10 natuurlijke remedies om snel van een verkoudheid te genezen

Body
verkoudheid
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
16.02.2021

Tot een jaar geleden keken de meeste mensen niet op van een verkoudheid, vooral niet in de winter. Gewoon wat extra vitamine C, een warme sjaal en uitzieken… Nu we te maken hebben met een pandemie is het belangrijk dat je je bij verkoudheidsklachten laat testen op het coronavirus. Is de uitslag negatief? Dan kun je met een gerust hart de onderstaande natuurlijke remedies uitproberen. Ze bieden verlichting bij algehele malaise en kunnen ervoor zorgen dat je verkoudheid iets sneller over is. 

10 natuurlijke remedies om snel van een verkoudheid te genezen

Als je verkouden bent, is het slijmvlies in je neus, bijholten en keel ontstoken. Verschillende virussen kunnen verkoudheidsklachten veroorzaken. Algemeen wordt aangenomen dat de rhinovirussen (waarvan er meer dan 100 subtypen bekend zijn!) de belangrijkste veroorzakers zijn van een gewone verkoudheid. Deze virussen kunnen via de lucht, voorwerpen of fysiek contact worden overgedragen. Je weerstand bepaalt voor een groot deel of je ook daadwerkelijk klachten ontwikkelt als je wordt besmet. En het kan ook zijn dat je inderdaad ‘kou hebt gevat’; je weerstand vermindert namelijk tijdelijk als je het erg koud hebt.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Fasen van een verkoudheid

Een verkoudheid begint meestal in de neuskeelholte; daar is het slijmvlies extra gevoelig voor het verkoudheidsvirus. Dit geeft pijn of een rauw gevoel in de neuskeelholte. De infectie breidt zich daarna uit naar de voorkant van de neus en veroorzaakt klachten als snotteren en neusverstopping. Vervolgens kun je keelpijn krijgen en als je stembanden ontstoken raken, word je hees. Doen je luchtwegen ook mee, dan kun je gaan hoesten en het benauwd krijgen. Heb je ook koorts en vermoed je dat je besmet bent met een griepvirus? Neem dan in de eerste plaats voldoende rust. De volgende 10 natuurlijke remedies kunnen aanvullende verlichting geven.

1. Vitamine C

Uit verschillende studies is gebleken dat vitamine C de duur van een verkoudheid verkort met ongeveer één dag. Vitamine C ondersteunt namelijk je immuunsysteem en houdt het aantal vrije radicalen in je lichaam binnen de perken. Precies wat je nodig hebt als je je grieperig of verkouden voelt. Bij vitamine C denken veel mensen al snel aan sinaasappels. Toch staat er een groente op nummer 1. Kijk maar eens naar onderstaande top 10:

 1. Paprika – 150 mg per 100 gram = 200% van de ADH
 2. Zwarte bessen (cassis bes) – 150 mg per 100 gram = 200% van de ADH
 3. Spruitjes – 132 mg per 100 gram = 176% van de ADH
 4. Peterselie – 125 mg per 100 gram = 167% van de AD
 5. Boerenkool – 120 mg per 100 gram = 160% van de ADH
 6. Kiwi – 79 mg per 100 gram = 105% van de ADH
 7. Aardbeien – 64 mg per 100 gram = 85% van de ADH
 8. Peulen – 60 mg per 100 gram = 80% van de ADH
 9. Rode kool – 55 mg per 100 gram = 73% van de ADH
 10. Olijven – 55 mg per 100 gram = 73% van de ADH

2. Zink

Onderzoek suggereert dat zink de duur van een verkoudheid met 33% kan verkorten. Het ging hierbij wel om een hoge dosis van zo’n 80 tot 90 mg per dag. Tijdens een verkoudheid maakt je lichaam cytokines aan. Dit zijn moleculen die nieuwe ontstekingen kunnen veroorzaken. Zink remt de aanmaak van deze moleculen, waardoor je minder snel en minder lang ziek wordt. De meest beschikbare vorm van zink komt uit eiwitten zoals vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten (vooral oesters) en lever. Voor vegetariërs zijn bonen, noten (bijvoorbeeld amandelen, pinda’s en pecannoten), zaden (zoals sesamzaad, pompoenpitten), haver, zilvervliesrijst, tarwekiemen, pompoen, zeewier en doperwten goede bronnen van zink. Je kunt ook een zink supplement overwegen.

