BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Holistisch kinderarts legt uit: dit kun je allemaal leren van de ontlasting van je kind

Body
ontlasting kind
ontlasting kind


28.05.2018

Een aantal weken geleden plaatsten we een blog van holistisch kinderarts Judith Deckers-Kocken. Het artikel ging door het dak! Om je een idee te geven: Judiths’s blog werd bijna 700 (!) keer gedeeld op Facebook. Daarom konden we niet anders dan haar vragen opnieuw een artikel te schrijven voor Holistik. Dit keer legt Judith uit wat je allemaal kunt leren van de ontlasting van je kind.

Holistisch kinderarts legt uit: dit kun je leren van de ontlasting van je kind

Vanaf je geboortedag komt er dag in, dag uit van alles bij je binnen. Eten, drinken, gedachten, emoties, invloed van gebeurtenissen, omstandigheden en andere mensen. Wanneer je iets verteert, krijgt je lichaam energie. Wanneer je iets niet goed kan verteren – bijvoorbeeld bij stress of ziekte – krijgt je lichaam minder of geen energie. Verteren betekent omzetten in energie door kleiner maken en scheiden. De dikke darm verzamelt afvalstoffen. Poepen is loslaten van afvalstoffen die niet meer nodig zijn. Als dit proces te snel gaat is poep vaak, veel of dun. Bij langzaam loslaten is poep niet vaak, weinig, of hard. Poepen is niet iets doen, maar laten gebeuren. Wanneer je moeilijk of weinig poept kan je moeilijk loslaten. Wanneer iemand met een poepprobleem leert ontspannen, leer je loslaten.

Problemen bij kinderen

Het bewust of onbewust “tegenhouden” van poep lijkt de belangrijkste oorzaak van poepproblemen bij kinderen. Wanneer een kind niet wil poepen, wordt poep hogerop in de darm geduwd waardoor aandrang vermindert. Indien een kind meermalen vermijdt te poepen, rekt de darm op om de grotere hoeveelheid poep te kunnen omvatten. Hierdoor verandert de functie van de darm. Ophoudgedrag ontstaat door een ervaring van pijnlijk poepen of angst voor pijn. Wanneer je niet genoeg tijd neemt voor poepen en afkeer hebt van een onbekend toilet of angst voor verlies of verlating, kan poepen moeilijk gaan.

De eerste 8 levensjaren

Bij poepproblemen is het goed om naar een dokter te gaan die er verstand van heeft en niet alleen kijkt maar medicijnen, maar ook aandacht heeft voor je levensstijl, stress, gedachten en emoties. Een holistische aanpak dus. Ophouden van ontlasting en toiletangst komen vaak voor bij verandering van omgeving. Loslaten betekent dat jij je niet vastklampt aan iets of iemand. Dit heeft te maken met je bewustzijn, je natuurlijke staat van zijn. Vanuit bewustzijn accepteer je dat wat er is en probeer je niet te veranderen wat er is. In essentie ben je compleet en is er niets wat dat kan veranderen. Je kunt niets kwijtraken of verliezen en toch voelt het vaak niet zo. Een baby is open, aanwezig en lijkt te weten zonder na te denken. Een jong kind denkt in termen van “iedereen en niemand”. Anderen (ouders, verzorgers) bepalen voor een kind wat er gebeurt. De behoeften van een jong kind lijken urgent en moeten direct worden bevredigd (drinken, eten, slapen, aandacht). Een jong kind denkt dat een ouder zijn bezit is door verzorging, bescherming, eten, drinken, aandacht en liefde. Een jong kind is afhankelijk van wat een ouder geeft. “Het is mijn vader (moeder) en die laat ik niet los”, een jong kind is gehecht aan een ouder. Indrukken in de eerste 8 levensjaren worden opgeslagen in je geheugen en bepalen het gedrag voor je verdere leven. Een peuter die zindelijk wordt, wordt zich bewust van het lichaam, de reacties van het lichaam en de reactie van de ouders. Aanvankelijk ging plassen en poepen ongemerkt in een luier. Opeens komen potje, wc en beloningssysteem tevoorschijn. Een jong kind kan zich bij een veranderende omstandigheid onzeker en afhankelijk van een volwassene voelen. Een jong kind dat naar school gaat leert om te vertrouwen op zichzelf en anderen, in plaats van alleen op een ouder. De overgang van thuis naar een nieuwe en onbekende omgeving kan resulteren in angst en geen afscheid willen nemen. Een kind kan angst om de ouder kwijt te raken, angst voor verlies of verlating ervaren. Wanneer een behoefte niet direct wordt vervuld kan een reactie zijn: `dit zal nooit beter worden, niemand geeft om mij”. Angst om voor altijd alleen te zijn, dat niemand om ze geeft, kan zichtbaar worden door poepproblemen. Kinderen hebben een ander bewustzijn dan volwassenen. Een volwassene weet dat je zelf een keuze hebt, zelf bepaalt wat je doet, denkt, voelt, dat behoeften meestal niet urgent zijn, dat alles verandert en niets hetzelfde blijft.

