videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

De 4 fasen van een verkoudheid + 10 natuurlijke remedies

Body
verkoudheid remedies

Holistik
11.10.2023

Verkoudheid is de meest voorkomende infectie bij de mens. Gemiddeld ben je als volwassene zo’n twee tot drie keer per jaar verkouden. Hoewel een verkoudheid behoorlijk belastend is voor je lichaam, is het verloop ervan voorspelbaar. Er zijn bovendien allerlei natuurlijke remedies die enige verlichting bieden bij algehele malaise.

De 4 fasen van een verkoudheid + 10 natuurlijke remedies

Als je verkouden bent, is het slijmvlies in je neus, je bijholten en je keel ontstoken. Verschillende virussen kunnen verkoudheidsklachten veroorzaken. Algemeen wordt aangenomen dat de rhinovirussen (waarvan er meer dan 100 subtypen bekend zijn!) de belangrijkste veroorzakers zijn van een gewone verkoudheid. Deze virussen kunnen via de lucht, voorwerpen of fysiek contact worden overgedragen. Je weerstand bepaalt voor een groot deel of je ook daadwerkelijk klachten ontwikkelt als je wordt besmet.

Fasen van een verkoudheid

Een verkoudheid is behoorlijk belastend voor je systeem, je kunt je er knap beroerd door voelen. Gelukkig is het verloop van een verkoudheid redelijk voorspelbaar. Er zijn 4 fasen:

Fase 1. Stille besmetting

Als je besmet raakt met een verkoudheidsvirus merk je daar je eerste 3 – 5 dagen vaak niks van. Je voelt je hooguit een tikkeltje vermoeid of lamlendig.  Het klinkt een beetje onsmakelijk, maar ook kan de kleur van snot veranderen.  Gezond snot is helder en doorzichtig. Als je verkouden begint te worden, kan snot wit worden en opeens plakkeriger en dikker aanvoelen. Dit komt omdat het weefsel in je neusholte ontstoken en opgezwollen raakt en het snot dat erdoorheen beweegt vertraagt. Het snot verliest hierdoor vocht en wordt dikker. Als je snot wit is kan dit dus een eerste teken zijn van verkoudheid.

Fase 2. Beginfase

In de tweede fasen duiken de eerste signalen op. Vaak is dit een kriebel of pijn in je keel. Een verkoudheid begint meestal in de neuskeelholte; daar is het slijmvlies extra gevoelig voor een verkoudheidsvirus.

Fase 3. De beroerde fase

In de derde fase nemen klachten in rap tempo toe. Zo kan het zijn dat je ’s ochtends nog redelijk fit je bed uit kwam, maar je je eind van de middag beroerd voelt. Klachten die in de derde fase optreden zijn snotteren, een verstopte neus, een loopneus, tranende ogen, hoofdpijn, pijnlijke ledematen en keelpijn. Als je stembanden ontstoken raken, word je hees. Doen je luchtwegen ook mee, dan kun je gaan hoesten en het benauwd krijgen. Heb je ook koorts en vermoed je dat je besmet bent met een griepvirus? Raadpleeg dan je huisarts.

Fase 4. De herstelfase

In de laatste fase nemen klachten af. Zat je neus helemaal verstopt, dan krijg je nu weer wat lucht. Je neus stopt met lopen, en het kan zijn dat je geel snot ziet in je zakdoek. Dit is een goed teken. Het betekent dat je lijf het virus aan het opruimen en afvoeren is. De meeste mensen overwinnen een verkoudheidsvirus binnen een week. Mensen met een zwakkere gezondheid hebben gemiddeld twee weken last van verkoudheidsverschijnselen. Gelukkig zijn er natuurlijke remedies die enige verlichting bieden. We hebben er 10 voor je op een rij gezet.

Ayurveda

Herfst Detox E-Book

Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maanden
Doe mee voor €9,95
Detox je lijf in 3-5 dagen
Holistik Spijkermat

1. Vitamine C

Uit verschillende studies is gebleken dat vitamine C de duur van een verkoudheid verkort met ongeveer één dag. Vitamine C ondersteunt namelijk je immuunsysteem en houdt het aantal vrije radicalen in je lichaam binnen de perken. Precies wat je nodig hebt als je je grieperig of verkouden voelt. Bij vitamine C denken veel mensen al snel aan sinaasappels. Toch staat er een groente op nummer 1. Kijk maar eens naar onderstaande top 10:

  1. Paprika – 150 mg per 100 gram = 200% van de ADH
  2. Zwarte bessen (cassis bes) – 150 mg per 100 gram = 200% van de ADH
  3. Spruitjes – 132 mg per 100 gram = 176% van de ADH
  4. Peterselie – 125 mg per 100 gram = 167% van de AD
  5. Boerenkool – 120 mg per 100 gram = 160% van de ADH
  6. Kiwi – 79 mg per 100 gram = 105% van de ADH
  7. Aardbeien – 64 mg per 100 gram = 85% van de ADH
  8. Peulen – 60 mg per 100 gram = 80% van de ADH
  9. Rode kool – 55 mg per 100 gram = 73% van de ADH
  10. Olijven – 55 mg per 100 gram = 73% van de ADH