3. Echinecea

EchineceaDe Echinacea purpurea plant staat al eeuwen bekend om zijn geneeskrachtige werking. Onderzoek uit 2014 toonde aan dat producten met Echinacea mogelijk effectief zijn bij de behandeling van verkoudheden. Ook kan Echinecea preventief werken en ervoor zorgen dat je minder snel wordt besmet met een virus. Het bekendste kruidengeneesmiddel dat gebruik maakt van de medicinale kracht van Echinecea is Echinaforce. Ben je een theedrinker? Probeer dan de Elderberry & Echinacea thee van Pukka.

4. Kippensoep

Dé klassieke remedie tegen griep, verkoudheid en algehele malaise: kippensoep. Onderzoek heeft bewezen dat je echt opknapt van kippensoep. Wist je dat het ook wel ‘Joodse penicilline’ wordt genoemd? De Joodse gemeenschap zweert namelijk al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel. Het heilzame effect zou ‘m vooral zitten in het stofje carnosine, dat je immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen. Het beste resultaat krijg je als je 2 keer per dag een flinke kom kippensoep of –bouillon eet. Een fijn recept vind je hier.

5. Bietensap

Bietensap is rijk aan nitraat, wat de productie van stikstofoxide in je lichaam stimuleert. Dit stofje produceert je lichaam continu en zorgt er onder andere voor dat je bloedvaten verwijden, zodat bloed en voedingsstoffen sneller op hun plek kunnen komen. Ook ondersteunt stikstofoxide je immuunsysteem bij het afweren van bacteriën en virussen. Bietensap kan je zo onder andere beschermen tegen luchtweginfecties en verkoudheid.

6. Appelazijn

Appelazijn wordt voor talloze doeleinden ingezet. Het zou onder andere het afvallen kunnen vergemakkelijken, een droge hoofdhuid hydrateren, hét perfecte natuurlijke schoonmaakmiddel zijn en acne kunnen genezen. De wetenschap beaamt (nog) niet dat het een magisch wondermiddel is, maar het is wel bekend dat appelazijn bacteriedodend werkt. Een kleine hoeveelheid (verdund!) appelazijn drinken of ermee gorgelen zou daarom verlichting kunnen bieden bij verkoudheidsklachten.

7. Vlierbessiroop

Vlierbessiroop wordt in veel delen van de wereld al ontzettend lang als remedie bij verkoudheid en griep gebruikt. Er is nog niet zo veel onderzoek gedaan naar de effecten ervan, maar studies suggereren dat vlierbessiroop een verkoudheid met wel 4 dagen kan verkorten en de symptomen kan verlichten.

8. Stomen

Een supereffectieve remedie die ook nog eens een beetje een home spa gevoel geeft: stomen! Giet ruim kokend water in een bak of pan. Voeg hier verse kamille, eucalyptus en tijm of essentiële oliën aan toe. Sla een handdoek over je hoofd en ga 5 tot 10 minuten vlak boven de bak hangen. Adem de stoom diep in. Herhaal dit het liefst 2 keer per dag.

9. Honing

Nog een klassieker bij verkoudheidsklachten: honing. Een lepeltje rond bedtijd kan verkouden kids helpen beter te slapen, een vervelende hoest verzachten en keelpijn verminderen.

10. Knoflook

Vastberaden om die griep of verkoudheid bij de allereerste verschijnselen de kop in te drukken? Eet dan twee rauwe tenen knoflook zodra je klachten voelt opkomen. Knoflook heeft een sterke antibacteriële werking. Kauw op peterselie om de sterke knoflookgeur in je mond te verminderen.

Bronnen: Health Line, Byrdie

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.