videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Holistisch kinderarts: dit is hoe stress en boosheid zich vastzetten in het lichaam van een kind

Body
kinderbuik & co
Judith M. Kocken

Judith Kocken
03.12.2019

In veel westerse ziekenhuizen worden klachten aangepakt met medicijnen. Ook als het gaat om kinderen. Maar wat als we nu eens op zoek gaan naar de oorzaak? Dat doen ze bij Kinderbuik & Co in Naarden, een medisch specialistische praktijk voor gezondheid, voor kinderen en volwassenen. Kinderarts Judith Kocken is er werkzaam en is groot voorstander van een holistische aanpak. In dit artikel legt Judith uit dat kinderen vaak veel meer oppikken dan je denkt. Wanneer een kind voelt dat er iets speelt, dat er een geheim is, blokkeert de energie in het lichaam. Met stress, boosheid en fysieke klachten tot gevolg.

Holistisch kinderarts: dit is hoe stress en boosheid zich vastzet in het lichaam van een kind

Op het spreekuur komt een moeder met haar dochter van 6 jaar, samen met oma, de moeder van moeder. Het meisje heeft pijn in de rechter bovenbuik, is moe en wil niet naar school. Haar moeder wil weten wat er aan de hand is. In de ochtend is er toenemende strijd tussen moeder en dochter over het naar school gaan. Volgens de moeder is het meisje prikkelbaar en kan ze woedend reageren. In plaats van naar school gaan ligt het meisje het liefst thuis op de bank. Het kind is opvallend helder en lijkt veel op te merken, waar te nemen en kan de vragen die ik stel goed en zelfstandig beantwoorden. Tijdens het gesprek valt op dat moeder (en oma) het meisje regelmatig in de rede vallen. Ze lijken allebei graag te willen delen en aandacht doet hen zichtbaar goed. Diverse keren zegt mijn intuïtie mij: “er klopt iets niet”. Op de vraag: hoe voel je je van binnen zegt het meisje aarzelend: “boos”. Op mijn vraag aan haar moeder: Speelt er iets in de familie? Is het antwoord resoluut “nee”.

Vergrote lever

Bij onderzoek van de buik is de lever vergroot. Uitgebreid aanvullend onderzoek toont geen lichamelijke oorzaak voor de vergrote lever. Een echo van de lever bevestigt de vergrote lever. Wanneer de uitslagen worden besproken is de moeder alleen met het meisje en de sfeer is geheel anders. Tijdens een gesprek spreken we over weerstand, je afweersysteem en wat er nodig is voor een gezond afweersysteem. Wanneer “ziekte” van buiten af het lichaam binnen komt – bijvoorbeeld een virus of bacterie – ontstaat er een reactie in het lichaam. Het afweersysteem vecht tegen de indringer zodat het niet meer actief is en je niet ziek wordt.

Je bent wat je verteert

Je darmen en lever spelen een belangrijke rol bij je afweer. Je bent wat je verteert. Dag in dag uit komt er van alles bij je binnen: eten en drinken maar ook gedachten en emoties. Wanneer je iets goed verteert krijgt je lichaam energie. Wanneer je iets niet kan verteren – bijvoorbeeld omdat je stress, woede of boosheid ervaart – geeft het minder of helemaal geen energie. Een tweede vorm van weerstand kan er ook voor zorgen dat je uit balans raakt en je ziek voelt of niet lekker in je vel zit. Verzet van binnen, doordat er iets gebeurt, iemand zegt of doet iets wat een vervelend gevoel van binnen geeft. Kinderen pikken heel goed op wat er speelt in een gezin. Openheid is niet altijd eenvoudig. Wanneer een kind voelt dat er iets speelt, dat er een geheim is, blokkeert de energie in het lichaam. De energiestroom wordt als het ware vast gezet. Een vergrootte lever is een uitnodiging om uit te zoeken wat aandacht wil. Je ziel (energie) probeert altijd in balans te zijn met je lichaam.

Openheid

Door openheid, erkenning en begrip voor emoties, en wakker worden van binnenuit op alle nivo’s: lichaam, denken, emoties en energie kun je heel en dus gezond zijn. Iedereen ervaart wel eens boosheid, angst en irritatie. Het is soms lastig om een emotie toe te staan. Wanneer boosheid wordt onderdrukt, doe je jezelf geweld aan en krijgt het lichaam een negatief signaal wat ervoor zorgt dat de lever niet goed functioneert en groot kan worden. Wanneer een emotie langdurig wordt onderdrukt, lijkt het alsof je een vulkaan bent, die op een gegeven moment ontploft. En dat is niet gezond voor een lichaam.

