Steeds meer Nederlanders doen mee aan de ‘Dry January’ challenge. Niet zo gek, want een maand geen druppel alcohol drinken bespaart je niet alleen een paar katers, maar is ook goed voor je portemonnee. Als je drank laat staan wordt het bovendien een stuk makkelijker om eventuele kerstkilo’s kwijt te raken. In dit artikel vertellen we je wat het effect van alcohol op je lichaam is en waarom je er goed aan doet om het te laten staan. Niet alleen in de maand januari, maar ook de rest van het jaar.
Dry January: waarom jouw lijf je eeuwig dankbaar is als je alcohol laat staan
Het duurt minstens 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Je komt dus een heel eind met goede voornemens als je op z’n minst de maand januari doorkomt. Precies de reden waarom steeds meer mensen deelnemen aan de ‘Dry January’ challenge ofwel een hele maand geen druppel alcohol drinken. Deze challenge komt oorspronkelijk uit Engeland. In 2013 ging daar de eerste Dry January campagne van start op initiatief van de organisatie Alcohol Concern. In januari 2016 ging al ruim 16% van alle Britten de uitdaging aan! Ook in Nederland wordt Dry January steeds populairder. Niet zo gek want je doet je lichaam er een enorm plezier mee.
DNA en immuunsysteem
Toch vinden veel mensen het moeilijk om alcohol te laten staan. Het maakt zo’n groot deel uit van de Westerse cultuur dat we liever niet stilstaan bij de effecten die het op ons lichaam heeft. Volgens professor Kahn, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Utrecht, wordt het tijd dat we dat wél gaan doen. Hij dook in het onderwerp en schreef er een ontnuchterend boek over: Op je gezondheid, over de effecten van alcohol. Zijn bevindingen liegen er niet om. Op de lange termijn kan het drinken van alcohol namelijk je DNA beschadigen en de reparatie van je lichaamscellen remmen. Daarnaast onderdrukt alcohol de werking van je immuunsysteem. Dit systeem is enorm belangrijk voor het opruimen van vreemde en abnormale cellen. Hieronder vallen virussen en bacteriën, maar ook kankercellen. Wat opvalt is dat alcohol een specifiek effect heeft op het optreden van borstkanker. Drank verhoogt oestrogenen in het lichaam die borstkanker bevorderen.
De invloed van alcohol op je brein en lever
Je brein en lever krijgen ook een flinke opdonder van alcohol. Alcohol verstoort de vorming van nieuwe hersencellen, waardoor je geheugen achteruit kan gaan en je minder goed in staat bent om nieuwe informatie tot je te nemen. Je levercellen kunnen ook beschadigd raken en reageren hierop door te gaan ontsteken. Stop je met drinken, dan kunnen de levercellen herstellen. Drink je door, dan verergert de ontsteking en treedt er vervetting van levercellen op. Je lever wordt daardoor in eerste instantie groter. Maar op den duur gaan ontstoken cellen bindweefsel vormen waardoor littekens ontstaan. Deze littekens drukken de bloedvaatjes dicht die door de lever heen lopen. Dit kan een fatale bloeding tot gevolg hebben.
Dit gebeurt er in je lichaam als je een kater hebt
Op de lange termijn kan alcohol dus flinke schade veroorzaken in je lijf. Maar ook op korte termijn zijn de effecten van alcohol niet mals. In zijn boek Drink? The New Science of Alcohol and Your Health legt de Engelse professor David Nutt uit wat er precies in je lichaam gebeurt wanneer je een kater hebt. Niets om blij van te worden of weg te wuiven. Bij de metabolisatie van alcohol komt namelijk aceetaldehyde vrij, een kankerverwekkende giftige stof. Het hangt van je genetische blauwdruk af hoe snel je lichaam het verteringsproces voltooit en dus hoe veel last je ervan hebt. Alcohol kan ook een ontstekingsreactie in je lichaam opwekken doordat het je bloedvaten en darmen beschadigt. Daar kun je misselijk en verward van raken en hoofdpijn en maagdarmklachten van krijgen.
Glutamaat
Andere symptomen zoals een verminderde tolerantie voor licht en geluid worden waarschijnlijk veroorzaakt door een plotselinge verhoogde aanmaak van glutamaat. Dit is een belangrijke neurotransmitter die vooral aanwezig is in de hersenschors. Het stofje zet je brein als het ware ‘aan’, zegt David Nutt. Terwijl je aangeschoten of dronken bent gaat de rem flink op de aanmaak van glutamaat. De volgende dag probeert je lichaam te compenseren door er extra veel van te produceren.
Tips om een kater te voorkomen
Zie je een volledige Dry January niet zitten maar wil je wél zo fris mogelijk opstaan nadat je gedronken hebt? Deze tips van David Nutt kunnen helpen:
- Het duurt zo’n 1,5 uur om een standaard glas alcohol te verteren. Drink langzaam; dan geef je je lichaam meer kans om de alcohol goed te verwerken en zal je ‘alcoholpiek’ minder hoog zijn. Met als gevolg een minder hevige kater.
- Drink altijd voldoende water tussendoor, alcohol droogt namelijk uit.
- Drink heldere dranken zoals gin en wodka. Deze bevatten minder congeneren dan bijvoorbeeld rode wijn en whiskey. Congeneren zijn bijproducten die tijdens het fermentatieproces ontstaan en een kater flink kunnen verergeren.