Zoethout thee: dit zijn de voordelen voor je gezondheid

Body
zoethout thee
karlijn visser

Karlijn Visser
19.02.2020

Die warme, zoete smaak van zoethout thee heb ik altijd heerlijk gevonden. En ik ben in goed gezelschap. Want in het graf van Toetanchamon werd naast een berg goud ook een flinke voorraad zoethoutwortel gevonden. Zoethout thee werd in het oude Egypte vooral ingezet als medicijn bij ademhalingsproblemen. Maar dit drankje heeft nog veel meer voordelen voor je gezondheid. 

Zoethout thee: dit zijn de voordelen voor je gezondheid

Zouthout ziet eruit als hout, maar in werkelijkheid zijn het de wortels van de zoethoutplant. Deze struik behoort tot familie van de peulvruchten. Zoethout wordt in de Chinese en Indiase keuken medicinale eigenschappen toegeschreven. Vandaar dat men de wortel graag toevoegt aan een maaltijd. Heb je last van een kriebelhoest en vastzittend slijm? Dan kan zoethout thee helpen bij het losmaken van het slijm en het heeft een ontstekingsremmende werking. Zoethout kun je ook gebruiken om een bittere smaak van medicijnen te verminderen. Drink na het innemen ervan een kop zoethout thee, dat helpt om je smaak te neutraliseren.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Zoethout thee en gezondheidsvoordelen

Iets anders waar zoethout bij kan helpen is het verlagen van stress. Tegenwoordig kampen behoorlijk wat mensen met uitgeputte bijnieren als gevolg van teveel stress en de overproductie van het stresshormoon cortisol, dat zorgt voor een aanslag op de kleinere organen in je lichaam. Met als gevolg dat je je moe en futloos gaat voelen omdat je bijnieren niet meer optimaal functioneren. Zoethout zorgt ervoor dat je lichaam slimmer met cortisol omgaat en er daarom minder van hoeft te produceren. Vanwege het effect van zoethout op onze hormonen kunnen vooral vrouwen baat hebben bij de licht oestrogene werking van deze wortel. Het zijn namelijk de schommelingen in je oestrogeenspiegel die voor veel vervelende symptomen kunnen zorgen. Zoethout verlicht naar alle waarschijnlijk problemen (gevoelige borsten, buikkrampen en misselijkheid) rond de menstruatie. Begin een paar dagen voor je menstruatie te minderen met koffie drinken en start met zoethout thee drinken of kauw op zo’n lekkere zoete wortel.

Zoethout thee & de Ayurveda

In de Ayurveda wordt zoethout thee regelmatig ingezet als huis-tuin-en-keuken middeltje tegen brandend maagzuur en spijsverteringsongemakken (lees: een opgeblazen buik, winderigheid, oprispingen, etc). De wortel kalmeert ontstekingen en schade aan de maagwand. Het wordt ook gebruikt om de groei en verspreiding van de maagbacterie Helicobacter pylori te verminderen. Ook helpt zoethout thee om de vurige Pitta dosha te balanceren en de scherpe randjes – waar dit mens-type mee soms mee kampt – te verzachten.

Wanneer kun je beter geen zoethout thee drinken?

Ben je zwanger? Heb je last van een hoge bloeddruk? Drink dan liever geen zoethout thee. Heb je echter een lage bloeddruk? Dan kan het drinken van zoethout thee je juist helpen om je minder licht in je hoofd te voelen. Zoethout is namelijk hét kruid dat de bloeddruk verhoogt. In zoethout zit het stofje glycyrrhizine, dat meteen effect heeft op de bloeddruk. Overdrijf het alleen niet en houd het bij 2 kopjes per dag.

Meer lezen over thee

Wat 1 kop saliethee per dag doet voor jouw gezondheid
Dit gebeurt er met je lijf als je 6 maanden gemberthee drinkt
Dit doet citroenmelisse thee voor je gezondheid
Dit is waarom brandnetelthee en Nieuwe maan een match made in heaven zijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link