Holistisch kinderarts: zo overkomt een puber moeheid, stress en frustratie 

Heart + Soul
puber stress
Judith M. Kocken

Judith Kocken
08.11.2018

In deze ogenschijnlijk maakbare samenleving gaat je aandacht vast regelmatig naar status, carrière, succes, geld en macht. Er moet van alles; van onszelf en van anderen. En van al dat moeten ontstaat een gevoel van weerstand. Weerstand die zich vervolgens uit in ontevredenheid, boosheid en oordelen. Moeheid, stress en spanning zijn uitingen van het onderdrukken van dit onbestemde gevoel dat speelt in de diepte van je wezen. Iets wat ook veel pubers regelmatig ervaren. Voor ouders is het een grote zoektocht hoe hier mee om te gaan. We vroegen holistisch kinderarts Judith Kocken om een voorbeeld uit haar praktijk te delen, van hoe ze een 15-jarige puber met coeliakie helpt om weer van zichzelf te gaan houden. 

Holistisch kinderarts: zo overkomt een puber moeheid, stress en frustratie

Judith: Op het spreekuur komt een jongen van 15 jaar met zijn ouders. Sinds 3 jaar is hij extreem moe. Hij heeft nauwelijks of geen zin in eten, er is een toenemende strijd aan tafel. De jongen sleept zichzelf naar sport (fitness en kickboksen), gaat wel mee in sociale contacten met vrienden, maar zonder er veel plezier aan te beleven. Hij drinkt regelmatig bier in gezelschap, is betrokken bij conflicten en maakt snel ruzie. Op school zijn er problemen vanwege langdurig en terugkerend schoolverzuim. De jongen ervaart stress van het “gezeur” van zijn ouders over matige schoolresultaten. In zijn eerste bezoek wordt duidelijk dat hij in de avond urenlang wakker ligt, in de ochtend moe opstaat én last heeft van eczeem en hoofdpijn. Zijn groei in de lengte is de afgelopen jaren afgenomen en de puberteit zet niet door. Bij onderzoek naar een fysieke oorzaak van zijn langdurige moeheid wordt coeliakie, oftewel blijvende glutenintolerantie gevonden.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Levenslang glutenvrij eten

De jongen start met strikt glutenvrij eten en tijdelijk lactose beperkte voeding. In de medische behandeling is er veel aandacht voor het leren accepteren van de langdurige aandoening waar de behandeling levenslang glutenvrij eten (een streng dieet) is. De hoofdpijn en eczeem verdwijnen snel, de eetlust verbetert. In het eerste halfjaar neemt de lengtegroei significant toe en zet de puberteit door. De moeheid en schoolverzuim blijven bestaan. Tijdens de behandeling zijn er ook gesprekken met de jongen zonder zijn ouders, waarin duidelijk wordt hoe geïrriteerd en gefrustreerd hij zich voelt. De jongen wil net zo succesvol zijn als zijn ouders, “als ik veel geld verdien dan zal ik eindelijk gelukkig zijn”. Hij voelt zich onzeker over zijn uiterlijk en de uitzonderingspositie die hij heeft doordat hij geen gluten meer mag (in bier zitten ook gluten). Hij ervaart veel stress door school – die alleen naar de cijfers kijkt –  wat maakt dat hij zich toenemend somber en nutteloos voelt. Door de competitieneiging binnen zijn vriendengroep tijdens het sporten voelt hij zich eenzaamheid en niet begrepen op mentaal en emotioneel gebied. 3 jaar geleden is zijn opa plotseling overleden en de jongen mist hem: “Die begreep me ten minste wel en was de enige persoon die relaxed was en tijd voor me had”. Het glutenvrije dieet is volgens de jongen de schuld van alles.

Leren om regie terug te pakken

In de behandeling spreken we samen over zijn wens om fit en gelukkig te zijn. Door zijn liefde voor krachttraining spreekt kracht en focus hem aan. Door concentratie, stilte en meditatie leert de jongen kracht ervaren en inzetten om te veranderen. Door zich te realiseren dat een dieet, succesvolle ouders of competitieve vrienden niet de schuld zijn van hoe jij je voelt. Geen enkele omstandigheid kan bepalen wat je denkt en dat de enige die bepaalt wat je denkt, wat je beslist en wat je doet, jij zelf bent. Door dat inzicht is de jongen gemotiveerd om zelf te veranderen. Wanneer je een situatie niet kunt veranderen kun je wel de manier waarop je met de situatie omgaat veranderen. Zo ben je krachtig en dat geeft energie. De jongen heeft geleerd contact te maken met het gevoel in zijn buik en te luisteren naar de signalen die zijn lichaam geeft en hierop te vertrouwen. Met meditatie heeft hij het verschil leren ervaren tussen lichaam (tijdelijk) en kracht (onsterfelijk, energie, bewustzijn).

