Een vitamine D tekort? Je herkent het aan dít rijtje symptomen

Body
vitamine D tekort

Nathalie Meertens
12.01.2022

Een vitamine D tekort komt vaker voor dan je denkt, vooral in de donkere maanden van het jaar. In de winter komt zo’n 60% van alle Nederlanders vitamine D tekort. Somberheid is een veelvoorkomend en bekend symptoom, maar er zijn meer rode vlaggen om in de gaten te houden. Hieronder zetten we de belangrijkste symptomen voor je op een rijtje. 

Een vitamine D tekort? Je herkent het aan deze symptomen

Strikt genomen is vitamine D eigenlijk geen vitamine maar een hormoon. Je lijf kan het zelf aanmaken met behulp van zonlicht. Het cholesterol in je huid neemt zonlicht op en transporteert dat naar je nieren en lever. Daar wordt het omgezet in vitamine D. Een bekende eigenschap van deze vitamine is dat het je botten en tanden versterkt. Daarbij is het goed voor de opname van calcium uit voeding en zijn er onderzoeken die aantonen dat vitamine D beschermt tegen hart- en vaatziekten. Ook voor je weerstand kan de vitamine bevorderlijk zijn; dat effect is nu natuurlijk meer welkom dan ooit. Vitamine D ondersteunt ook de werking van de nieren en bijschildklier, en de werking van je spieren.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Alles wat je nodig hebt voor de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn.
Ja, dat wil ik!Holistik Roots Dossier

Depressieve klachten

Er zijn bovendien steeds meer aanwijzingen voor een verband tussen je stemming en vitamine D. Zo blijkt dat mensen die voldoende vitamine D aanmaken minder vaak last van depressieve klachten dan mensen die weinig van deze belangrijke vitamine hebben. Vermoedelijk verlaagt een vitamine D-tekort het serotoninegehalte, een stofje in de hersenen dat belangrijk is voor je geluksgevoel.

Andere symptomen van een tekort

Naast somberheid kan een tekort voor andere klachten zorgen, zoals:

 • Vaak ziek zijn. Er lijkt vooral een verband te bestaan tussen een tekort aan vitamine D en verkoudheid, griep en luchtweginfecties.
 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Chronische pijn. Uit een onderzoek bleek dat 71% van de mensen met chronische pijn een tekort aan vitamine D hadden. Het verband tussen chronische pijn en lage bloedspiegels van vitamine D is mogelijk te wijten aan de interactie tussen de vitamine en pijngevoelige zenuwcellen.
 • Botontkalking
 • Spiertrillingen en spierkrampen
 • Overgewicht
 • Verminderde wondgenezing en verminderd herstel van infecties en ontstekingen
 • Haaruitval
 • Slecht slapen

Zonlicht en gezonde voeding

Zonlicht en gezonde voe­ding zijn de belangrijkste bronnen van vitamine D. Om allerlei redenen kan het zijn dat je onvoldoende vitamine D uit deze bronnen haalt. Bijvoorbeeld omdat je veel tijd binnenshuis doorbrengt. Leeftijd, huidtype en sei­zoen zijn facto­ren die een rol spe­len bij de aanmaak van vitamine D. Extra risico lopen mensen die weinig buiten komen, mensen met een donkere huidkleur, zwangere vrouwen, gesluierde vrouwen en 50+ vrouwen. De Gezondheidsraad adviseert deze groepen 10 microgram vitamine D per dag. Voor zeventigplussers geldt zelfs een advies van 25 microgram per dag.

100% natuurlijk & plantaardig supplement

Een deel van de oplossing zit in wat je eet. De belangrijkste bronnen van vitamine D (vette vis zoals zalm en makreel, vlees en eieren) zijn echter dierlijk van aard. Voor het groeiende aantal vegetariërs en veganisten in Nederland zou een vitamine D supplement raadzaam kunnen zijn. Veel vitamine D supplementen hebben echter een dierlijke bron zoals vis of wolvet dus let daarop bij de aankoop. Tip: Plantforce heeft een 100% plantaardig vitamine D supplement ontwikkeld. Met de code HOLISTIK10 krijg je 10% korting.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.