Saliethee is reuze gezond. De salieplant is namelijk één van de meest geneeskrachtige planten op de planeet. In de bergen rondom de Middellandse zee – want daar groeit de groene krachtpatser het liefst – plukt men de verse blaadjes dagelijks om er medicinale thee van te zetten. Een kop saliethee per dag kan namelijk wonderen doen voor je gezondheid.
Medicinale saliethee: zo bouw je met 1 kop per dag aan een sterke weerstand
Salie komt van het Latijnse werkwoord ‘salvere’ wat ‘behandelen’ of ‘redden’ betekent. Volgens de oude Grieken en Romeinen was salie één van de meest geneeskrachtige planten op de planeet. In elke Middeleeuwse kloostertuin had het plantje dan ook een prominente plek. Nog steeds plukken mensen in de bergen rondom de Middellandse zee (want daar groeit salie het liefst) de groene blaadjes om er medicinale thee van te trekken. Maar wat maakt saliethee dan zo gezond?
Saliethee en je gezondheid
Salie staat vooral bekend om haar kalmerende werking. In stressvolle tijden doe je er verstandig aan om in plaats van een koffietje een kop saliethee te maken. Saliethee doet namelijk wonderen voor een drukke geest en heeft een geneeskrachtige werking op je lichaam. Aangezien salie veel antioxidanten bevat, geeft een kop saliethee bovendien een boost aan je lever en je lymfesysteem. Ook je luchtwegen zijn blij met saliethee. Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Het is net als knoflook slijmoplossend en werkt verzachtend bij keelpijn. Nog een tip voor slechte slapers: je kunt een blaadje salie meekoken met melk. Salie versterkt het kalmerende en slaapverwekkende effect van warme melk. Probeer het maar eens!
Contra indicaties saliethee
Salie is een krachtig kruid! Het kan wonderen doen voor je gezondheid, maar overdrijf het niet. Neem salie niet op een nuchtere maag en drink geen liters per dag. Houd het liever bij één of twee kopjes. Je kunt het drinken van saliethee het beste zien als een kuur. Drink saliethee maximaal drie weken achtereen, bijvoorbeeld in stressvolle periodes of als je last hebt van een zere keel of verkoudheid. Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten. Drink liever geen saliethee in combinatie met medicatie voor epilepsie of hormoonbevattende medicatie. Pas ook op met rustgevende middelen en middelen die op je bloeddruk werken. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.
Verschil tuinsalie en witte salie
Er is een verschil tussen tuinsalie waar je thee van zet, en witte salie. De bladeren van een witte salieplant zijn glad en wit, terwijl de bladeren van de tuinsalie grijs of grijs/groen zijn. Witte salie is ideaal om je huis mee te reinigen en te ontdoen van negatieve energieën. De Noord-Amerikaanse sjamaanse traditie gebruikt al generaties lang het ritueel van smudging, waarbij met brandende saliebundels in de lucht wordt geveegd en gecirkeld. Met dit smudge ritueel verwijderen de sjamanen negatieve energieën rondom personen en in leefruimten. Smudgen is iets dat je in principe ook zelf kunt doen met een smudge stick van witte gedroogde salieblaadjes.
Negatieve energieën
Wanneer je een heel huis gaat reinigen, werk dan van verdieping naar verdieping in de richting van een open raam of deur. Strijk in de lucht langs de wanden van elke ruimte. En schenk wat extra aandacht aan de hoeken, want juist dat zijn plekken waar negatieve energieën zich ophopen. Een waarschuwing is echter op z’n plaats, want als je niet precies weet waar je mee bezig bent kunnen problemen door salie juist verergeren. Schakel bij twijfel altijd een professional in.
Meer lezen over medicinale thee
Dit is wat 6 maanden gemberthee drinken met je doet
Zo gezond is citroenmelisse thee
Dit is waarom brandnetelthee en Nieuwe maan een match made in heaven zijn
Dit is wat een kop verwarmende zoethout thee met je gezondheid kan doen