Salie thee: dit is waarom deze medicinale wonderplant zo gezond is

Food
salie thee gezond
karlijn visser

Karlijn Visser
01.09.2018

De salie plant is bezig met een opmars hebben wij gesignaleerd. In menig hip koffiebarretje in onze hoofdstad dronken Evelyn en ik afgelopen weken salie thee. De hoogste tijd dus om eens in alle gezondheidsvoordelen van dit blad te duiken. 

Salie thee: dit is waarom deze medicinale wonderplant zo gezond is

witte salie, smudgen, negatieve energieOm te beginnen stip ik kort het verschil aan tussen witte salie en tuin salie. De bladeren van een witte salieplant zijn glad en wit, terwijl de bladeren van de ‘tuin salie’ grijs of grijs/groen zijn. Witte salie is ideaal om je huis mee te reinigen en te ontdoen van negatieve energieën. De Noord-Amerikaanse traditie van het al vegend en cirkelend verbranden in de lucht van witte saliebundels (ook wel smudging genoemd), wordt al generaties lang door sjamanen gebruikt. Met het smudge ritueel verwijderen zij negatieve energieën rondom personen en in leefruimten. Smudgen is iets dat je in principe zelf kunt doen met een kant-en-klare stick, gemaakt van witte gedroogde salieblaadjes. Wanneer je een heel huis gaat reinigen, werk dan van verdieping naar verdieping in de richting van een open raam of deur. Strijk in de lucht langs de wanden van elke ruimte en schenk wat extra aandacht aan de hoeken, want juist dat zijn plekken waar negatieve energieën zich ophopen. Een waarschuwing is echter op z’n plaats, want als je niet precies weet waar je mee bezig bent kunnen problemen door salie juist verergeren. Schakel bij twijfel altijd een professional in zoals energietherapeut Juno Burger. Hij heeft van clearing zijn werk gemaakt, je leest er alles over in dit artikel. Tuin salie is perfect voor het gebruik in de keuken; zowel in gerechten als in thee is het een niet te missen blad.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Medicinale salie thee is de trend

Met salie kun je niet alleen heerlijk koken (probeer dit recept maar eens van deze pompoen-limabonensoep met salieboter, en je begrijpt de toverkacht van salie in een gerecht gelijk). Ook thee trekken gaat met saliekruid als de beste. De saliethee heeft een medicinale uitwerking. En dat is natuurlijk iets waar wij dol op zijn. Volgens de Grieken en Romeinen was salie een wonderplant. In elke Middeleeuwse kloostertuin had het plantje een prominente plek. Nog steeds plukken mensen in de bergen rondom de Middellandse zee (want daar groeit tuin salie het liefst) de salieblaadjes om daar medicinale thee van te maken. Salie betekent redden of genezen. Als je last hebt van verkoudheid of een zere keel kan saliethee je helpen om van je klachten af te komen. Saliethee is ook goed om vet eten beter te verteren. Vandaar dat Evelyn en ik de saliethee waarschijnlijk tegenkwamen in menig koffietentje waar ze niet vies zijn van patisserie: eerst een stuk ambachtelijke taart, dan een kop saliethee ;-).

Waarom is salie thee gezond?

salie thee gezondUit een aantal onderzoeken blijkt dat salie een heilzame werking heeft. Het kruid brengt je vethuishouding in balans, zorgt ervoor dat je voedsel beter verteert, werkt kalmerend en zuiverend op de luchtwegen, zorgt voor een frisse adem en heeft een positieve invloed op de werking van je geheugen. Het stevig inmasseren van salie-olie op je bovenbenen, buik en billen helpt bij het voorkomen of verminderen van cellulite. In een stressvolle tijd doet saliethee daarnaast wonderen voor een drukke geest. Aangezien salie veel antioxidanten bevat, geeft het ook een boost aan je lever en je lymfesysteem. Nog even over die luchtwegen omdat we richting herfst bewegen en het aantal verkoudheden weer flink toeneemt. Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Het is net als knoflook slijmoplossend en werkt verzachtend bij een zere keel.

Verkrijgbaarheid salie

Verse salie is volop verkrijgbaar bij de meeste grote supermarkten. Er bestaat ook salie-olie en kant en klare saliethee in een doosje. Deze zijn verkrijgbaar bij natuur- en kruidenwinkels. Let op: ben je in verwachting of geef je borstvoeding? Gebruik dan geen salie. Het kan de borstvoeding zelfs stoppen. Bij extreem grote hoeveelheden kan salie giftig zijn. Maar daar hoef je niet bang voor te zijn als je er thee van trekt of salie aan een gerecht toevoegt.

Meer lezen over medicinale thee

Dit is wat 6 maanden gemberthee drinken met je doet
Zo gezond is citroenmelisse thee
Verwarmende zouthout thee

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link