Psylliumvezels: zó zorgt 1 lepel per dag direct voor een platte buik

Body
psylliumvezels buik

Het darmmicrobioom, dus de honderd biljoen (!) bacteriën die we meedragen in ons darmstelsel, staat volop in de belangstelling. Niet zo gek, want je darmflora heeft een niet te onderschatten invloed op je lichamelijke én geestelijke gezondheid. Gelukkig zijn er manieren om je darmen in topconditie te houden en een opgeblazen gevoel te voorkomen. Begin je dag bijvoorbeeld eens met een lepel psylliumvezels.

Zó zorgt 1 lepel psylliumvezels per dag direct voor een platte buik

psylliumvezelsMet psylliumvezels (ook wel bekend als vlozaad) worden de zaadjes van een plant uit de weegbreefamilie bedoeld. Of beter gezegd: de vliesjes van de zaadjes. Deze vliesjes kunnen tien keer hun eigen drooggewicht in water opnemen. Je kunt psylliumvezels op twee manieren innemen: in de vorm van een psyllium capsule of opgelost in water.

Psylliumvezels

Meng je een afgestreken eetlepel psylliumvezels met 200 ml water, dan ontstaat er binnen enkele minuten een volumineuze, geurloze gel. Op weg naar buiten neemt deze natuurlijke gel rommel mee die zich in de loop van de tijd in de plooien van je darmen hebben genesteld. En dat zijn er nogal wat aangezien je darmen een oppervlakte hebben van twee tennisbanen, aldus farmacoloog professor Aletta Kraneveldt. Samen met water vormen psylliumvezels dus een uiterst effectieve schoonmaakploeg die kan helpen om je darmflora op orde te houden. Bovendien kunnen de vezels ervoor zorgen dat je eetlust wat vermindert, wat handig is als je een aantal kilo’s kwijt wil raken.

Altijd mee in mijn koffer

Maar psylliumvezels hebben nog een andere belangrijke functie: ze helpen harde ontlasting zachter te maken en dunne ontlasting dikker. Als ik voor langere tijd op reis ga, neem ik standaard psylliumvezels mee in mijn koffer. ’s Ochtends meng ik een afgestreken eetlepel met een glas water en drink het snel op voordat het water en de vezels een gel vormen. Daardoor kan ik elke dag gewoon naar de wc, heb ik geen last van constipatie / obstipatie, diarree of een opgeblazen buik. Een bolle buik door gasvorming of verstopping maakt je natuurlijk allesbehalve minder mooi, maar kan wél heel oncomfortabel voelen. Een voordeel van psyllium ten opzichte van andere oplosbare vezels is dat psyllium vezels in mindere mate worden gefermenteerd door je darmflora. Daardoor heb je minder snel last van klachten als een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Dit is ook de reden waarom psylliumvezels regelmatig als natuurlijk medicijn ingezet worden voor mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Glucosecontrole

Psylliumvezels kunnen ook helpen je bloedsuikerspiegel gezond te houden. Onderzoek heeft aangetoond dat de voedingsvezels pieken in de bloedsuikerspiegel na een maaltijd onder controle kunnen houden door de snelheid van de opname van koolhydraten te verminderen. Dit helpt de dip voorkomen die je vooral na een stevige koolhydraatrijke maaltijd kunt ervaren, en zorgt ervoor dat je minder zin hebt om te snaaien. Bovendien helpen psylliumvezels om de glucoseregulatie op de lange termijn te verbeteren. Daarnaast helpen ze bij het verlagen van de cholesterolspiegel door cholesterolbinding en het stimuleren van galzoutvorming.

Wissel psylliumvezels af

Hoewel psyllium dus allerlei voordelen heeft voor je gezondheid, doe je er verstandig aan psylliumvezels af te wisselen met andere zaden zoals bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad en lijnzaad. De heilzame werking van vezels zit ‘m uiteindelijk namelijk in diversiteit en regelmatige dosering van kleine porties. Zorg er bovendien voor dat je jouw dagelijkse dosis vezel óók uit andere bronnen haalt zoals groente, fruit, paddenstoelen, zeewier, bonen, peulvruchten, noten en pitten zoals pompoenpitten en zonnebloempitten. Variatie is key.

Psylliumvezel als glutenvervanger

rye bread, sarah britton, life changing loaf breadTip: Psyllium werkt goed als vervanger voor gluten om mee te bakken. Gebruik op 250 gram meel ongeveer twee eetlepels psyllium. Dit geeft stevigheid en volume aan brood. Een overheerlijk en supergezond broodrecept met psylliumvezels vind je hier. Tip: Krijg je een glas water met psylliumvezels niet weg? Gooi dan een lepel vezels door je smoothie, dat werkt net zo goed.

BESTEL MET HOLISTIK KORTING

TIP: Als lezer van Holistik krijg je met de waardebon code ‘Holistik10’ 10% korting op je complete bestelling bij Vitamines.com.

Contra indicaties

Let op: Psyllium kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden waaronder lithium, antibiotica, cholesterol medicamenten en diabetes medicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts en gebruik psylliumvezels nooit binnen 2 uur voor of na inname van medicijnen. Hetzelfde geldt wanneer je zwanger bent of borstvoeding (lactatie) geeft. Lees ook goed de bijsluiter.

Meer lezen

Vond je dit een interessant artikel? Dan vind je déze blogs ook vast fijn om te lezen:
Candida: zo kom je van deze ziekmakende schimmel in je darmen af
Een platte buik? Orthomoleculair therapeut geeft haar 8 beste tips
Afvallen? Deze belangrijke rol speelt jouw darmflora

Bron: orthokennis.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.