We leven in een tijd waarin veel ouders hun uiterste best doen alle obstakels uit de weg te halen voor hun kind. Op school wordt stevig onderhandeld over de cito-uitslag en bij de sportclub over het team waarin hun kind volgend jaar komt. Alles draait om presteren en plezier. Teleurstellingen passen niet in het plaatje. Kinderarts Judith Kocken – oprichter van het eerste holistische kinderziekenhuis in Nederland Kinderbuik & Co – kent de valkuilen van de pampergeneratie en weet als geen ander welke rol opvoeding speelt.
Holistisch kinderarts: dit zijn de grootste valkuilen van de pampergeneratie
Judith: Er komt een jongen van 10 jaar op het spreekuur, samen met zijn vader. Hij heeft sinds een jaar vreselijke buikpijn en voelt zich moe. Inslapen lukt niet en ‘s ochtends wordt de jongen moe wakker en is “niet naar school te krijgen” aldus de vader. De jongen is in de afgelopen maanden helemaal niet op school geweest, heeft het merendeel van de lessen gemist en ligt overdag thuis op de bank. Hij heeft nauwelijks contact met vrienden en sleept zichzelf naar sport. Tijdens dit eerste bezoek aan ons ziekenhuis, valt op hoe stil en teruggetrokken de jongen is en zijn vader de regie heeft in het beantwoorden van de vragen die aan de jongen worden gesteld. Moeder is niet bij het eerste bezoek aanwezig. Ze heeft, net als vader, een fulltime baan en de ouders hebben een druk sociaal leven. De jongen presteert ondanks het verzuim goed op school, zit in het eerste hockeyteam en golft.
Mager kind
Bij het onderzoek zie ik een mager kind, met een te laag gewicht voor zijn lengte. Hij heeft koude handen en voeten, wallen onder de ogen en is in zichzelf gekeerd. Bij uitgebreid aanvullend medisch onderzoek worden geen afwijkingen gevonden, wat met name vader teleurstellend vindt. Er moet toch iets te vinden zijn wat opgelost kan worden met pillen? Ik geef uitgebreid aandacht aan uitleg over functionele klachten. Hoe door het lichaam wordt gespiegeld wat van binnen aandacht wil. En hoe je weer regie kunt hebben over je leven, waar pijn en teleurstelling normaal onderdeel van zijn. Het kost enige tijd om de ouders te betrekken bij de behandeling van hun zoon, die al snel en zichtbaar opbloeit tijdens zijn bezoeken aan ons.
Binnenwereld
De jongen leert over zijn eigen onverwerkte emoties en verdedigingsmechanismen, die hij gebruikte om de pijn niet te voelen. De verdedigingsmechanismen hebben gezorgd voor chaos en stress in zijn lichaam, de buikpijn is ontstaan door uit balans zijn van het afweersysteem, als uitroep om aandacht voor zijn eigen binnenwereld. Hij heeft met diverse body-mindtechnieken geleerd om zijn oude emotionele pijn te accepteren en omarmen en er niet tegen te vechten, zodat het lijden kan verdwijnen.
Het onderdrukken van je emoties
Iedereen heeft pijn. Lijden is een keuze, en ontstaat vaak onbewust wanneer je pijn niet kan of wil accepteren. Nu de jongen dit weet en in de praktijk kan brengen hoe je met pijn omgaat is het mogelijk om op zichzelf te vertrouwen en kan hij situaties waarin hij spanning ervaart, die situatie er laten zijn (zonder erop te reageren), zodat hij zijn emotie niet meer hoeft te ontkennen of onderdrukken. Behalve zijn kwaliteiten ontdekken, leert hij in de praktijk hoe hij kwaliteiten kan inzetten op het moment dat er buikpijn is. Door mindfulness, yoga, meditatie en hypnotherapie leert de jongen om te ontspannen en met behulp van “selftalk” leert hij hoe je weerbaar kan zijn voor de hobbels en bobbels van het leven en hoe je vriendelijk en behulpzaam voor je eigen pijn kan zijn.
Structuur
De ouders hebben geleerd dat maaltijden bereiden terwijl je irritatie of stress ervaart, de vibratie van het eten verandert en irritatie en stress geeft aan de mensen die het eten opeten. Ze koken nu met een intentie: het geluk van de familie bevorderen. Door simpel en vers eten te maken, aan tafel te eten, alle telefoons op stil te zetten, is er structuur in het gezin gekomen. De jongen gaat nu op vaste tijden naar bed, er is minder ruzie in het gezin en sport is een bezigheid geworden om te ontspannen in plaats van te presteren. Zijn algehele stressniveau is verlaagd. De jongen is weer opgewekt, groeit en heeft nauwelijks buikpijn.
