videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Holistisch kinderarts: zo geef je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld (weer) zelfvertrouwen

Heart + Soul
zelfbeeld kind
Judith M. Kocken

Judith Kocken
05.04.2019

Judith M. KockenIn veel westerse ziekenhuizen worden klachten aangepakt met medicijnen. Ook als het gaat om kinderen. Maar wat als we nu eens op zoek gaan naar de oorzaak? Dat doen ze bij Kinderbuik & Co in Naarden, een medisch specialistische praktijk voor gezondheid waar zowel kinderen als volwassenen terecht kunnen. Kinderarts Judith M. Kocken is er werkzaam en is groot voorstander van een holistische aanpak. In dit artikel legt Judith uit hoe je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld meer zelfvertrouwen kunt geven.

Holistisch kinderarts: zo geef je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld zelfvertrouwen

Op het spreekuur komt voor een second opinion een jongen van 14 jaar, samen met zijn ouders. Hij heeft sinds een half jaar last van buikpijn, misselijkheid en poept moeizaam. Daarnaast is de jongen extreem moe en er is veel schoolverzuim. Afgelopen maand is de jongen 5 dagen opgenomen geweest is het ziekenhuis in zijn woonplaats. In dit ziekenhuis heeft hij dagelijks een clysma gekregen en is hij “schoongespoeld”. Na de opname is hij niet meer naar de wc geweest, alleen na een clysma komt er een beetje dunne ontlasting. Op de vraag: ‘wat is je wens?’ antwoordt de jongen: ik wil graag weten wat er met me aan de hand is. Vader antwoordt: “ik wil dat dit nooit meer voorkomt, het heeft nu lang genoeg geduurd, ik wil een oplossing”. Moeder is stil en er lopen tranen over haar wangen. “Er is zoveel spanning in het gezin, ik trek alle discussie niet meer,” zegt ze.

Snoep

De jongen is de hele dag misselijk, eet niet veel, snoept met name, wanneer hij alleen thuis is en zijn ouders aan het werk zijn. Op de vraag: “wie koopt al het snoep wat je overdag eet?” antwoordt de moeder:” ik, maar het is niet de bedoeling dat het zo snel opgaat”. De jongen zegt: mijn vader snoept ook heel erg veel en eet ongezond. “Dat valt best mee”, reageert de vader geïrriteerd, “en bovendien moet ik dat zelf weten”. De jongen heeft een oudere broer van bijna 16 jaar, waar veel gedoe mee is, ‘een echte puber’ volgens de vader. De jongen zit in de 2klas van de havo en loopt erg achter doordat hij zoveel toetsen heeft gemist. Hij voelt zich onzeker over zijn lichaam en uiterlijk, door alle gefotoshopte beelden die hij op social media ziet. Hij sport nauwelijks, vanwege de buikpijn en mist echt goede vrienden. De jongen geeft aan dat hij moeilijk contact kan maken met anderen. “Ik heb denk ik wel emoties, zegt de jongen, “maar ik kan ze niet goed uiten.”

