen produceren worden door lymfevocht meegenomen. Lymfevocht stroomt langs lymfeknopen. Dit zijn kleine filterstations waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen. Je hebt ongeveer 500 van deze knopen en ze zijn 24/7 bezig met het vernietigen van afvalstoffen in het lymfevocht. Opgezette lymfeklieren duiden er meestal op dat je ergens een infectie of ontsteking hebt. Je lymfeklieren zijn dan extra hard aan het werk om afvalstoffen af te voeren.

Je lever

Niet alleen je lymfesysteem is druk in de weer met het schoonmaken van je lijf. Vergeet ook vooral je lever niet! Op je huid na is je lever het grootste orgaan in je lijf. Je lever weegt tussen de 1,4 en 1,8 kilo en ligt direct onder je middenrif, vlak boven je buikholte. Er is geen chemische fabriek op deze planeet zo ingenieus als je eigen lever. Dit orgaan doet niks anders dan het filteren van bloed, het elimineren van giftige stoffen en het opruimen van afvalstoffen. Ontgiften is misschien wel de belangrijkste functie van je lever.

3 manieren om afvalstoffen af te voeren

Nu je begrijpt wat de belangrijke taken zijn van je lymfesysteem en je lever, snap je ook waarom het belangrijk is om ze af en toe extra te supporten. Vooral in tijden van stress. Deze 3 natuurlijke DIY kuren helpen daarbij:

1) Leverpakking

Een leverpakking bestaat uit een papje van water en groene klei poeder. Groene klei is 100% natuurlijk en bevat allerlei mineralen zoals calcium, magnesium en natrium. Zelf voeg ik altijd een paar druppels biologische essentiële rozemarijn olie aan het mengsel toe. Verdeel dit mengsel over een katoenen doek en leg het op je lever (rechts bovenin je buik, direct onder je middenrif). Daaroverheen plaats je een handdoek. Om het ontgiftingsproces te stimuleren kun je een warme kruik op de handdoek leggen. Dek jezelf toe met een warme plaid en probeer je gedurende 30 minuten te ontspannen terwijl je lever aan het ontgiften is. Dit kan een vieze smaak in je mond geven, maar ook een diepe ontspanning en een weldadig gevoel in je buik. Na de leverpakking is het verstandig om veel te drinken. Gemberthee is een aanrader. Het beste tijdstip van de dag om te genieten van een leverpakking? Tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is je lever dan namelijk op z’n zwakst en is dit het beste moment van de dag om ‘m een handje te helpen.

2) Wisseldouches

Anders dan je bloedsomloop (waarbij je hart het bloed rondpompt) werkt je lymfesysteem door contractie (samentrekking). En precies om die reden heeft het nemen van een wisseldouche een positief effect. Het warme water zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten uitzetten. Door het koude water trekken de bloedvaten zich vervolgens weer samen. Dit creëert een ‘pompwerking’ die er voor zorgt dat vocht dat stagneert weer door gaat stromen. Overigens heeft het nemen van wisseldouches nog veel meer gezondheidsbevorderende effecten. Het stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Hier lees je meer. Pas alleen op met wisseldouches als je een hartziekte hebt of zwanger bent.

3) Droog borstelen

dr brusing

Dry brushing komt oorspronkelijk uit de Ayurveda waar het wordt gezien als een manier om ziektes te voorkomen. Het dagelijks borstelen van je huid schijnt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen te hebben. Zo stimuleert het je bloedcirculatie, verwijdert het dode huidcellen, bevordert het je stofwisseling én helpt het om afvalstoffen af te voeren door het activeren van je lymfesysteem. Er is een speciale techniek voor dry brushing en die vind je hier.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.