PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Zó zorgt 1 lepel psylliumvezels per dag direct voor een platte buik

Body
psylliumvezels

Het microbioom, dus de honderd biljoen (!) bacteriën die we meedragen in ons darmstelsel, staat volop in de belangstelling. Niet zo gek want je darmflora heeft een niet te onderschatten invloed op je lichamelijke én geestelijke gezondheid. Gelukkig zijn er manieren om je darmen in topconditie te houden (en je buik plat). Begin je dag bijvoorbeeld eens met een lepel psylliumvezels.

Zó zorgt 1 lepel psylliumvezels per dag direct voor een platte buik

psylliumvezelsMet psylliumvezels (ook wel bekend als vlozaad) worden de zaadjes van een plant uit de weegbreefamilie bedoeld. Of beter gezegd: de vliesjes van de zaadjes. Deze vliesjes kunnen tien keer hun eigen drooggewicht in water opnemen. Je kunt psylliumvezels op twee manieren innemen: in de vorm van een capsule (1 – 3 x daags 1 à 2 capsules) of opgelost in water.

Psylliumvezels

Meng je een afgestreken eetlepel psylliumvezels met 200 ml water dan ontstaat er binnen enkele minuten een volumineuze, geurloze gel. Op weg naar buiten neemt deze natuurlijke gel rommel mee die zich in de loop van de tijd in de plooien van je darmen hebben genesteld. En dat zijn er nogal wat aangezien je darmen een oppervlakte hebben van twee tennisbanen, aldus farmacoloog professor Aletta Kraneveldt. Samen met water vormen psylliumvezels dus een uiterst effectieve schoonmaakploeg die kan helpen om je darmflora op orde te houden.

Foto collage Evelyn Twee foto's Evelyn

Volg Evelyn op Instagram

Volg hoofdredacteur Evelyn van Hasselt als je alles wilt weten over conscious aging en holistisch leven met beide benen op de grond.
Volg mij op Instagram

Altijd mee in mijn koffer

Maar psylliumvezels hebben nog een andere belangrijke functie: ze helpen harde ontlasting zachter te maken en dunne ontlasting dikker. Als ik op reis ga neem ik standaard een pot psylliumvezels mee in mijn koffer. ‘s Ochtends meng ik een afgestreken eetlepel met een glas water en drink het snel op voordat het water en de vezels een gel vormen. Daardoor kan ik elke dag gewoon naar de wc, heb ik geen last van verstoppingen en voelt mijn buik platter dan ooit. Een voordeel van psyllium ten opzichte van andere oplosbare vezels is dat psylliumvezels in mindere mate worden gefermenteerd door je darmflora. Daardoor heb je minder snel last van klachten als een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Wissel psylliumvezels af

Hoewel psyllium dus allerlei voordelen heeft (zeker op reis!) doe je er verstandig aan psylliumvezels af te wisselen met andere zaden zoals bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad en lijnzaad. De heilzame werking van vezels zit ‘m uiteindelijk namelijk in diversiteit en regelmatige dosering van kleine porties. Zorg er bovendien voor dat je jouw dagelijkse dosis vezels óók uit andere bronnen haalt zoals groente, fruit, paddenstoelen, zeewier, bonen, peulvruchten, noten en pitten zoals pompoenpitten en zonnebloempitten. Variatie is key.

Psylliumvezels als gluten vervanger

rye bread, sarah britton, life changing loaf breadTip: Psyllium werkt goed als vervanger voor gluten om mee te bakken. Gebruik op 250 gram meel ongeveer twee eetlepels psyllium. Dit geeft stevigheid en volume aan brood. Een overheerlijk en super gezond broodrecept met psylliumvezels vind je hier.

Tip: Krijg je een glas water met psylliumvezels niet weg? Gooi dan een lepel vezels door je smoothie, dat werkt net zo goed.

Contra indicaties

Let op: Psyllium kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden waaronder lithium, antibiotica, cholesterol medicamenten en diabetes medicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts en gebruik psylliumvezels nooit binnen 2 uur voor of na inname van medicijnen. Lees ook goed de bijsluiter.

Meer lezen

Vond je dit een interessant artikel? Dan vind je déze blogs ook vast fijn om te lezen:
Candida: zo kom je van deze ziekmakende schimmel in je darmen af
Een platte buik? Orthomoleculair therapeut geeft haar 8 beste tips
Afvallen? Deze belangrijke rol speelt jouw darmflora

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Bron: orthokennis.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.