Wat te doen tegen overgangsklachten?

Body
overgangsklachten
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
16.01.2023

In de overgang krijgen veel vrouwen last van overgangsklachten. Welke symptomen zich voordoen en hoe ernstig ze zijn, dat verschilt per vrouw. Sommige vrouwen hebben het geluk dat ze bijna helemaal geen klachten ervaren. Maar bijna iedereen merkt wel iets van de overgang. Veelvoorkomende klachten zijn opvliegers, slaapproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, vaginale droogte en concentratie- en geheugenproblemen. Wat te doen tegen overgangsklachten?

Wat te doen tegen overgangsklachten?

Overgangsklachten kunnen heel vervelend zijn en het is belangrijk dat vrouwen hier vanaf een jongere leeftijd al voldoende over leren. Tegelijkertijd is het belangrijk dat we ons beeld van de overgang bijstellen. Nu is dat namelijk vooral heel negatief. Dat terwijl de overgang voor veel vrouwen ook juist een hele krachtige fase is. Ze ervaren een bepaalde empowerment en vinden het makkelijker om zichzelf op nummer één te zetten. Als je je lichaam en geest zo veel mogelijk ondersteunt in deze periode, zal het makkelijker worden om ook de mooie kanten ervan te waarderen. Hieronder een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

Tips om met overgangsklachten om te gaan

  • Eerst even de basics. Zorg dat je gezond en gevarieerd eet, voldoende slaapt, zo min mogelijk stress hebt en voldoende beweegt. We weten het, het zijn cliché’s, maar dat is niet voor niets. Deze factoren zijn echt heel belangrijk voor een goede hormoonbalans.
  • Neem een goed Omega 3 supplement. Voldoende omega 3 vetzuren in de voeding of suppletie kan menopauze klachten voorkomen of verminderen.
  • Deel je ervaringen met andere vrouwen. Dit vermindert gevoelens van hopeloosheid, eenzaamheid of angst rondom deze belangrijke periode in je leven.
  • Als je iets met je voeding wilt doen om jezelf te ondersteunen, in het algemeen en tijdens de overgang, eet dan meer vezels. Vezels kunnen de heropname van oestrogeen in je darmen verminderen.
  • Stel je grenzen en luister naar je lichaam. Alleen jij weet wat in deze periode het beste voor je is. Je hoeft niet op toestemming of begrip van anderen te wachten om je grenzen te stellen. Neem waar het kan meer rust als je dat nodig hebt. Vraag professionals om raad als dat je geruststelt. En wees lief voor je lichaam! Het is hard aan het werk voor jou een nieuwe balans te vinden.

Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?

De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids! Holistik Conscious Aging Guide Karlijn en Evelyn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.