Lieve dertiger, dit is wat je nu al zou moeten weten over de overgang

Body
overgang

De overgang is typisch zo’n onderwerp waar je je pas in gaat verdiepen als je er echt niet meer onderuit kunt. Voor mij voelde de menopauze althans als één grote ver-van-mijn-bed-show. Tót ik erachter kwam dat er ook zoiets bestaat als de perimenopauze. Zes (!) jaar voor het uitblijven van je menstruatie kunnen er al klachten ontstaan zoals slechter slapen, sombere gevoelens en last van je gewrichten. Hoogste tijd om eens wat dieper in dit onderwerp te duiken. 

Dit is wat je als dertiger al zou moeten weten over de overgang

Het haperen of uitblijven van de menstruatie, opvliegers, nachtelijk zweten… Het zijn typische overgangsklachten waar ik als 40-jarige geen last van heb. En dus is de overgang een onderwerp waar ik voorlopig liever niet over na wil denken. Het woord alleen al: ‘overgang’. Alsof je overgaat naar een plek waar je taille verdwijnt en je libido tot onder het nulpunt daalt. Toch is het goed om je als (eind) dertiger vast te gaan verdiepen in de menopauze. Al is het maar door het lezen van dit ene artikel. Er bestaat namelijk zoiets als de perimenopauze. In deze fase ben je nog wel gewoon ongesteld, maar beginnen je eierstokken al minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen te produceren. Je kunt zo’n 6 jaar voor het uitblijven van de eerste menstruatie al verschillende fysieke, mentale en emotionele symptomen ondervinden. Aangezien sommige vrouwen rond hun 45e te maken krijgen met de ‘echte’ overgang kun je als eind dertiger dus al last hebben van klachten die verband houden met de menopauze, maar je dus niet als zodanig herkent…

Symptomen van de perimenopauze

De overgang begint vaak met subtiele veranderingen. Goed naar je lichaam luisteren en weten waar je op moet letten is een eerste stap. Een overzicht van symptomen van de perimenopauze vind je hieronder. Herken je een aantal klachten en wil je graag meer duidelijkheid of deze klachten samenhangen met de overgang? Dan zou je een FSH-test kunnen doen. Deze test meet de hoeveelheid FSH (follikel stimulerend hormoon) in je urine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de rijping van eicellen. Als je eicellen opraken, maakt je lichaam meer FSH aan. Hoe hoger het FSH-gehalte, hoe groter de kans dat jouw klachten overgang gerelateerd zijn.

Fysieke symptomen

Opvliegers en nachtelijk zweten
Vaginale droogheid
Urineverlies
Verminderd libido
Gewrichtspijnen
Vermoeidheid en slapeloosheid
Haaruitval en droge huid
Gewichtstoename

Mentale symptomen

Depressieve gevoelens en neerslachtigheid
Hoofdpijn
‘Mist’ in het hoofd (je kan precies niet meer helder denken)
Concentratievermogen en denksnelheid nemen af
Geheugenverlies
Terwijl je iets vertelt, raken je gedachten het spoor bijster
Nieuwe zaken aanleren is moeilijk
Overactieve gedachten (je gedachten blijven de hele dag én nacht doorrazen)
Gekke dromen

Emotionele symptomen

Huilbuien zonder duidelijke reden
Je bent sneller geïrriteerd
Angstgevoelens e paniekaanvallen
Je bent sneller boos
Woedeaanvallen
Stemmingswisselingen

Goede raad

Als ik bovenstaand lijstje op mezelf betrek herken ik een paar symptomen. Ik merk vooral dat mijn huid droger wordt. En als ik een dag veel gelopen heb, voel ik dat aan mijn knieën. Ook mijn geheugen is niet meer zo scherp als het ooit was. Hoewel het meevalt met de symptomen heb ik met mezelf afgesproken dat ik de komende jaren wat beter naar mijn lichaam ga luisteren (zonder meteen een hypochonder te worden). Met in mijn achterhoofd de tegeltjeswijsheid: Voor je 40e zorgt je lichaam voor jou en na je 40e wordt het tijd om voor je lichaam te gaan zorgen. En zo het maar net.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: A. Vogel, GezondNU

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link