Contact maken met je medemens

Door contact te maken met zijn eigen innerlijke kracht – een kracht die niemand wil controleren, die geen indruk wil maken en helpt bij het loslaten van overtuigingen en verwachtingen – weet de jongen wie hij werkelijk is. “Ik heb geen vriend die weet wat ik nu weet, waarom leer je niet op school dat we in een film zitten en een rol spelen?”. In gesprekken met de ouders zijn er praktische handvaten gegeven om te leren kijken naar de waarde van geluk en gezondheid en in plaats van iets beoordelen op basis van de prijs in euro’s. Het gezin oefent om contact te maken met de mensen om hen heen, in plaats van ieder op een eigen eiland te gaan zitten met een eigen laptop en telefoon. Ook glutenvrij eten kan je beste medicijn zijn en de combinatie van rust en bewegen (sporten), genieten, lachen, af en toe helemaal niets doen en moeite doen voor vriendschap heeft in het gezin een nieuw evenwicht gebracht.

Moeheid is ontlading van stress

Moeheid komt veel voor. Deze tijd biedt ons veel mogelijkheden, maar er is ook veel onzekerheid, chaos, toenemende conflicten, problemen en langdurige ziekten. In deze schijnbaar maakbare samenleving gaat de aandacht naar vorm status, carrière, succes, geld en macht.Er moet van alles; van onszelf en van anderen. En van al dat moeten ontstaat een gevoel van weerstand. Weerstand die zich vervolgens uit in ontevredenheid, boosheid, frustratie, oordelen. Als een verwachting niet uitkomt krijgt de ander de schuld: “Door jou ben ik ongelukkig en alleen wanneer jij verandert kan ik gelukkig zijn”. Wanneer er veel “moet” ervaar je innerlijk weerstand, die je kan ervaren als ontevredenheid, boosheid, frustratie, oordeel over jezelf en anderen. Omdat we overal “ergens iets van vinden” verliezen we veel tijd en energie door over andere mensen te denken en praten. Vervolgens ontkennen en onderdrukken we onze eigen weerstand. Een lichamelijke klacht, bijvoorbeeld moeheid, is een ontlading van weerstand, spanning en stress in het lichaam. Waar verlies je energie? Doe je teveel? Slaap je voldoende? Onderdruk je emoties? Moeheid ontstaat door veel negatieve, vaak onbewuste, gedachten. Wanneer er bewustzijn ontstaat over je eigen gedachten, patronen, overtuigingen en emoties, kan het patroon worden gestopt, en door positieve gedachten te creëren en je eigen kwaliteiten te zien kan moeheid herstellen.

Zo behoud je je eigen energie

Door gedachten te laten komen en gaan – alsof ze in een ballon de lucht ingaan – hoe lichter het gevoel wordt, hoe trager het denken en hoe meer energie er ontstaat in je lichaam. In essentie is alles energie en dit kun je niet zien, meten of onderzoeken. Wanneer je irritatie en verwachtingen van een ander hebt, verlaagt je eigen energie. Wanneer je in de ogen kijkt wat er speelt, je weerstand omarmt en accepteert dat die er is, beslis je zelf om er anders mee om te gaan. Zo behoud je energie. Alles begint bij je eigen gedachten. Vanuit je kracht, je energiebron, projecteer je gedachten op het scherm van je denkgeest en dit bepaalt je gevoel, je gedrag, je intentie en hoe je lichaam reageert. Wanneer gedachten gericht zijn op het lichaam, zal je zelfbeeld worden bepaald door je vorm, je verschijning, of je man of vrouw bent, wat je bezit en welke relaties je hebt. Er is een groot verschil tussen een human being en being human. Er zijn maar weinig mensen die dit begrijpen. Inmiddels is de jongen 16 jaar en nauwelijks moe. Ik zie hem 1 keer per jaar op het spreekuur, hij zit goed in zijn vel, geniet van wat er wel is, gedraagt zich als een puber en mediteert een paar keer per week.

Meer lezen van dr. Judith M. Kocken

Zo geef je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld weer zelfvertrouwen
Dit is hoe stress en boosheid zich vastzetten in het lichaam van een kind
Dit is waarom je uiteindelijk bent wat je verteert
Zo overkomt een puber moeheid, frustratie en stress
Dit zijn de grootste valkuilen van de pampergeneratie
Mediteren op doktersrecept (ook voor pubers!)
Waarom een ontspannen baby begint bij het accepteren van je eigen imperfecties
Dit kun je allemaal leren over de ontlasting van je kind
Kinderbuik&Co: het eerste holistische kinderziekenhuis van Nederland

Over dr. Judith M. Kocken

Dr. Judith M. Kocken is sinds 25 jaar werkzaam als kinderarts gespecialiseerd in maag-, darm-, en leverproblemen. Ze is natuurgeneeskundig arts, wetenschappelijk onderzoeker en en werkt bij Kinderbuik&co. Kinderbuikenco is een holistische, medische praktijk voor de gezondheid voor kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige klachten waar naast medisch specialistische zorg wordt onderzocht wat je nodig hebt om helemaal jezelf te zijn. Judith schreef het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.