Holistisch kinderarts pleit voor mediteren op doktersrecept (zeker voor pubers!)

Heart + Soul
mediteren pubers
Judith M. Kocken

Judith Kocken
27.09.2019

In veel westerse ziekenhuizen worden klachten aangepakt met medicijnen. Ook als het gaat om kinderen. Maar wat als we nu eens op zoek gaan naar de oorzaak? Dat doen ze bij de Medisch specialistische praktijk in Naarden. Kinderarts Judith Kocken is er werkzaam en is groot voorstander van een holistische aanpak. In dit artikel legt Judith uit wat de kracht is van mediteren, en dan vooral voor pubers.

Holistisch kinderarts pleit voor mediteren op recept (en dan vooral voor pubers!)

Ik zie een jongen van 15 jaar op het spreekuur met de ziekte van Crohn, een chronische darmontsteking die met medische behandeling goed in balans is. Hij komt voor een drie-maandelijkse afspraak en het valt op dat hij teruggetrokken is en boos reageert op zijn moeder. De uitslagen van de medische onderzoeken die hij heeft gedaan zijn goed en we komen in gesprek over wat er is veranderd. Hij vertelt over zijn teleurstelling in zijn vrienden. Er wordt veel gerookt en alcohol gedronken. Hij doet daar niet aan mee, mede door de gesprekken die we hierover hebben gehad in het kader van de ziekte van Crohn en de medicatie die hij gebruikt. Behalve boos op zijn moeder, voelt hij boosheid naar zijn vrienden, die geen rekening houden met zijn situatie. Dit maakt dat hij twijfelt en onzekere gevoelens heeft. Doe ik het wel goed? Kan ik het wel? Hoor ik ergens bij of niet? Wie zijn eigenlijk mijn vrienden? Kan ik een ander mens wel vertrouwen?

Boosheid

In het uitgebreide gesprek vertelt zijn moeder dat ze steeds terugdenkt aan de tijd na de geboorte. De geboorte van de jongen is moeizaam verlopen. Er was stress om de hartslag die niet goed was, en de geboorte heeft erg lang geduurd. De jongen was ‘met veel medisch geweld’ op de wereld gekomen. De eerste maanden huilde de jongen veel en zijn moeder herkent het gedrag van nu van die tijd, waarin de baby boos leek en moeilijk te troosten was. De jongen is ervan overtuigd dat zijn boosheid is veroorzaakt door mensen om hem heen. Dit is een herkenbaar thema. We maken massaal een ander mens of een situatie verantwoordelijk voor gevoelens die we zelf ervaren. We hebben de neiging om vast te houden aan een pijnlijke ervaring of situatie uit het verleden en om de emotie die toen heftig en pijnlijk was te onderdrukken of ontkennen hebben we onszelf aangeleerd boosheid als gedrag in te zetten als beschermreactie. Jij hebt me dit aangedaan en door jou voel ik me rot. Maar een ander mens of een situatie uit het verleden kan mij nooit iets aandoen. Wie ik ben zit diep vanbinnen en is onafhankelijk van dit lichaam en niets en niemand, geen enkele situatie kan hierbij komen of er iets aan veranderen, behalve als ik dit kies. Ik creëer als het ware de pijn met mijn eigen gedachten of mijn eigen self talk over de situatie.

Vertrouwen

In de behandelingen met de jongen die volgen spreken we over de tijd. Het is een keuze, een beslissing om niet vast te houden aan het verleden en in het huidige moment te kiezen wat je wilt creëren. Zo bepaal je je eigen toekomst. Wat ik creëer is onafhankelijk van gedrag van anderen. De jongen leert hoe je vertrouwen en respect inzet voor je eigen keuzes. Hij leert dat vertrouwen kracht is en dat twijfel zwakte is. Dit betekent niet dat twijfel niet goed is, ieder mens ervaart twijfel. De herkenning van de emotie herinnert je aan iets uit het verleden, omdat de oorspronkelijke kwaliteiten van een mens vrede, liefde, zuiverheid, kracht en geluk zijn. Deze kwaliteiten hebben de hoogste frequentie en energie. De energie van twijfel of boosheid is laag en niet constructief. In essentie zijn er twee groepen emoties/gevoelens: twijfel, onzekerheid, afwijzing, afgunst, jaloezie, boosheid, angst, disrespect aan de ene kant en liefde, respect, geluk, begrip, compassie, zuiverheid en waarheid aan de andere kant. Door te leren vanaf een afstandje naar jezelf te kijken, naar je eigen emoties en gedachten, leer je om te beschouwen en zo te kiezen wat je denkt en voelt en zelf te veranderen in plaats van een ander de schuld te geven. Door wat ik denk, wat ik ben en wat ik leef, verandert de wereld om me heen.

Mediteren voor pubers

We doen meditatie oefeningen om in het nu te zijn. Meditatie is afgeleid van ‘mederi’ wat genezing betekent; het herstellen van de gevolgen van onverwerkte ervaringen. In de stilte van meditatie heeft de jongen geleerd hoe je kunt omgaan met diepgaande emoties als vertrouwen, veiligheid en angst. In de woordeloze momenten van meditatie is begrip en zachtheid en kunnen oude wonden genezen en kan je verdriet worden getroost. Stilte is een uitnodiging om pijnlijke ervaringen in alle rust te openbaren en ontvouwen. Eenmaal zichtbaar en geaccepteerd, kan het verwerkingsproces beginnen. In meditatie heeft de jongen geleerd contact te maken met zijn werkelijke zelf, zijn onvergankelijke essentie, de ongeschonden levensenergie van vrede en liefde. Dit heeft hem kracht gegeven en zelfvertrouwen. Nieuwe kracht om in een nieuwe realiteit te leven. Inmiddels is de jongen ervaren in de toepassing van de kracht van gedachten, het gebruiken van stilte en meditatie en is zijn zelfvertrouwen gegroeid door zijn ervaringen met de experimenten die hij in zijn dagelijkse leven is gaan doen. Ook is er rust gekomen in de omgang met zijn moeder en vrienden en is de ziekte van Crohn stabiel.

Meer lezen van dr. Judith M. Kocken

Zo geef je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld weer zelfvertrouwen
Dit is hoe stress en boosheid zich vastzetten in het lichaam van een kind
Dit is waarom je uiteindelijk bent wat je verteert
Zo overkomt een puber moeheid, frustratie en stress
Dit zijn de grootste valkuilen van de pampergeneratie
Mediteren op doktersrecept (ook voor pubers!)
Waarom een ontspannen baby begint bij het accepteren van je eigen imperfecties
Dit kun je allemaal leren over de ontlasting van je kind
Kinderbuik&Co: het eerste holistische kinderziekenhuis van Nederland

Over dr. Judith M. Kocken

Dr. Judith M. Kocken is sinds 25 jaar werkzaam als kinderarts gespecialiseerd in maag-, darm-, en leverproblemen. Ze is natuurgeneeskundig arts, wetenschappelijk onderzoeker en en werkt bij Kinderbuik&co. Kinderbuikenco is een holistische, medische praktijk voor de gezondheid voor kinderen, jongeren en volwassenen met langdurige klachten waar naast medisch specialistische zorg wordt onderzocht wat je nodig hebt om helemaal jezelf te zijn. Judith schreef het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.