Dit is wat een kop verwarmende zoethout thee met je gezondheid kan doen, drink je mee?

Body
zoethout thee, gezond, ayurveda
karlijn visser

Karlijn Visser
28.01.2019

Die warme zoete smaak van zoethout thee heb ik altijd heerlijk gevonden. Toen Evelyn en ik elkaar ruim tien jaar geleden leerden kennen was één van de eerste dingen die ze me op het hart drukte (toen ik het zoveelste kopje van deze kruidenthee bestelde): “Kar, van zoethout thee krijg je cellulite, dat je het wel even weet”. Ik kon het niet geloven. In mijn beleving was zoethout thee hartstikke gezond. Om mezelf voor eens en voor altijd hiervan in het gelijk te stellen dit artikel, over hoe gezond zoethout thee voor je is. 

Dit is wat een kop verwarmende zoethout thee met je gezondheid kan doen, drink je mee?

Al duizenden jaren geleden werd zoethout door mensen gebruikt. In Egypte werd in het graf van Toetanchamon bijvoorbeeld een flinke voorraad zoethoutwortel gevonden. Zoethout werd toen vooral ingezet als medicijn om onder andere mensen te helpen bij ademhalingsproblemen. Ik snap die Egyptenaren wel :-). Zo’n heerlijk warm drankje met zoete afdronk dat nog heilzaam voor je is ook. Nadat ik een tijdje in de ingrediënten ben gedoken van een aantal biologische kruidentheeën, blijkt dat er in heel veel mixen zoethout te vinden is (denk aan diverse sterrenmix varianten, Instant Karma van Mr. Jones en verschillende theeën van Shoti Maa, Pukka en Yogi). Het ziet eruit als hout, maar bestaat in werkelijkheid uit de wortels van de zoethoutplant. Deze struik behoort tot familie van de peulvruchten. Zoethout wordt in de Chinese en Indiase keuken medicinale eigenschappen toegeschreven, vandaar dat men dit specerij dan ook graag toevoegt aan een maaltijd.

Zoethout thee en gezondheidsvoordelen

Heb je last van een kriebelhoest en vastzittend slijm? Dan kan zoethout thee helpen bij het losmaken van het slijm en het heeft een ontstekingsremmende werking. Zoethout kun je ook gebruiken om een bittere smaak van medicijnen te verminderen. Drink na het innemen ervan een kop zoethout thee, dat helpt om je smaak te neutraliseren. Iets anders waar zoethout bij kan helpen is het verlagen van stress. Tegenwoordig kampen behoorlijk wat mensen met een uitgeputte bijnier als gevolg van teveel stress en de overproductie van het stresshormoon cortisol, dat zorgt voor een aanslag op de kleinere organen in je lichaam. Met als gevolg dat je je moe en futloos gaat voelen omdat je bijnieren niet meer optimaal functioneren. Zoethout zorgt ervoor dat je lichaam slimmer met cortisol omgaat en er daarom minder van hoeft te produceren. Vanwege het effect van zoethout op onze hormonen kunnen vooral vrouwen baat hebben bij de licht oestrogene werking van deze wortel. Het zijn namelijk de schommelingen in je oestrogeenspiegel die voor veel vervelende symptomen kunnen zorgen. Zoethout verlicht naar alle waarschijnlijk problemen (gevoelige borsten, buikkrampen en misselijkheid) rond de menstruatie. Begin een paar dagen voor je menstruatie te minderen met koffie drinken en start met zoethout thee drinken of ga kauwen op zo’n lekkere zoete wortel ;-).

Zoethout thee & de Ayurveda

In de Ayurveda wordt zoethout thee regelmatig ingezet als huis-tuin-en-keuken middeltje tegen brandend maagzuur en spijsverteringsongemakken (lees: een opgeblazen buik, winderigheid, oprispingen, etc). De wortel kalmeert ontstekingen en schade aan de maagwand. Het wordt ook gebruikt om de groei en verspreiding van de maagbacterie Helicobacter pylori te verminderen. Ook helpt zoethout thee om de vurige Pitta dosha te balanceren en de scherpe randjes – waar dit mens-type mee soms mee kampt – te verzachten.

Wanneer kun je beter geen zoethout thee drinken?

Als je van plan bent om zoethout thee dagelijks met liters tegelijk te gaan drinken kan het je bloeddruk verhogen. Kijk daarmee uit mocht je last hebben van een hoge bloeddruk. Heb je echter een lage bloeddruk? Dan is het drinken van zoethout thee geen probleem. Sterker nog, het kan je juist helpen om je minder licht in je hoofd te voelen.

Meer lezen over thee

Wat 1 kop saliethee per dag doet voor jouw gezondheid
Dit gebeurt er met je lijf als je 6 maanden gemberthee drinkt
Dit doet citroenmelisse thee voor je gezondheid
Dit is waarom brandnetelthee en Nieuwe maan een match made in heaven zijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link