Health-expert legt uit: zo benut je de medicinale kracht van knoflook optimaal

Food
knoflook, gezond
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
24.06.2018

Wat zijn de voordelen van knoflook voor onze gezondheid? Health-expert Juglen Zwaan dook diep in de materie en kwam met interessante bevindingen én bereidingstips, om zo werkelijk alles aan gezonde stofjes uit het kleine teentje te halen. Want wist je dat in veel heilige geschriften waaronder de Bijbel, de Edda en Koran al melding werd gemaakt van knoflook? Ook de Chinese geneeskunde maakte duizenden jaren geleden al gebruik van de heilzame werking van knoflook. Knoflook is lid van de lookfamilie, net als de ui, prei en bieslook. Kenmerkend voor deze groep is dat ze zwavelstoffen bezitten. Een deel van de heilzame werking is daar aan te danken.

Health-expert legt uit: zo benut je de medicinale kracht van knoflook optimaal

Juglen: Knoflook wordt rijkelijk geteeld in Frankrijk en Spanje, maar ook Nederland. Gek genoeg eten we deze nauwelijks, omdat deze verse variant een stuk duurder is dan de Chinese. Meer dan 70% van de knoflook in de wereld komt uit China. In een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde is te zien hoe Chinese boeren hun bed in een knoflookveld zetten om de oogst dag en nacht met hun leven te bewaken. In de aflevering is ook te zien dat de grootste knoflookleverancier van China uit de doeken doet dat de meeste knoflook in de Nederlandse supermarkten minstens 2 jaar oud is. Eerst moeten de knoflookbolletjes na de oogst 3 maanden drogen op het land, dan gaan ze voor 18 maanden de vriezer in om ze ‘in slaap te sussen’ en dan moeten ze nog op de boot naar Nederland.

Allicine

Knoflook dankt z’n medicinale werking vooral aan het zwavelhoudende stofje allicine. Het stofje zorgt onder meer voor de natuurlijke antibiotische werking. Knoflook maakt dit aan om voor buikpijn te zorgen bij insecten die van de knoflook peuzelen. Het komt dan ook vrij bij kneuzing en beschadiging van de knoflooktenen. Het werkt zo: in knoflook zit naast alliine, een inactieve vorm van allicine, alliinase. Alliinase is een enzym dat bij beschadiging en kneuzing de alliine omzet in allicine. Enzymen (en dus ook alliinase) worden onwerkzaam door de hitte van een pan. Daarom kun je knoflook het beste 10 minuten voor gebruik pletten of snijden. In deze 10 minuten kan er dan allicine ontstaan, waardoor de medicinale werking vele malen krachtiger wordt. Allicine is matig bestand tegen hitte, dus je kunt knoflook het beste na 10 minuten ‘ademen’ toevoegen aan de warme maaltijd vlak voor het opdienen (5).

Stankoverlast

Hoewel de meesten de smaak van knoflook wel kunnen waarderen, is toch niet iedereen fan van knoflook. De reden is dat het een stinkende adem kan veroorzaken, wat voor sociale moeilijkheden kan zorgen. Bij sommige mensen blijft het niet bij mondgeur, maar gaat het hele lichaam ruiken naar knoflook. De geur komt dan uit de poriën van de huid naar buiten. Dit wordt veroorzaakt door zwavelstoffen en dan methylsulfide in het bijzonder. Dit wordt niet afgebroken in het lichaam, maar komt in het bloed. Vervolgens vindt de stof op vele manieren de weg naar buiten… Wil je weten wat je kunt doen tegen deze geur door knoflook? Dat is onder andere door het toevoegen van rozemarijn aan gerechten waar ook knoflook in zit, en het hart van de knoflook er uit snijden voor gebruik. Kijk voor meer tips mijn Youtube video.

Medicinale werking van knoflook

Veel heilige geschriften maken melding van knoflook, waaronder de Bijbel, de Edda en Koran. Ook de Chinese geneeskunde maakte duizenden jaren geleden al melding van de heilzame werking van knoflook. Ook de westerse geneeskunde lijkt overtuigd.

De gezondheidsvoordelen van knoflook:

– Kan verkoudheid bestrijden
– Werkt anti-microbieel
– Kan de bloeddruk verlagen
– Laat het ‘slechte’ LDL-cholesterol dalen (10 – 15%)
– Laat het ‘goede’ HDL-cholesterol stijgen
– Verbetert hart- en bloedvaten
– Verlaagt het risico op dementie en alzheimer
– Verlaagt het risico op kanker
– Kan tegen candida werken
– Kan mogelijk vermoeidheid tegengaan
– Kan bij dieren het uithoudingsvermogen verbeteren
– Kan zware metalen zoals lood ontgiften
– Kan de botten verstevigen

Hoeveel knoflook heb je nodig?

De meeste studies zijn gedaan met extracten die gestandaardiseerd zijn op een hoeveelheid allicine. Als we dit terugvertalen naar het aantal teentjes per dag, dan komen we uit op 4 stuks. Voor sommigen is dit misschien veel, voor anderen weer weinig.

Hoe kun je meer knoflook eten?

Ik heb ooit eens iemand gesproken die de dag begon met het eten van een heel bolletje rauwe knoflook. Zelfs voor mij als knoflookliefhebber gaat me dat iets te ver. Maar wil je er wat meer van gaan eten, dan kun je knoflook bijvoorbeeld makkelijk verwerken in:

– soep (bv tomatensoep)
– salade
– saus (voor pasta, pizza of wokmaaltijd)
– hartige groentesap (bleekselderij en tomaat)
– zelfgemaakte guacamole, pesto of hummus
– (zelfgemaakte) mayonaise: dan krijg je aoli
– boter met kruiden en zout (kruidenboter dus!)
– verse Griekse tzatziki
– knoflooksaus, dit kan eventueel zelfs helemaal vegan.

Recept knoflooksaus:

– 150 ml Griekse yoghurt
– 70 ml mayonaise
– 25 gram peterselie
– 6 tenen knoflook
– Citroensap
– Peper en zout

Bereiding
Het maken van een knoflooksaus is werkelijk in een paar minuten gepiept door bovenstaande ingrediënten te mengen met een lepel. Uiteraard de knoflook even fijnmaken en de peterselie fijnsnijden. De uitdaging is wel om een gezonde mayonaise te vinden, en die zijn er bijna niet. Meestal zitten er super goedkope geraffineerde vetten in. Daarom kun je het – als je wat meer tijd hebt – het beste zelf maken (zie dan dit YouTube-filmpje). Als je niet tegen melk kunt of liever geen dierlijke voedingsmiddelen eet, vervang je de Griekse yoghurt door kokosyoghurt.

Knoflook giftig?

Sommige mensen hebben een knoflookallergie of reageren niet goed op de in knoflook aanwezige stof diallyl-disulfide. Deze mensen reageren vaak ook niet goed op andere lookachtigen zoals uien en prei. Ook geven mensen hun huisdieren knoflook als medicijn, onder het mom van ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Dit is onverstandig, want knoflook is zelfs al in kleine hoeveelheden giftig voor honden en katten. Het kan voor afbraak van de rode bloedcellen zorgen.

Gezonde stinker

Knoflook kan niet alleen de smaak een boost geven, maar ook je gezondheid! De lijst met voordelen is lang, maar het valt niet te ontkennen dat je een knoflookliefhebber al op grote afstand kunt ruiken. Als je het eten van knoflook slim plant, hoeft dat geen problemen op te leveren in sociale situaties. En als je een date hebt, kun je ook samen knoflook eten, dan heb je er allebei geen last van! Kijk voor meer info over Juglen op aHealthylife.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link