Angst en onzekerheid

Veel, vaak of dun poepen ontstaat bij angst. Wanneer je ergens tegenop ziet en zorgen maakt, iets spannend of eng vindt, reageren darmcellen op deze gedachten. Diarree is het tegenovergestelde van verstopping. Wanneer je je voelt vastzitten, kan je ervaren dat iets of iemand je in de greep krijgt. Je laat het letterlijk weglopen, vanuit de wens dat het er dan niet meer is en het weer is zoals het was. In angst en onzekerheid kan je proberen om het oude vast te houden want dit voelt comfortabel en veilig. Je denkt nieuwe gegevens en emoties niet aan te kunnen of verwerken en je houdt vast aan oude situaties. Ophouden van poep, harde, weinig frequente poep kan het gevolg zijn. Jonge kinderen kunnen gedrag met bijbehorende emoties die ze bij volwassenen zien, kopiëren en vergelijkbaar gedrag spiegelen aan de omgeving. Het kan confronterend zijn om te zien dat je moeite hebt met acceptatie van een situatie en wil dat de situatie verandert en (onbewust) probeert invloed uit te oefenen zodat het poepprobleem meteen wordt opgelost met een toverpil.

Hoe zit het eigenlijk met emoties?

Een emotie geeft aan hoe je je op een bepaald moment voelt en duurt ongeveer 15 seconden. Door herinnering van een vergelijkbare situatie uit het verleden ontstaat weerstand in je lichaam. Dit is een reactie die zich uit in de vorm van aanval, verdediging of bevriezen. Mensen zijn gehecht aan oude herinneringen en reageren overeenkomstig. Mensen hebben veel emoties: blij, boos, verdrietig, bang, opgewonden, schaamte enzovoorts. Bij een emotie hoort een bepaald gedrag. In wezen is er geen negatief beeld van iets of iemand, ook niet van jezelf. Een emotie wil je iets leren. Onzekerheid en eenzaamheid zijn even belangrijk als evenwichtig of zelfverzekerd. Alle emoties komen en gaan. Ieder mens heeft emoties, je bent ze niet. Het sleutelwoord bij poepklachten is leren loslaten ( en niet het gedrag van een kind als probleem zien). De situatie zoals die is wil geaccepteerd worden door met zachtheid en begrip te kijken en te vertrouwen op het proces. Leren van iets nieuws, groeien en veranderen kost tijd, geduld en gaat met vallen en opstaan.

Meer lezen van dr. Judith M. Kocken

Zo geef je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld weer zelfvertrouwen
Dit is hoe stress en boosheid zich vastzetten in het lichaam van een kind
Dit is waarom je uiteindelijk bent wat je verteert
Zo overkomt een puber moeheid, frustratie en stress
Dit zijn de grootste valkuilen van de pampergeneratie
Mediteren op doktersrecept (ook voor pubers!)
Waarom een ontspannen baby begint bij het accepteren van je eigen imperfecties
Dit kun je allemaal leren over de ontlasting van je kind
Kinderbuik&Co: het eerste holistische kinderziekenhuis van Nederland

Dr. Judith M. Deckers-Kocken is kinderarts, auteur van het boek Kinderbuik en oprichter van een holistisch ziekenhuis in Bilthoven, voor kinderen met chronische klachten: Kinderbuik & co.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.