Leverpakking: een weldaad voor je lijf in de lente

Body
leverpakking

Er is geen chemische fabriek op deze planeet zo ingenieus als je eigen lever. Dit orgaan is 24/7 in de weer met het filteren van bloed, het elimineren van giftige stoffen en het opruimen van afvalstoffen. Bezien vanuit de Chinese geneeskunde staat de lever centraal in de lente. Hoe je dit orgaan extra kunt ondersteunen met een leverpakking lees je hier.

Leverpakking: een weldaad voor je lijf in de lente

Op je huid na is je lever het grootste orgaan in je lijf. Je lever weegt tussen de 1,4 en 1,8 kilo en ligt direct onder je middenrif, vlak boven je buikholte. Je lever bestaat uit een grotere rechterkwab en een kleinere linkerkwab. In deze twee kwabben spelen zich honderden verschillende processen af. Om het niet al te ingewikkeld te maken, houden we het bij 4 hoofdtaken:

1) Leverstofwisseling
2) Opslag
3) Het aanmaken van gal
4) Ontgiften en reinigen

1. Leverstofwisseling

Leverstofwisseling betekent niets anders dan dat je lever aangevoerde bouwstenen omzet in lichaamseigen stoffen. Zo kan je lever uit aminozuren nieuwe eiwitten maken (eiwitstofwisseling). Sterker nog: je lever is de belangrijkste producent van eiwitten in je lichaam. Daarnaast is je lever toegerust om verzadigde vetzuren om te zetten in onverzadigde vetzuren (vetstofwisseling). Ook suiker kan door je lever worden omgezet. Zodra er sprake is van een suikeroverschot zet je lever suiker om in glycogeen. Op het moment dat je extra energie nodig hebt (bijvoorbeeld als je gaat sporten) zet je lever glycogeen weer om in suikers (koolhydraatstofwisseling).

2. Opslag

Behalve glycogeen kunnen ook andere (brand)stoffen (tijdelijk) opgeslagen worden in je lever. Je lever laat ze vervolgens los als je lichaam ze nodig heeft. Denk hierbij aan vetten en aminozuren maar ook aan vitamines en mineralen.

3. De aanmaak van gal

In je lever wordt gal aangemaakt. Dit stofje wordt vervolgens opgeslagen in je galblaas. Als je iets vets eet, dan trekt je galblaas samen om zo gal in je dunne darm los te laten. De galvloeistof zorgt in de dunne darm voor een goede afbraak van de vetten.

4. Ontgiften en reinigen

Ontgiften is misschien wel de belangrijkste functie van je lever. Gedurende een mensenleven kun je namelijk heel wat schadelijke stoffen binnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan alcohol en het gebruik van medicijnen. Schadelijke stoffen komen echter niet alleen van buitenaf, je lichaam produceert ze ook zelf. Een voorbeeld hiervan is melkzuur, een stofje dat ontstaat bij verbranding in de spieren. Je lever kan afvalstoffen onschadelijk maken of omzetten tot stoffen die in het lichaam kunnen worden hergebruikt. Ook kunnen afvalstoffen via je lever en je galblaas direct naar je darmen worden afgevoerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld met cholesterol.

Chinese geneeskunde

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde werkt men met de vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water (Wu Xing). Je kunt het zien als vijf opeenvolgende fasen waarbij Hout gekoppeld is aan de lente en Water aan de winter. Nu het voorjaar is aangebroken, krijgt het element Hout de overhand. Functioneert het Hout element optimaal? Dan is er sprake van een vrije doorstroom van energie, bloed, afvalstoffen en voedingsstoffen. Hoe beter alles stroomt, hoe energieker jij je voelt. Het orgaan dat hier het meest bij betrokken is, is je leverWanneer de energie van je lever stagneert, voel je je moe, stug en depressief. Gelukkig kent de TCG allerlei manieren om je leverenergie te ondersteunen.

Leverpakking

leverpakking lenteEen methode die wat extra aandacht verdient, is het nemen van een leverpakking. Een leverpakking bestaat uit een papje van water en groene klei. Groene klei is 100% natuurlijk en bevat allerlei mineralen zoals calcium, magnesium en natrium. Zelf voeg ik altijd een paar druppels essentiële rozemarijn olie aan het mengsel toe. Verdeel dit mengsel over een katoenen doek en leg het op je lever (rechts bovenin je buik, direct onder je middenrif). Daaroverheen plaats je een handdoek. Om het ontgiftingsproces te stimuleren kun je een warme kruik op de handdoek leggen. Dek jezelf toe met een warme plaid en probeer je gedurende 30 minuten te ontspannen terwijl je lever aan het ontgiften is. Dit kan een vieze smaak in je mond geven, maar ook een diepe ontspanning en een weldadig gevoel in je buik.

Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?

De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids! Holistik Conscious Aging Guide Karlijn en Evelyn

Meer lezen over Chinese geneeskunde

Chinese geneeskunde & 3 tips voor jouw meest energieke lente ooit
Chinese geneeskunde en de 7 levenscycli die je als vrouw doorloopt
Chinese geneeskunde & nierenergie: hoe krachtig is jouw oerbron?

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.