Feng Shui & de herfst: 8 tips voor meer levensenergie (Chi) in je huis

Holy Crap
feng shui herfst
feng shui herfst


14.10.2021

Met de komst van het najaar breekt een periode van loslaten aan. Kijk maar naar de bomen die hun bladeren beginnen te verliezen. Je doet er goed aan om de komende maanden zoveel mogelijk ballast op te ruimen, net als de bomen. Niet alleen emotioneel, maar ook letterlijk. Te beginnen bij je eigen huis. Nina Elshof is Feng Shui master en weet als geen ander wat een opgeruimd huis voor je welzijn betekent. Ze legt je aan de hand van deze 8 opruimtips uit hoe orde in je huis je leven lichter maakt. Want volgens de feng shui trekken opgeruimde ruimtes feel good vibes aan! Geen overbodige luxe, want de herfst kan ook somberheid met zich mee brengen.

8 x Feng Shui opruimtips voor meer Chi (levensenergie) in je huis

Nina: ‘Zoals jij bent, zo is je huis. En zoals je huis is, zo ben jij’ zeggen de Chinezen. Dat kan nogal confronterend zijn als je struikelt over stapels papieren, rondslingerende kledingstukken, uitpuilende boekenkasten en stoffige snuisterijen. Wat zegt dat over jou? Een woning is niet gewoon een plek met vier muren en een dak maar de meest ultieme plek om je identiteit tot uitdrukking te brengen. Het omgekeerde is ook waar: het is tevens de belangrijkste factor die je welzijn, je geluk en de lichtheid waarmee je leeft beïnvloedt.

Chaotische chi

Je huis en de spullen die je erin hebt verzameld, zeggen veel over wie je bent, waar je staat in jouw leven, en hoe je omgaat met jezelf. Stel je voor dat er veel wanorde in je huis is, dan zorgt dat voor chaotische chi – ofwel levensenergie. Die chaotische chi creëert op zijn beurt weer wanorde, chaos en verwarring in jezelf en in je leven.

Feng shui & minimalisme

Dat betekent niet dat Feng Shui een minimalistische leefwijze nastreeft. In tegendeel. Want we voelen ons rijker en meer vervuld als we omringd worden door spullen die zorgvuldig en van mooie materialen zijn gemaakt. We worden blij van voorwerpen die een liefdevolle herinnering oproepen en ons dierbaar zijn. Ze helpen onze identiteit te bepalen. In een heel minimalistisch interieur is er geen gezond emotioneel referentiekader aanwezig. Dat kan een negatief effect hebben op je bewustzijn over jezelf. Daarnaast hebben voorwerpen die in de weg staan, kapot of versleten zijn een negatief effect. Ze benemen je de ruimte om in vrijheid te leven. Want elke keer als je ze ziet triggeren ze onbewust een negatieve emotie. Die kun je dus beter uit je huis en uit je leven bannen.

Ongehinderde Chi in de herfst

Voor een gezonde energie in huis adviseert Feng Shui om ruimte over te houden om te kunnen bewegen. Op die manier kan Chi ongehinderd je hele huis, en daarmee je hele leven, van nieuwe levenslust voorzien. Zo hou je niet alleen je huis, maar ook je lichaam en leven in een gezonde conditie. Hieronder mijn 8 tips om ruimte te maken in jouw huis en leven.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

1. Je huis als persoonlijke koninkrijk

Maak je wel bewuste keuzes over hoe je omgaat met je huis? Wie je binnen laat; welke spullen je huis binnen komen; waar je ze neerzet. Of volg je blindelings trends, adviezen van anderen of de mening van je partner? Als je je bewust wordt van het zeggenschap dat je hebt over je eigen domein, sta je krachtiger en onafhankelijker in het leven. Door je huis te eren als je persoonlijke koninkrijk, kun je jezelf makkelijker zien als de koningin of koning die er de scepter zwaait.