Stressvolle zwangerschap

De zwangerschap is stressvol verlopen vanwege een werkconflict van de moeder. Na de geboorte heeft zij een epilepsie aanval gehad en is een week opgenomen geweest in het ziekenhuis. De jongen heeft flesvoeding gekregen en de moeder voelt zich erg schuldig dat ze hem geen borstvoeding heeft kunnen geven. Door de traumatische ervaring  met de epilepsieaanval van de moeder is er geen veilige hechting geweest tussen moeder en kind. Dit kan de oorzaak zijn van de lichamelijk klachten en de onzekerheid. Als jong kind was de jongen rustig, teruggetrokken en erg op zijn moeder gericht. Hij heeft steeds meer een bemiddelende rol in het gezin, met name tussen de ouders die ruzie maken om het gedrag van de oudere broer. Als kind zijn de twee jongens veel gestraft. Ze hebben bijna dagelijks voor straf in de bijkeuken gezeten wanneer de emoties hoog opliepen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek zie ik een jongen met een normale lengte en een normaal gewicht. Zijn buik is gespannen en hij heeft een oppervlakkige ademhaling. In het andere ziekenhuis is hij uitgebreid  onderzocht en is een lichamelijke oorzaak van de obstipatie uitgesloten. Wanneer er iets gebeurt wat je op dat moment niet kunt dragen of uitten, of wat te overweldigend is, zet je dit (onbewust) vast in je onderbewuste geheugen. Op deze manier blokkeer je jouw eigen energiestroom en er ontstaat een disbalans in je lichaam.  Lichamelijke klachten zijn een signaal van je lichaam dat je jouw eigen energie blokkeert, inhoudt of tegenhoudt. In je darmen is je immuunsysteem aanwezig, wat je gebruikt om te kunnen verwerken en verteren (of niet): eten, drinken, gedachten en emoties. Lichamelijke klachten, in dit geval buikpijn, misselijkheid en moeilijk en weinig frequent poepen, is een uitnodiging om bewust te worden van de gedachten, onderdrukte emoties, familiesysteem die met de klachten samenhangen.

Uiten van emoties

De jongen heeft onveiligheid ervaren door de ziekte van moeder en heeft het leed meegedragen. De behandeling is gericht op veiligheid en leren uiten van emoties. Ik werk met de jongen alleen en heb een gesprek met de moeder alleen. Vader kan niet meekomen vanwege zijn drukke baan. Door middel van een “opstelling” met gekleurd papier, ervaart de jongen hoe het is om in het gezin op zijn eigen plek te staan en zo contact te maken met zijn autonome deel, zijn innerlijke kracht. Dit is het fundament voor vertrouwen in zichzelf. Door onzekerheid heeft de jongen zich aangeleerd om te vertrouwen op anderen, te doen wat anderen hem zeggen of wat social media laat zien. Door op het papier wat we ‘onveiligheid’ noemen te gaan staan, ervaart de jongen dat dit een deel is van hem en dat hij dit niet is.

Signalen van het lichaam

Met meditatie en yoga oefeningen leert hij om ruimte te maken bij de inademing en los te laten bij de uitademing en kracht op te doen door stilte te gebruiken. Door oefeningen met het lichaam doen leert de jongen te luisteren naar de signalen die het lichaam hem geeft. Hij leert dat door het “in de bijkeuken zitten” hij niet kon uitdrukken wat hij aan emotie ervaarde en hier alleen mee moest omgaan. Hij leert hoe hij zichzelf toestemming kan geven om te voelen. Iedere emotie is waardevol en mag gehoord worden, zodat je een emotie kan hebben als boodschapper. Door emoties te onderdrukken of ontkennen, hoopt de energie zich op en “barst de vulkaan” op een gegeven moment en lijkt het alsof je een emotie “wordt”. Met de moeder spreek ik hoe ze de huidige situatie kan accepteren en geen druk uit te oefenen op hun zoon, hoe vervelend ze de huidige situatie ook vindt. Ze leert hoe ze de jongen echt kan horen, ook al is er discussie. Een kind wil gehoord worden. Zo kan het veiligheid ervaren bij een ouder. We maken een persoonlijk leefstijl plan hoe voeding je beste medicijn kan zijn en hoe sporten en rusten, schrijven en spreken over emoties een plek krijgen in het gezin.