Prestatiemaatschappij
In deze tijd is bijna alles mogelijk en is de tijdsdruk en prestatiedruk indrukwekkend. Behalve een zwangerschap plannen, plannen ouders ook de soort school, soort sport, vriendengroep en kledingstijl van hun kind. Ouders werken hard, doen hun best om zo succesvol mogelijk te zijn, veel geld te verdienen, zodat hun kind tevreden is met de luxe verjaardagsfeestjes en exotische vakantiebestemmingen. Wanneer het mogelijk is, halen ouders alle obstakels uit de weg voor hun kind. Op school wordt door hen stevig onderhandeld over de cito-uitslag en bij de sportclub over het team waarin hun kind volgend jaar komt. Alles draait om plezier en moet leuk zijn en een teleurstelling wordt moeilijk geaccepteerd.
Verwennen
Voor ieder kind zijn grenzen en structuur veiliger dan alle ruimte krijgen en grenzeloosheid. Verwennen of ‘pamperen’ is geen garantie voor geluk. Veel kinderen zijn langdurig moe, weten niet wie ze zijn of wat ze willen en zijn niet gewend om de verantwoordelijkheid te nemen voor een goede keuze, omdat ouders bijna alles uit handen nemen. In plaats van zichzelf te vergelijken met anderen, competitie aan te gaan en concurrentie te ervaren, hebben kinderen behoefte aan zachtheid, vriendelijkheid, veiligheid en duidelijkheid.
Hoge stresshormoonspiegel
Zelfkritiek, continue stress door een vecht/vlucht systeem dat de hele dag actief is, geeft een langdurige activatie van stressreacties in het lichaam met hoge stresshormoonspiegels in het lichaam, die een effect hebben op de functie van de darmen en het immuunsysteem. Van langdurige stress raakt je lichaam uit balans en krijg je lichamelijke klachten. Door continue bezig te zijn, je best te doen, te moeten presteren, en door de druk van ieder piepje van je mobiele telefoon waar je op moet reageren van jezelf, jaagt het dopaminesysteem van het lichaam op. Er zijn toenemend veel mensen (ook jongeren) verslaafd in deze tijd en niet alleen aan alcohol, roken of drugs. Ook werken, veel geld willen verdienen, teveel of te weinig eten, telefoongebruik, gamen, competitiedrang, films kijken of shoppen kunnen een vorm van verslaving zijn.
Zoek naar een structurele oplossing voor je klachten
Er is een andere manier nodig om de indrukwekkende toename van langdurige klachten te behandelen dan de manier waarop ze zijn ontstaan. Een oplossing met een toverpil is geen reële optie en veel mensen zijn langdurig afhankelijk van het ziektezorgsysteem. Wanneer dokters leren hoe een levensstijl, voeding als je medicijn en stressverlagende body-mindbehandelingen onderdeel zijn van de structurele oplossing voor langdurige klachten, zal er meer gezondheid en geluk worden ervaren. Ontspannen, genieten met vrienden, in de natuur zijn, meditatie, lachen, keuzes maken, leren hoe je je eigen gedrag kunt veranderen en positieve “selftalk” verhogen oxytocine in het lichaam waardoor je ontspanning en veiligheid ervaart.
Meer lezen van dr. Judith M. Kocken
Zo geef je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld weer zelfvertrouwen
Dit is hoe stress en boosheid zich vastzetten in het lichaam van een kind
Dit is waarom je uiteindelijk bent wat je verteert
Zo overkomt een puber moeheid, frustratie en stress
Mediteren op doktersrecept (ook voor pubers!)
Waarom een ontspannen baby begint bij het accepteren van je eigen imperfecties
Dit kun je allemaal leren over de ontlasting van je kind
Kinderbuik&Co: het eerste holistische kinderziekenhuis van Nederland
Over dr. Judith M. Kocken
Dr. Judith M. Kocken is sinds 25 jaar werkzaam als kinderarts gespecialiseerd in maag-, darm-, en leverproblemen. Ze is natuurgeneeskundig arts, wetenschappelijk onderzoeker en en werkt bij Kinderbuik&co. Kinderbuikenco is een holistische, medische praktijk voor de gezondheid voor kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige klachten waar naast medisch specialistische zorg wordt onderzocht wat je nodig hebt om helemaal jezelf te zijn. Judith schreef het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!