Gua Sha: 12 gezonde effecten van deze gezichtsmassage uit de Chinese geneeskunde

Body
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
03.11.2021

Bij een Gua Sha gezichtsmassage wordt een platte jade- of rozekwartssteen over het gezicht omhooggetrokken om gespannen spieren te ontspannen en de lymfestroom te deblokkeren. De behandeling wordt al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Je kunt voor Gua Sha terecht bij gespecialiseerde massagetherapeuten, maar kunt het ook gemakkelijk toevoegen aan je at home self-care routine. Reflextherapeute Kate Maslowska praat je hieronder bij.

Gua Sha: 12 gezonde effecten van deze gezichtsmassage uit de Chinese Geneeskunde

Kate: ‘Gua Sha is een gezichtsmassagetechniek die is ontworpen om spierspanning te verminderen, de bloedcirculatie te stimuleren en de lymfestroom te verbeteren. Gua Sha wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De techniek past mooi bij de Chinese filosofie van yinyang. Een disbalans tussen de yin en yang energiestromen zou volgens de Chinese geneeskunde kunnen leiden tot energielekken en gezondheidsproblemen. Met de Gua Sha massage kunnen blokkades in verschillende energiestromen worden opgeheven, waardoor de balans tussen yin en yang verbetert en de levensenergie beter beter doorstroomt in het lichaam.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn

Spanning in je gezicht

Het voelt soms misschien alsof we wandelen hoofden zijn, maar je lichaam pikt alles op wat je gedurende de dag doet. Als je ’s avonds hoofdpijn hebt kan het heel goed zijn dat die een gevolg is van de spierspanning die zich ’s middags opbouwde toen je te lang achter je laptop zat. En wat doe je als je gestresst bent? Je spant je spieren aan, al is het vaak onbewust. Ook de spieren in je gezicht: bijvoorbeeld door te fronsen of je kaken op elkaar te klemmen. Veel mensen staan hier niet bij stil en masseren hun gezicht nooit of nauwelijks. De Gua Sha massage is een effectieve, laagdrempelige manier om hier verandering in te brengen en extra goed voor je mooie gezicht te zorgen.

12 gezonde effecten van Gua Sha

kate gua sha

foto genomen bij Het Lichthuis

Voor ik je vertel hoe een Gua Sha massage precies verloopt, zet ik nog even de gezonde effecten ervan op een rijtje. Een Gua Sha massage kan:

 • De microcirculatie stimuleren
 • De lymfestroom verbeteren
 • De verwijdering van gifstoffen ondersteunen
 • De zuurstofvoorziening van de huid reguleren
 • Donkere kringen onder de dogen verminderen
 • Vocht afdrijven uit het gezicht
 • Rimpels en fijne lijntjes verminderen
 • De elasticiteit van de huid verbeteren
 • Spierspanning verminderen
 • De huidskleur verbeteren
 • De huid verwarmen
 • Mentale ontspanning brengen

Zó werkt de massage

De massage wordt uitgevoerd met een platte steen, meestal gemaakt van jade of rozenkwarts, soms van amethist of aventurijn. Elk natuurlijk mineraal draagt een andere energietrilling met zich mee, en heeft dus een ander mogelijk effect. Het is de moeite waard om je in te lezen over verschillende effecten van verschillende stenen als je zelf een Gua Sha steen aan wilt schaffen. De langste zijde van de steen wordt gebruikt om het voorhoofd, de nek en de wangen te masseren, de korte zijde ook om over het voorhoofd en de nek te wrijven. Je kunt ook de rug, handen en buik masseren. De holte in de steen maakt het makkelijker om de vormen van de neus, kin, wenkbrauwen en het gebied rond de sleutelbeenderen te volgen.

Gua Sha voor thuis

Ik raad je aan om een professionele behandeling uit te proberen voordat je thuis gaat experimenteren. Klaar om de Gua Sha massage toe te voegen aan jouw self-care routine? Breng een olie naar keuze aan op de huid. Het is belangrijk dat de steen makkelijk over je huid kan glijden, zo kun je optimaal profiteren van de heilzame effecten. Bovendien vermijd je ook onaangename wrijving en het schrapen van de opperhuid. Start de massage in de nek en beweeg de steen met glijdende bewegingen naar de onderkaak om de lymfestroom te deblokkeren. Masseer vervolgens de wangen van binnen naar buiten. Plaats daarbij de lange zijde van de steen op je huid, begin bij de neus en beweeg richting het oor. Maak deze beweging ook vanuit de onderkaak. Masseer het gebied rond de mond met de korte kant van de steen. Masseer de wenkbrauwen en het bovenste ooglid met de kant van de steen waar het kuiltje zit. Tenslotte masseer je het voorhoofd van onder naar boven met de lange kant van de steen.’

Afspraak maken bij Kate

Wil je een afspraak maken voor een Gua Sha massage bij Kate? Dat kan via reflextherapievoetspoor.nl.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.