Geneeskrachtige brandnetelthee: 5 redenen om het vaker te drinken

Food
brandnetel

Amber Biemans
26.07.2021

Op het eerste gezicht klinkt brandnetelthee misschien niet zo aantrekkelijk. Toch is thee getrokken van deze prikkende plant hartstikke gezond (en best lekker). Brandnetelthee kan pijn verlichten, allergieën verminderen en zelfs je huid genezen. Hieronder vind je 5 goede redenen om vaker een kop brandnetelthee te zetten. Geloof ons; dit is het experimenteren waard. 

Geneeskrachtige brandnetelthee: 5 redenen om het vaker te drinken (zeker in de lente)

Brandnetels worden al eeuwenlang lang als geneesmiddel gebruikt. En dat is niet zo gek. Brandnetels zijn ware superfoods. Ze helpen tegen allerlei kwaaltjes en zijn perfecte voorjaarsreinigersDe plant zit namelijk boordevol vitamines (vitamine A en vitamine C), mineralen en doet wonderen bij bloedarmoede, voorjaarsmoeheid en verkoudheid. Daarnaast zijn brandnetels bloedzuiverend, vochtafdrijvend en anti-allergisch. Een perfect plantje dus om te omarmen.

Brandnetelthee

Alle gezonde stofjes komen vrij als je thee zet van brandnetel. Je kunt gedroogde brandnetelblaadjes kopen en daar thee van trekken, maar zelf plukken kan natuurlijk ook! In de lente en zomer zijn er volop verse brandnetel te vinden. Er zijn echter wel een paar spelregels van Moeder Natuur om in je achterhoofd te houden…

Brandnetel etiquette

brandnetel thee, gezond, zuiverend, detox

Pluk brandnetels bij voorkeur op een droge dag op minstens 50 meter van de dichtstbijzijnde weg. Omdat brandnetels in een plastic zak gaan ‘zweten’ en beschadigd raken, kun je het beste een mand meenemen. Oh, en vergeet niet om een paar handschoenen aan te trekken want brandnetels kunnen gemeen prikken. Op het het blad en de stengel zitten dunne buisjes gevuld met mierenzuur. Deze ‘brandhaartjes’ breken als je ze aanraakt waardoor het zuur vrijkomt. Als mierenzuur op je huid komt veroorzaakt het een branderig gevoel, zwelling en jeuk. Gelukkig verdwijnen de brandhaartjes direct zodra ze in contact komen met gekookt water. Pluk voor het maken van verse brandnetel thee de jonge toppen van de plant (15 centimeter). Doe een handvol in een groot glas en laat 15 minuten trekken in heet water. Voeg naar gelieve honing toe voor een wat zoetere smaak.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

5 heilzame eigenschappen van brandnetelthee

1. Pijnverlichtend

Door de ontstekingsremmende eigenschappen van brandnetel, kan brandnetelthee pijn verlichten. Niet voor niets wordt de plant al eeuwen ingezet als natuurlijke pijnstiller, bijvoorbeeld in het geval van artritis en andere gewichtsklachten. Ook als je bijvoorbeeld last hebt van spierpijn of hoofdpijn kan brandnetelthee verzachting bieden. Afhankelijk van de hevigheid van de pijn voel je het effect soms al na één kopje.

2. Nieren en urinewegen

Brandnetels staan bekend om hun vochtafdrijvende werking. Ze stimuleren de doorloop van urine, waardoor je lichaam in staat is om afvalstoffen effectief af te voeren. Op die manier blijven je nieren en urinewegen goed schoon. Zo nu en dan een kopje brandnetelthee drinken is daarom nuttig om nierstenen te voorkomen. Ook werkt het goed als ondersteuning voor je medicatie bij een blaasontsteking.

3. Immuunsysteem

Brandnetelthee bevat verschillende stoffen die je immuunsysteem een flinke boost kunnen geven dankzij de antioxidanten en hoge concentratie vitamine C die er in zit. Antioxidanten zijn stofjes die vrije radicalen tegenwerken; oftewel afvalstoffen die schade aan je cellen aanrichten. Antioxidanten zorgen er op die manier voor dat je minder vatbaar bent voor virussen en andere narigheid. Doe je immuunsysteem dus een plezier en zet af en toe een kopje brandnetelthee.

4. Anti-allergie

Met het hooikoortsseizoen in aantocht, is het fijn om te weten dat de natuur een medicijn biedt tegen de pollen. Wanneer je brandnetelthee drinkt, krijg je namelijk antihistamine binnen. Dat is een stofje dat histamine, een eiwit dat je jeukende ogen en een loopneus veroorzaakt, neutraliseert. Op die manier verzacht het de symptomen van je allergie. Brandnetelextract wordt precies om die reden wel eens voorgeschreven als medicijn bij milde hooikoorts.

5. Huid

Je verwacht het niet van deze prikkende struik, maar brandnetel kan ook ondersteunen bij sommige huidproblemen. Brandnetelthee helpt je lichaam namelijk bij het uitscheiden van toxische stoffen. De antioxidanten in de netels kunnen ook genezing versnellen en vorming van littekens op de huid voorkomen. Heb je last van acne, zweertjes of eczeem? Drink dan een extra kop brandnetelthee. Ook kan het helpen bij allergische huidaandoeningen en ontstekingen op je huid. Wat naast het drinken van de thee helpt is een doekje dippen in de sterk getrokken brandnetelthee en dit vervolgens op de huid deppen.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Contraindicaties

Hoewel brandnetels heel gezond zijn, is het raadzaam om er voorzichtig mee te zijn als je bloedverdunners gebruikt. Brandnetel bevat veel vitamine K en dat zorgt ervoor dat je bloed minder snel stolt. Het nuttigen van brandnetels wordt ook afgeraden tijdens zwangerschap, bij het geven van borstvoeding en bij kinderen onder de 12 jaar. Ook is het verstandig om op te passen als je een nierdysfunctie hebt vanwege het vochtafdrijvende effect dat brandnetel heeft. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Meer lezen over heilzame thee?

1. Medicinale saliethee: zo houdt 1 kopje per dag jouw weerstand op peil
2. Groene thee: dit gebeurt er met je gezondheid als je elke dag 1 kopje drinkt
3. Citroenmelisse thee: dit is wat 1 kopje per dag doet voor je gezondheid
4. Dit gebeurt er met je lijf als je elke dag gemberthee drinkt
5. Zoethout thee: dit zijn de voordelen voor je gezondheid

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.