2. Zink

Onderzoek suggereert dat zink de duur van een verkoudheid met 33% kan verkorten. Het ging hierbij wel om een hoge dosis van zo’n 80 tot 90 mg per dag. Tijdens een verkoudheid maakt je lichaam cytokines aan. Dit zijn moleculen die nieuwe ontstekingen kunnen veroorzaken. Zink remt de aanmaak van deze moleculen, waardoor je minder snel en minder lang ziek wordt. De meest beschikbare vorm van zink komt uit eiwitten zoals vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten (vooral oesters) en lever. Voor vegetariërs zijn bonen, noten (bijvoorbeeld amandelen, pinda’s en pecannoten), zaden (zoals sesamzaad, pompoenpitten), haver, zilvervliesrijst, tarwekiemen, pompoen, zeewier en doperwten goede bronnen van zink. Je kunt ook een zink supplement overwegen.

3. Echinecea

EchineceaDe Echinacea purpurea plant staat al eeuwen bekend om zijn geneeskrachtige werking. Onderzoek uit 2014 toonde aan dat producten met Echinacea mogelijk effectief zijn bij de behandeling van verkoudheden. Ook kan Echinecea preventief werken en ervoor zorgen dat je minder snel wordt besmet met een virus. Het bekendste kruidengeneesmiddel dat gebruik maakt van de medicinale kracht van de plant is Echinaceaforte. Ben je een theedrinker? Dan is deze biologische kruideninfusie met rode zonnehoed, hibiscus, rozenbottel en vlierbloesem iets voor jou.

4. Kippensoep

Dé klassieke remedie tegen griep, verkoudheid en algehele malaise: kippensoep. Onderzoek heeft bewezen dat je echt opknapt van kippensoep. Wist je dat het ook wel ‘Joodse penicilline’ wordt genoemd? De Joodse gemeenschap zweert namelijk al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel. Het heilzame effect zou ‘m vooral zitten in het stofje carnosine, dat je immuunsysteem helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen. Het beste resultaat krijg je als je 2 keer per dag een flinke kom kippensoep of –bouillon eet. Een fijn recept vind je hier.

5. Bietensap

Bietensap is rijk aan nitraat, wat de productie van stikstofoxide in je lichaam stimuleert. Dit stofje produceert je lichaam continu en zorgt er onder andere voor dat je bloedvaten verwijden, zodat bloed en voedingsstoffen sneller op hun plek kunnen komen. Ook ondersteunt stikstofoxide je immuunsysteem bij het afweren van bacteriën en virussen. Bietensap kan je zo onder andere beschermen tegen luchtweginfecties en verkoudheid.

6. Appelazijn

Appelazijn wordt voor talloze doeleinden ingezet. Het zou onder andere het afvallen kunnen vergemakkelijken, een droge hoofdhuid hydrateren, hét perfecte natuurlijke schoonmaakmiddel zijn en acne kunnen genezen. De wetenschap beaamt (nog) niet dat het een magisch wondermiddel is, maar het is wel bekend dat appelazijn bacteriedodend werkt. Een kleine hoeveelheid (verdund!) appelazijn drinken of ermee gorgelen zou daarom verlichting kunnen bieden bij verkoudheidsklachten.

7. Vlierbessiroop

Vlierbessiroop wordt in veel delen van de wereld al ontzettend lang als remedie bij verkoudheid en griep gebruikt. Er is nog niet zo veel onderzoek gedaan naar de effecten ervan, maar studies suggereren dat vlierbessiroop een verkoudheid met wel 4 dagen kan verkorten en de symptomen kan verlichten.

8. Stomen met kruiden

stoomkruiden

Een super effectieve remedie die ook nog eens een beetje een home spa gevoel geeft: stomen! Giet ruim kokend water in een kom. Voeg hier essentiële oliën of een kant-en-klare kruidenmix. Deze botanische mix bevat lavendel, kamille, rozenblad en calendula. Als je naast grieperig ook verkouden bent, brengen deze kruiden direct verlichting. Voeg een handje vol toe aan het kokende water, sla een handdoek over je hoofd en ga 5 tot 10 minuten vlak boven de kom hangen. Adem de stoom diep in. Herhaal dit het liefst 2 keer per dag. Verkrijgbaar in de Holistik webshop, €9,95.

9. Honing

Nog een klassieker bij verkoudheidsklachten: manuka honing. Een lepeltje rond bedtijd kan verkouden kids helpen beter te slapen, een vervelende hoest verzachten en keelpijn verminderen.

10. Knoflook

Vastberaden om die griep of verkoudheid bij de allereerste verschijnselen de kop in te drukken? Eet dan twee rauwe tenen knoflook zodra je klachten voelt opkomen. Knoflook heeft een sterke antibacteriële werking. Kauw op peterselie om de sterke knoflookgeur in je mond te verminderen.

Ayurveda

Herfst Detox E-Book

Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maanden
Doe mee voor €9,95
Detox je lijf in 3-5 dagen
Holistik Spijkermat

Bronnen: Health Line, Byrdie

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.