videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Kinderbuik & Co: het eerste holistische ziekenhuis van Nederland (met yoga op doktersrecept)

Body
Kinderbuik & Co holistisch kinderziekenhuis
Kinderbuik & Co holistisch kinderziekenhuis


16.04.2018

In veel Westerse ziekenhuizen worden klachten aangepakt met medicijnen. Ook als het gaat om kinderen. Maar wat als we nu eens op zoek gaan naar de oorzaak? Dat doen ze bij Kinderbuik & Co in Naarden. Dit ziekenhuis helpt kinderen en volwassenen met langdurige maag-, lever- en darmklachten op een holistische manier. Hoe dat precies in z’n werk gaat? Wij vroegen het aan kinderarts en founder Judith Kocken. 

Kinderbuik & Co: het eerste holistische ziekenhuis van Nederland (met yoga op doktersrecept)

Kinderbuik & Co is het eerste kinderziekenhuis in Nederland dat holistische zorg biedt. Het is een medisch centrum waar kinderen komen met een heel spectrum aan langdurige klachten: buikpijn, hoofdpijn, moeheid, niet naar school kunnen, te dik, te dun, eetproblemen, poepklachten, voedingsallergieën, concentratieproblemen, boosheid of andere emotionele klachten of andere lichamelijk onverklaarbare klachten. Als kinderarts is Judith Kocken gespecialiseerd in maag-, lever-, en darmproblemen. Tijdens een behandeling kijkt ze naar het ‘hele’ kind. Judith: “We willen de oorzaak van de klachten vinden, in plaats van alleen de symptomen van de klachten te bestrijden. Met medicijnen een ziekte onder controle krijgen is in mijn ogen geen échte heling. Bij Kinderbuik & Co krijg je vanzelfsprekend de reguliere zorg zoals je die in elk ziekenhuis zou krijgen, maar we vullen de behandeling aan met yoga, mindfulness, meditatie, en ademtherapie. We ervaren dagelijks dat deze aanpak vruchten afwerpt: een behandeltraject duurt bij ons bijvoorbeeld doorgaans veel korter dan in een regulier ziekenhuis”. Natuurlijk vinden wij het fantastisch om te horen dat Judith op zo’n holistische manier naar haar patiënten kijkt. Ze weet hoe ze body, mind & soul van the little ones met elkaar kan verbinden. Zo geeft ze hen alle aandacht die nodig is om gezond te worden en te blijven.

Waarom is dat zo vooruitstrevend in de zorg?

Judith: Ziekenhuizen in Nederland, en trouwens in heel West Europa, zijn gericht op ziekte en het bestrijden van ziekte. Bij Kinderbuik & Co richten we ons op gezondheid en het aanspreken van je zelfhelend vermogen. We zijn als het ware een werkplaats. Een plek waar je lekke band geplakt wordt via medische onderzoeken en een reguliere behandeling met medicijnen. Maar je leert ook wat je zelf kunt doen om bij te dragen aan zo weinig mogelijk klachten. En we onderzoeken samen wat de reden is dat je band lek is gegaan. Hoe zijn klachten ontstaan? Waardoor ervaart je lichaam langdurige stress? Je leert wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je band steeds lek gaat – door je lichaam en je denkgeest te ontspannen, te concentreren, visualiseren en creëren. Wanneer je ervaart dat je voor jezelf kunt zorgen, neem je de regie over je eigen leven terug. Ook uniek is dat we niet alleen kinderen, maar ook ouders leren voor zichzelf te zorgen. Te leren begrijpen en voelen wat er nodig is om vanuit hun eigen kracht te leven, en volgens hun eigen waarden. Pas dan kun je een levend voorbeeld zijn voor anderen, bijvoorbeeld je kind.

Wat is het belang van een gezonde buik juist bij kinderen?

Judith: De gezondheid van je buik heeft invloed op de gezondheid van je hele lichaam. Je hersenen reageren op je darmgezondheid en je darmgezondheid reageert op wat je denkt. Een groot deel van je feel good-hormonen wordt in je darmen aangemaakt. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben het positieve effect van yoga en meditatie op lichamelijke klachten aangetoond: het leverde een vermindering van klachten op en een afname van het schoolverzuim. Dat heeft natuurlijk veel effect op de algehele ontwikkeling en het welzijn van kinderen.

Wat zijn de meest gehoorde buikklachten bij kinderen op dit moment?

Judith: Er zijn in Nederland 800.000 (!) kinderen met een chronische aandoening, dat is maar liefst één op de vijf kinderen. Veel hè? Daarvan hebben 100.000 kinderen wat je noemt ‘functionele buikpijn’. Dat is buikpijn zonder medisch aantoonbare oorzaak, waar bovendien geen toverpil voor bestaat. Omdat er geen behandeling is voor functionele klachten, worden de kinderen vaak gewoon weer naar huis gestuurd. Dat heeft sociale uitsluiting en schoolverzuim tot gevolg. Ja, zorgelijk.