Leukemie

Tijdens het gesprek heeft moeder tranen in haar ogen en fluistert: “ik wil graag alleen met je praten.” De volgende afspraak is oma meegekomen. Eerst spreek ik moeder alleen en daarna heb ik een afspraak met het meisje alleen. Moeder vertelt dat oma sinds een jaar ziek is. Ze heeft leukemie en gaat zeer regelmatig naar het ziekenhuis voor chemotherapie. De familie is zo bang voor de ziekte en de dood dat ze hebben besloten om de kinderen niets te vertellen om ze te sparen. Moeder vraagt: “Denk je dat het geheim de oorzaak is van de boosheid en de grote lever?” Cellen in het lichaam reageren op alles wat er in de denkgeest speelt. Een kind weet, het meisje voelt sinds een jaar dat er een geheim is. Het gevoel buitengesloten te zijn geeft een onveilig gevoel, waardoor ze niet naar school wil. Haar boosheid is een reactie, een projectie van de weerstand vanbinnen.

Spelenderwijs

Tijdens de afspraak met het meisje alleen leggen we cirkels van papier op de grond, in verschillende kleuren. Door op de cirkels te staan ervaart het meisje de (onderdrukte) emoties en de druk van het geheim. Spelenderwijs oefenen we vervolgens met het gebruiken van kwaliteiten van blijdschap, eerlijkheid, liefde en leert het meisje boosheid te hebben in plaats van het te zijn. Moeder leert hoe ze het meisje thuis kan masseren en hoe ze het zelfbeeld van het meisje positief kan ondersteunen. Na enige tijd zijn ouders zover dat ze het meisje vertellen over het geheim en wat er met oma aan de hand is. De lever is inmiddels normaal van grootte, de bloeduitslagen blijven normaal en het kind gaat weer hele dagen naar school. Oma maakt het goed.

Succes in plaats van weerstand

Mensen zijn allemaal uniek en verschillend en iedereen speelt een andere rol. Je kan de rol van een ander niet veranderen. Hoe je je eigen rol speelt kan je wel beïnvloeden. Je kunt leren weerstand lichter te maken door niets te doen, stil te zijn en begrip en aandacht te hebben voor jezelf door gebruik te maken van je ademhaling door meditatie en yoga, door te zingen, dansen, sporten, muziek te maken. Jezelf, andere mensen, situaties en omstandigheden accepteren is het grootste geschenk dat je jezelf kunt geven. Waar ben je goed in en word je blij van? Wanneer je gaat doen waar je goed in bent, ontstaat er succes in plaats van weerstand. Geduld en enthousiasme zorgen dat je beter in je vel zit en het tegenovergestelde van weerstand ontstaat: flow, dingen ontstaan vanzelf. Een jong kind is afhankelijk van de zorg van de ouders. Het is soms goed om van omgeving te veranderen wanneer je je niet gezien, gehoord of begrepen voelt. Voor een jong kind is dit niet mogelijk. Zolang je niet naar jezelf kijkt en de oorzaak buiten jezelf legt zal er niets veranderen. De buitenwereld is als het ware je spiegelbeeld en laat je zien wat er voor de spiegel staat. Sta jezelf toe om naar jezelf te kijken en wees aardig en vriendelijk voor jezelf. Want waar je ook gaat, je neemt altijd jezelf mee.

Balans en evenwicht

Onderdrukken van ziekte met medicijnen is niet altijd voldoende. Bewust worden van de oorzaak onder de klacht door aandacht en ondersteuning met body-mind technieken draagt bij aan herstel van balans en evenwicht in jezelf. Je kan zelf helpen je evenwicht helpen herstellen en “heel” worden, genezen. Dat doe je door helemaal jezelf te zijn, te voelen wat er is, dit te leren accepteren. Wanneer je gezond en vers eet en drinkt en eet wat bij jou past gaat je lichaam positief veranderen. Je huid krijgt meer kleur, je krijgt minder puistjes, je nagels worden harder en breken minder snel. Bovendien kan door gezond eten de vorm van je lichaam veranderen en nog mooier worden en verhoogt je weerstand, je gaat je gezonder voelen.

Meer lezen van dr. Judith M. Kocken

Zo geef je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld weer zelfvertrouwen
Dit is waarom je uiteindelijk bent wat je verteert
Zo overkomt een puber moeheid, frustratie en stress
Dit zijn de grootste valkuilen van de pampergeneratie
Mediteren op doktersrecept (ook voor pubers!)
Waarom een ontspannen baby begint bij het accepteren van je eigen imperfecties
Dit kun je allemaal leren over de ontlasting van je kind
Kinderbuik&Co: het eerste holistische kinderziekenhuis van Nederland

Over dr. Judith M. Kocken

Dr. Judith M. Kocken is sinds 25 jaar werkzaam als kinderarts gespecialiseerd in maag-, darm-, en leverproblemen. Ze is natuurgeneeskundig arts, wetenschappelijk onderzoeker en en werkt bij Kinderbuik&co. Kinderbuikenco is een holistische, medische praktijk voor de gezondheid voor kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige klachten waar naast medisch specialistische zorg wordt onderzocht wat je nodig hebt om helemaal jezelf te zijn. Judith schreef het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.