Grieperig of verkoudheid? Deze 10 natuurlijke remedies werken verzachtend

Body
grieperig verkouden

De komende maanden daagt guur weer je uit om zowel fysiek als mentaal wat beter voor jezelf te zorgen. En dat begint met het beschermen van je weerstand als een vlammetje in de wind. Op die manier kun je griep en verkoudheid buiten de deur houden. Deze 10 natuurlijke remedies helpen je op weg.

Grieperig of verkoudheid? Deze 10 natuurlijke remedies werkend verzachtend

1) Eet niet koud, eet niet rauw

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde is een sterk Aarde-element de eerste stap naar meer weerstand. Je doet het Aarde-element een groot plezier door in de winter niets kouds en niets rauws te eten of te drinken. Dus liever geen smoothies en salades, maar warme soep, suddergerechten en stoofschotels. Tip: maak een pan anti-griep soep met wortel en gember. Daar knap je direct van op!

2) Bescherm je hoofd en nek

Je hoofd en nek zijn volgens de traditionele Chinese Geneeskunde erg gevoelig voor wind en koud. Zelfs een kortstondige blootstelling aan koude lucht is voldoende om door je weerstand heen te breken. Met verkoudheid of – erger nog – griep als gevolg. Bescherm je hoofd en nek in deze tijd van het jaar en zet daarom altijd je kraag omhoog of draag een coltrui. Zelfs als je maar even naar buiten gaat. En natuurlijk is ook een fijne shawl onmisbaar.

3) Drink salie thee

stress thee

Saliethee beschikt over medicinale krachten. In de tijd van de oude Grieken en Romeinen werd salie zelfs gezien als een wonderplant. In elke Middeleeuwse kloostertuin kreeg het plantje dan ook een prominente plek. Sterk getrokken saliethee kun je drinken als natuurlijk antibioticum bij verkoudheid. Salie is – net als knoflook – namelijk slijmoplossend en werkt verzachtend bij een zere keel.

4) Houd je onderrug en voeten lekker warm

Naast het Aarde-element doe je er goed aan om je Water-element te verzorgen. Daar zit namelijk je reserve energie en daar moet je in deze tijd van het jaar extra zuinig op zijn. Bijvoorbeeld door je onderrug en voeten altijd warm te houden. Schaf een paar zachte hemdjes aan en draag ze de komende maanden onder je kleding. Investeer ook in lekker warme sokken zodat je thuis niet op blote voeten loopt. Gefietst in de regen? Doe meteen je natte broek en sokken uit en trek droge kleding aan. Een warme kruik van eco wol tegen de onderrug doet wonderen.

5) Drink gemberthee

Een geweldig drankje om je Metaal-element te versterken is gemberthee. Gebruik het om die vervelende verkoudheid te verdrijven, maar ook preventief!  Het is al eeuwen bekend dat gember hoge concentraties anti-oxidanten bevat en je weerstand ondersteunt. Gember stimuleert bovendien je doorbloeding en zorgt ervoor dat je lekker warm blijft als het buiten koud is. Liever niet (te veel) gebruiken tijdens zwangerschappen of bij nierstenen.

6) Neem een bad met marjoleinolie

Vroeger werd marjolein in stallen op de grond gegooid om dieren tegen duivelse invloeden (lees: ziekten) te beschermen. Anno 2022 heeft dit kruid nog altijd helende eigenschappen. Last van een verstopte neus? Voeg dan wat biologische etherische marjoleinolie toe aan het badwater (5 – 10 druppels per 10 ml plantaardige olie is een goede verhouding). Binnen de kortste keren kun je weer vrij ademen. Overigens kun je marjolein olie bij verkoudheid ook oraal innemen. Met 2 x per dag 1 à 2 druppels gemengd met een lepel honing zit je goed.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn

7) Trek thee van tijm

Tijm is een heerlijk geurend kruid, perfect voor in de herfst en winter. Het is een antiseptisch middel, wat betekent dat het bacteriën doodt. Het werkt goed tegen keelpijn, keel/longontsteking en amandelontsteking. Een krachtig kruid dus! Heb je last van keelpijn? Maak dan thee van 2 theelepels verse of gedroogde tijm in een kop kokend water. Laat 10 minuten trekken, giet door een zeef en drink op. Let op: tijm niet (in grote hoeveelheden) gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding.

8) Maak een pan kippensoep

Zelfgemaakte kippensoep heeft een mythische status als griepbestrijder. Niet voor niets wordt kippensoep ook wel ‘Joodse penicilline’ genoemd. De heilzame werking die uitgaat van een pan homemade soep valt niet te onderschatten. In kippensoep zit namelijk het stofje Carnosine dat je witte bloedcellen aanzet tot het opruimen van griep- en verkoudheidsvirussen. Een fijn recept vind je hier.

9) Mix etherische oliën

Etherische oliën ruiken niet alleen lekker, ze kunnen ook jouw weerstand ondersteunen. Het beste werkt een uitgebalanceerde mix van verschillende etherische oliën. De optimale mix voor de herfst en winter ziet er zo uit: 30 druppels citroenolie, 20 druppels kruidnagelolie, 13 druppels zwarte peperolie, 20 druppels kaneelolie, 13 druppels oregano olie, 10 druppels rozemarijnolie en 10 druppels eucalyptusolie. Neem een leeg 10 ml. bruin- of blauwglas flesje en meng hierin de verschillende etherische oliën. Goed schudden en je weerstandsmix is klaar voor gebruik. Doe een paar druppels in een mooie diffuser en laat de oliën hun werk doen.

10) Verzacht je keel met zouthout

Heb je last van keelpijn? Dan is het drinken van  zoethout thee een goed idee. Thee op basis van zoethout verzacht de pijn en biedt alle nodige weerstand tegen bacteriën en virussen. Wat je ook kunt doen is spoelen met zout water. Los 2 schepjes zout op in een kopje warm water en gebruik het om flink mee te gorgelen. Het zout doodt de bacteriën in je keel en stimuleert de bloeddoorstroming.

Toch door griep of verkoudheid geveld?

Heb je toch griep of verkoudheid te pakken? Het meest holistische wat je kunt doen is je er aan overgeven en goed uitzieken. Luister goed naar je lijf en ga pas aan het werk als je vrij bent van klachten.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.