Konjac: wat is het? En helpt een konjac supplement bij afvallen?

Body
konjac

Holistik
09.08.2023

Heb je weleens van konjac of glucomannan gehoord? Als voedingssupplement is konjac glucomannan de afgelopen jaren enorm populair geworden in het westen, vooral omdat het zou helpen bij afvallen en het verlagen van cholesterol. Je kunt konjac gebruiken als supplement, maar het is ook te koop in de vorm van bijvoorbeeld pasta, noodles en rijst. Maar wat is konjac dan precies? En hoe helpt het bij afvallen? Dat lees je hieronder. 

Wat is konjac?

Konjac

Konjac is een Aziatische plant die groeit in de warme subtropische gebieden in Oost-Azië. De plant is ook bekend onder de namen olifant yam, konjaku en konnyaku aardappel. De konjac plant is caloriearm en bevat veel voedingsvezels. Dan belanden we meteen bij glucomannan: dit is een wateroplosbare voedingsvezel die wordt gewonnen uit de wortels van de konjac plant. Als voedingssupplement is glucomannan de laatste jaren heel populair geworden in het westen. In de Aziatische keuken wordt het vaak als voedingsadditief gebruikt omdat het als een verdikkingsmiddel werkt. Konjac wordt in Aziatische landen ook ingezet als natuurgeneesmiddel / medicijn.

Waar is konjac van gemaakt?

Konjac voedingsmiddelen en supplementen worden gemaakt van de zetmeelachtige knol van de konjac plant, die rijk is aan glucomannan en heel weinig calorieën bevat. Konjac glucomannan heeft inmiddels een E-nummer gekregen: E425.

Is konjac gezond? En helpt het bij afvallen?

Konjac wordt vaak in verband gebracht met afvallen, en niet alleen omdat konjac voedingsmiddelen weinig calorieën bevatten. De glucomannan in konjac absorbeert uitzonderlijk veel water in de maag en darmen en verandert in een soort gel. Deze gel vult je maag en darmen en vertraagt het legen van je maag. Dit bevordert een gevoel van verzadiging en kan je eetlust verminderen. Hierdoor is het makkelijker om je calorie-inname gedurende de dag te beperken.

Gewichtsverlies

Konjac glucomannan voedt daarnaast de gezonde bacteriën in de darmen. In dierstudies is aangetoond dat deze vriendelijke bacteriën de opslag van vet kunnen verminderen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van glucomannan in combinatie met een caloriebeperkt dieet leidt tot significant meer gewichtsverlies dan het gebruik van een placebo. Onderzoek liet ook nog eens zien dat het gebruik van glucomannan het totaal cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden waarden gunstig kan beïnvloeden en significant kan verlagen.

Konjac supplement

Konjac is verkrijgbaar in de vorm van voedingsmiddelen zoals noodles en pasta en in de vorm van supplementen. Wil je een supplement proberen? Dit zijn onze favoriete opties:

Gebruiksaanwijzing konjac glucomannan

Het gunstige effect van gewichtsverlies wordt alleen verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram glucomannan in drie doseringen van telkens 1 gram. Neem glucomannan in met 1-2 glazen water, 15-60 minuten vóór elke maaltijd. Hoewel glucomannan bewezen effectief is bij gewichtsverlies, helpt het supplement alleen in combinatie met een energiebeperkt voedingspatroon. Kijk voor de zekerheid ook altijd nog goed naar de gebruiksaanwijzing van het supplement dat je aanschaft. Het gebruik van glucomannan capsules wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor volwassenen. Als je echter ongemak en/of allergische reacties ervaart na het nemen van glucomannan, stop er dan mee. Slik je medicatie? Neem dan contact op met je arts voordat je begint met het gebruik van glucomannan. Dit advies geldt ook wanneer je type 2 diabetes hebt.

Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?

De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids! Holistik Conscious Aging Guide Karlijn en Evelyn

Beeld: Curtis’s Botanical Magazine

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.