Essentiële oliën & de herfst: déze 3 oliën verlichten klachten

Body
essentiele olie herfst

De dagen worden korter en geleidelijk aan daalt de temperatuur. In de natuur trekken sappen zich terug waardoor de bladeren van de bomen beginnen te vallen. In de herfst maakt niet alleen de natuur een transformatie door. Ook jij zit midden in een transitie van mannelijke yang energie (groei en actie) naar vrouwelijke yin energie (rust en verstilling). En van het Aarde element naar het Metaal element. Dit betekent dat je lichaam en geest op zoek zijn naar een nieuwe balans. Iets dat gepaard kan gaan met gevoelens van onrust of juist somberheid en lusteloosheid. Gelukkig zijn er essentiële oliën die ondersteuning bieden.

Essentiële oliën & de herfst: déze 3 oliën verlichten klachten

De traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt 5 elementen: hout (lente), vuur (zomer), aarde (nazomer), metaal (herfst) en water (winter). Chinezen zien deze elementen als primaire krachten binnen het universum. Nu de herfst is begonnen neemt het Metaal element aan kracht toe. Daarmee breekt een periode van naar binnen keren aan en word je uitgedaagd om los te laten wat jou niet langer dient. Be like a tree, let the dead leaves drop is een uitdrukking die past bij deze tijd van het jaar. Hoewel loslaten er voor zorgt dat je uiteindelijk minder ballast met je mee hoeft te dragen, ervaren veel mensen de herfst als een sombere en soms zelfs pijnlijke periode in het jaar.

Griep en verkoudheid

In de herfst komt niet alleen onze mentale, maar ook onze natuurlijke weerstand (Wei Qi) onder druk te staan. Bacteriën en virussen ondermijnen ons immuunsysteem met griep en verkoudheid tot gevolg. Ook kun je te maken krijgen met ’typische metaalklachten’ zoals stijve gewrichten en spieren, droge huid en haar en een slechte circulatie van de vloeistoffen in je lijf. Het is daarom belangrijk om goed voor je metaalenergie te zorgen zodat je emotionele en fysieke weerstand zijn opgewassen tegen vallende blaadjes en guur herfstweer. Onderstaande essentiële oliën ondersteunen jou daarbij. Je kunt ze afzonderlijk van elkaar gebruiken. Maar als je ze samenvoegt heb je een heilzame herfst blend in handen…

3 essentiële oliën voor de herfst

1. Essentiële citroenolie

Citroenolie is een echte klassieker binnen de aromatherapie. En dat is niet voor niets! Citroenolie heeft allerlei heilzame eigenschappen en is een perfecte olie om je te ondersteunen in het najaar. Om 1 liter van deze olie te produceren heeft men 200 kilo citroenschillen nodig. Dan snap je gelijk hoeveel plant power er in een klein flesje schuil gaat. Citroenolie heeft een sterke antibacteriële en antivirale werking en is daarom één van de beste oliën bij griep en verkoudheid.

2. Essentiële kaneelolie

Kaneel is één van de favoriete specerijen van Deepak Chopra. Van oudsher wordt kaneel gebruikt ter verhoging van energie en als bestrijding tegen verkoudheid en spijsverteringsproblemen. Kaneel is een krachtige antioxidant en heeft – net als kurkuma – een ontstekingsremmend effect. Het remt de groei van bacteriën, gisten en virussen. Dit maakt kaneelolie tot een geschikte olie om preventief te gebruiken en zodoende infecties te verhinderen.

3. Essentiële kruidnagel olie (clove)

De Chinezen gebruiken kruidnagel al meer dan tweeduizend jaar als geneesmiddel. Ook als etherische olie heeft kruidnagel een zeer krachtige werking. Niet gek als je nagaat dat in een liter olie 7 (!) kilo kruidnagel gaat. Van oudsher staat kruidnagel erom bekend dat het ziektekiemen op afstand kan houden. Kruidnagel is bovendien een natuurlijke ontstekingsremmer.

Bereiding herfst blend

Neem een leeg 10 ml. bruin- of blauwglas flesje en meng hierin de 3 essentiële oliën volgens onderstaande verhoudingen. Goed schudden en jouw herfst blend is klaar voor gebruik. Aan 5 druppels in een diffuser heb je voldoende om jouw mentale en fysieke weerstand te ondersteunen nu de blaadjes beginnen te vallen.

  • 30 druppels citroenolie
  • 20 druppels kaneelolie
  • 20 druppels kruidnagelolie

Meer lezen over de herfst en je gezondheid?

Het ritme van de seizoenen: met déze 5 energietips voorkom je uitputting in de herfst
Ayurveda: 5 remedies waarmee jij je Vata-dosha deze herfst in toom houdt
De kracht van kristallen: met déze 5 stenen blijf je goed geaard in de herfst
Feng Shui & de herfst: 8 tips voor meer levensenergie (Chi) in je huis
Ayurveda & de herfst: met deze 10 tips krijgt het najaar geen vat op jou
‘Schoon’ wonen in de herfst: 5 manieren om duistere energieën te verdrijven
Déze 3 medicinale theesoorten versterken jouw weerstand in de herfst
Chinese geneeskunde & het belang van loslaten in de herfst

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.