In de overgang krijgen veel vrouwen last van overgangsklachten. Welke symptomen zich voordoen en hoe ernstig ze zijn, dat verschilt per vrouw. Sommige vrouwen hebben het geluk dat ze bijna helemaal geen klachten ervaren. Maar bijna iedereen merkt wel iets van de overgang. Veelvoorkomende klachten zijn opvliegers, slaapproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, vaginale droogte en concentratie- en geheugenproblemen. Wat te doen tegen overgangsklachten?
Wat te doen tegen overgangsklachten?
Overgangsklachten kunnen heel vervelend zijn en het is belangrijk dat vrouwen hier vanaf een jongere leeftijd al voldoende over leren. Tegelijkertijd is het belangrijk dat we ons beeld van de overgang bijstellen. Nu is dat namelijk vooral heel negatief. Dat terwijl de overgang voor veel vrouwen ook juist een hele krachtige fase is. Ze ervaren een bepaalde empowerment en vinden het makkelijker om zichzelf op nummer één te zetten. Als je je lichaam en geest zo veel mogelijk ondersteunt in deze periode, zal het makkelijker worden om ook de mooie kanten ervan te waarderen. Hieronder een aantal tips die je op weg kunnen helpen.
Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?
De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids!Tips om met overgangsklachten om te gaan
- Eerst even de basics. Zorg dat je gezond en gevarieerd eet, voldoende slaapt, zo min mogelijk stress hebt en voldoende beweegt. We weten het, het zijn cliché’s, maar dat is niet voor niets. Deze factoren zijn echt heel belangrijk voor een goede hormoonbalans.
- Neem een goed Omega 3 supplement. Voldoende omega 3 vetzuren in de voeding of suppletie kan menopauze klachten voorkomen of verminderen.
- Deel je ervaringen met andere vrouwen. Dit vermindert gevoelens van hopeloosheid, eenzaamheid of angst rondom deze belangrijke periode in je leven.
- Als je iets met je voeding wilt doen om jezelf te ondersteunen, in het algemeen en tijdens de overgang, eet dan meer vezels. Vezels kunnen de heropname van oestrogeen in je darmen verminderen.
- Stel je grenzen en luister naar je lichaam. Alleen jij weet wat in deze periode het beste voor je is. Je hoeft niet op toestemming of begrip van anderen te wachten om je grenzen te stellen. Neem waar het kan meer rust als je dat nodig hebt. Vraag professionals om raad als dat je geruststelt. En wees lief voor je lichaam! Het is hard aan het werk voor jou een nieuwe balans te vinden.
Tip van de redactie: het (online) Overgang Consult van AAYA
Ben je 40+ en heb je overgangsklachten? Doe er wat aan en maak van de overgang de mooiste fase van je leven! Waar in Nederland je ook woont: bij AAYA Health & Cosmetic Clinic kan je terecht voor evidence-based zorg, medicatie advies & support. Dit kan in de kliniek, maar nu ook online vanuit je eigen huis plaatsvinden. Team AAYA bestaat uit gynaecoloog Marèse Bulstra (overgangsspecialist), overgangsconsulenten en leefstijlartsen. Zij luisteren en bespreken je klachten tijdens het (online) consult. Dit wordt aangevuld met verschillende metingen en lab onderzoek. Je krijgt een behandelplan op maat en eventueel Hormonale Substitutie Therapie. AAYA werkt zonder wachtlijsten en het Overgang Consult wordt (deels) vergoed met verwijsbrief van de huisarts. Ook zonder verwijzing kunt u bij AAYA terecht. Boek je een consult via Holistik? Dan krijg je een AAYA No-Nonsense Nachtcrème t.w.v. €25 cadeau. Vul hiervoor code HOLISTIK2023 in het vakje ‘opmerkingen’ bij de boeking. Meer informatie via www.aaya.nl