Best bewaarde geheim

Het klinkt heel stoer om te zeggen “ik heb zelfvertrouwen” en “natuurlijk ben ik niet onzeker”. Maar is dit ook werkelijk zo? Of is onzekerheid het best bewaarde geheim van deze tijd? Vertrouwen is heel subtiel. Niet tastbaar of meetbaar en alleen voelbaar via je hart. Vertrouwen is vriendelijk, zacht en begripvol. Zelfvertrouwen heeft niets te maken met je leeftijd, opleiding, beroep, status, het aantal likes of volgers op Instagram of Facebook. Zelfvertrouwen betekent trots zijn op wie je bent en waarderen wat je doet. Zelfvertrouwen hebben en het ervaren van veiligheid is de basis van het leven.  Vertrouwen gaat over luisteren naar jezelf, werkelijke aandacht voor jezelf, geloven in je eigen groei en geloven in je eigen mogelijkheden. Dit wil niet zeggen dat onzekerheid niet goed is. Onzekerheid betekent dat je (nog) niet weet en onderzoekend en voorzichtig bent. Niet weten en voorzichtig zijn maakt dat je open en ontvankelijk bent en in staat om naar een ander te luisteren. Vertrouwen op je eigen gevoel, wat het ook is, is belangrijk. Wanneer je (te) veel vertrouwt op anderen, bestaat de kans dat je gaat leunen. Dit verlaagt je gevoel van zelfvertrouwen. Alleen vanuit zelfvertrouwen kan er vertrouwen ontstaan in anderen. Het is goed zoals het nu is en het kan alleen maar beter worden. Ik creëer wat ik kan doen op deze dag en aan het einde van de dag kijk ik terug naar de betekenis. Waarin heb ik mezelf en anderen ondersteund, waarin ben ik niet gaan wankelen en waar ben ik dicht bij mezelf gebleven?

Kinderbuik & Co

Aandacht voor alle aspecten van het leven is belangrijk. Niet alleen medische of lichamelijke problemen oplossen, ook niet alleen naar een psycholoog of coach gaan. Het is niet of lichamelijk, of geestelijk. Jarenlang heb ik als kinderarts gewerkt in ziekenhuizen waarin 1 kind wel 3 of 4 verschillenden dokters had die allemaal aandacht hadden voor maar één onderdeel van het kind. Daarom is Kinderbuik & co anders. Het onderscheidende van Kinderbuik & co is aandacht voor álle onderdelen van het leven en dus de héle mens (kind en volwassen): luisteren naar je lichaam, een gezonde levensstijl, waarmee je kunt voorkomen dat je je ziek gaat voelen, hoe voeding je beste medicijn kan zijn, hoe je verantwoordelijkheid leert nemen voor jezelf en voor je keuzes, slapen, stress, bewegen, stilte. Hoe zorg je echt voor jezelf, vanuit vertrouwen en veiligheid? Hoe maak je contact met je binnenwereld-jezelf- je ziel, met body en mind technieken?

Body mind technieken

Onderdrukken van ziekte met medicijnen is niet altijd voldoende. Bewust worden van de oorzaak ónder de klacht door aandacht en ondersteuning met body mind technieken draagt bij aan herstel. Je kan zelf helpen je evenwicht helpen herstellen en “heel” worden, genezen. Dat doe je door helemaal jezelf te zijn, te voelen wat er is, dit te leren accepteren. Wanneer je gezond  en vers eet en drinkt en eet wat bij jou past gaat je lichaam positief veranderen. Je huid krijgt meer kleur, je krijgt minder puistjes, je nagels worden harder en breken minder snel. Bovendien kan door gezond eten de vorm van je lichaam veranderen en nog mooier worden en verhoogt je weerstand, je gaat je gezonder voelen.

Over Dr. Judith M. Kocken

KinderbuikDr. Judith M. Kocken is sinds 25 jaar werkzaam als kinderarts gespecialiseerd in maagdarmleverproblemen. Zij is natuurgeneeskundig arts en wetenschappelijk onderzoeker en werkt in medische praktijk Kinderbuik & co. Kinderbuik & co is een medische praktijk voor gezondheid voor kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige klachten, waar naast medisch specialistische zorg wordt onderzocht wat je nodig hebt om helemaal jezelf te zijn. Judith is auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten

Meer artikelen lezen van Judith?

Dit is hoe stress en boosheid zich vast zetten in het lichaam van een kind
Dit is waarom je uiteindelijk bent wat je verteert
Zo overkomt een puber moeheid, stress en frustratie
Dit zijn de grootste valkuilen van de pampergeneratie
Mediteren op doktersrecept (zeker voor pubers!)
Waarom een ontspannen baby begint bij het accepteren van je eigen imperfecties
Dit kun je leren van de ontlasting van je kind
Kinderbuik & Co: het eerste holistische (kinder)ziekenhuis van Nederland

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.