Wat zijn hier de grootste oorzaken van?

Judith: De levensstijl van veel kinderen is niet gezond. Ze eten ongezond, hebben weinig echte aandacht voor zichzelf en de mensen om hen heen, hebben slaapproblemen, bewegen te weinig, hebben overgewicht, stress. De social media en schermtijd hebben ook hun invloed.

Hoe kunnen we kinderen beter ondersteunen om van hun buikklachten af te komen?

Judith: We kunnen als ouder, verzorger en leerkracht eens kijken naar hoe we zelf in het leven staan. Als volwassenen zijn we immers voorbeelden voor onze kinderen. We leven in een samenleving waar veel aandacht is voor vorm, de buitenkant, voor resultaatgerichtheid, strategie, status, macht en materie. Dat zorgt ervoor dat er toenemend veel volwassenen en kinderen niet goed in hun vel zitten en last hebben van langdurige lichamelijke klachten. Het is lastig om te voldoen aan de verwachtingen die we onszelf opleggen en anderen ons laten opleggen. We moeten zo veel en raken daardoor ons contact met onszelf kwijt. Doe je echt wat past bij jou? Wat goed is voor jou en voor je lichaam? Veel volwassenen voelen dat niet goed meer. Kinderen ook niet. Je kunt bijvoorbeeld oefenen om vanuit overvloed te denken, spreken en handelen. Alles wat je nodig hebt is al aanwezig. Vertrouwen in jezelf is daarvoor essentieel. Je bent een spiritueel wezen, met een lichaam om te handelen. Je hebt een rol, een taak in het spel dat leven op aarde heet. Goed voor jezelf zorgen en helemaal jezelf zijn helpt je om je rol te spelen. Eenvoud, humor, bewegen, spel, creativiteit, dans en muziek helpen bij het contact maken met je essentie, waardoor je minder onder invloed raakt van de buitenwereld.

Waarin verschilt de behandeling bij jullie van een regulier medisch centrum?

Judith: Gezondheidszorg betekent zorg voor gezondheid: ondersteuning bij lichamelijke of geestelijke klachten, zodat lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel welzijn kan worden ervaren. Wat heb je nodig om je heel en gezond en gelukkig te voelen? Dit is voor ieder mens anders en daarom is een persoonlijk plan en persoonlijke aandacht. We zijn een ziekenhuis en noemen we onszelf liever gezondheidshuis, want woorden hebben impact. Aandacht heeft ook impact. Als kinderarts in een regulier ziekenhuis had ik telkens maar tien minuten voor een gesprek met een kind en zijn ouders. Nu trek ik er een uur voor uit omdat ik al zoveel te weten kom als ik écht aandacht kan hebben voor een kind. We zijn hier niet alleen met behandelen bezig, we leren kinderen en hun ouders ook hoe je kunt afstemmen op wie je werkelijk bent en contact te maken met je essentie. Je bewust worden van je keuzemogelijkheden bijvoorbeeld heeft veel invloed op je ervaring van gezondheid. Zo voorkom je langdurige ziekten.

Worden kosten bij Kinderbuik & Co gedekt door zorgverzekeringen?

Judith: Onze medische zorg valt onder de basiszorg en de diëtiste ook. De aanvullende behandeling valt onder de aanvullende zorg en wordt als alternatieve zorg deels vergoed.

OVER DR. JUDITH KOCKEN

KinderbuikDr. Judith Kocken (1968) is sinds 25 jaar werkzaam als kinderarts gespecialiseerd in maagdarmleverproblemen. Judith is oprichter van Kinderbuik& Co., een medisch specialistische praktijk voor langdurige klachten, voor kinderen en volwassenen. Uitgangspunt is dat gezondheid en geluk worden bepaald door fysiek, emotionele en sociale factoren. In het Kinderziekenhuis worden medische onderzoeken en reguliere medische behandelingen aangevuld met body mind behandelingen, levensstijl advies, positief denken en voeding als je beste medicijn. Judith is auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten. Dit is een praktisch handboek waarmee je leert hoe je (weer) lekker in je vel kunt zitten. Met oefeningen, recepten, tips, wetenschap en feiten.

Meer lezen van dr. Judith M. Kocken

Zo geef je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld weer zelfvertrouwen
Dit is hoe stress en boosheid zich vastzetten in het lichaam van een kind
Dit is waarom je uiteindelijk bent wat je verteert
Zo overkomt een puber moeheid, frustratie en stress
Dit zijn de grootste valkuilen van de pampergeneratie
Mediteren op doktersrecept (ook voor pubers!)
Waarom een ontspannen baby begint bij het accepteren van je eigen imperfecties
Dit kun je allemaal leren over de ontlasting van je kind

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Beeld: Anne Dokter

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.