2. Durf afscheid te nemen

Omdat we het moeilijk vinden om afscheid te nemen van een bepaalde periode in het leven; van de persoon die we waren of van degene waarmee we het leven hebben gedeeld, verzinnen we smoezen om beslissingen uit te stellen. Zo kun je jezelf voorhouden dat je dat oude deken misschien nog wel ergens voor kunt gebruiken. Maar de werkelijke reden dat je deze niet weg doet, is dat hij je herinnert aan je overleden poes die daar altijd op sliep. Bekende smoezen:

‘Ik ga het binnenkort maken’
‘Ik bewaar het voor mijn kinderen’
‘Misschien wordt het nog eens veel waard’
‘Het wordt vast weer mode’
‘Misschien heb ik het nog nodig’

Daarmee bezwaar je je leven met bagage die bij een ander of in een andere tijd thuishoort en geen waardevolle kwalitatieve bijdrage levert aan je leven.

3. Kies voor kwaliteit

Koop liever een enkel item dat zorgvuldig en van mooie materialen is gemaakt. En waarvan je ook weet waar het vandaan komt, in plaats van een goedkoop massaproduct van slechte kwaliteit. Dergelijke producten devalueren de energie in je huis en daarmee jezelf.

4. Ontdek een diepe wens

Zolang je niet weet waar je het voor doet, blijft opruimen iets wat ‘zou moeten’ en niet iets waar je van binnenuit gemotiveerd voor bent. Als je werkkamer troepvrij is, zou er eindelijk ruimte komen voor je lang gekoesterde wens om er te gaan schilderen. Onderzoek bij jezelf waar je van droomt. Hoe concreter en helderder je wens, hoe groter je motivatie om ruimte te maken voor die wens en de kwaliteit van de inrichting van bijvoorbeeld je werkkamer te verbeteren.

5. Eer wat gelukkig maakt

Als het erop aan komt, zijn de spullen waar je écht gelukkig van wordt misschien wel op één hand te tellen. Meer spullen zorgen niet voor meer geluk: dat vind je veel meer in de kleine dingen. De zachtheid van een wollen trui. De glans van een houten tafel. De wijze waarop de stralen van de zon een patroon tekenen op je muur. Die ene foto van je kindje. Als je eert wat je gelukkig maakt, verlies je veel minder aandacht aan spullen die dat niet verdienen. Geef die ene foto een ere-plek en verstop hem niet tussen een veelheid aan afbeeldingen.

6 Creëer regelmaat en rituelen

Verwaarlozing maakt dof en onverschillig. Het onttrekt ook levenskracht aan een ruimte of voorwerp. Kies daarom vaste momenten om op te ruimen en schoon te maken. Verwelkom het licht in je huis als je de gordijnen open doet. En bedank je huis als je ze weer sluit. Regelmatig momenten inbouwen voor zorg en aandacht voor je huis brengen de frequentie van de energie al snel op een hoger pijl. Ook een klein ritueel als een begroeting van je huis telkens als je weer binnenkomt, verbetert al snel de relatie met je huis. Je huis verandert daarmee van gebruiksvoorwerp naar heilige plek.

7. Reinig de ruimte en beloon jezelf

Als je klaar bent met het opruimen en overzichtelijk maken van een ruimte, is het altijd goed om de energie in die ruimte te verfrissen. Zet ramen en deuren tegen elkaar open en laat het goed doorwaaien, en neem met een sopje alles af. Op een dieper niveau reinigen doe je met behulp van een goede kwaliteit wierook of klanken van helende muziek. De bekroning kan een mooie, verse bos bloemen zijn. Vergeet niet om jezelf na afloop van een opruim-uurtje te belonen met een lekker kopje thee, een wandelingetje in het bos of iets anders waar jij blij van wordt. Zet een tijdslimiet variërend van 15 minuten tot een uur, stop dan met opruimen, en vier de overwinning op jezelf. Adem diep in en bewonder het behaalde resultaat – ook al is het maar één laatje. Dit geeft energie en moed om ook de volgende klus aan te pakken.

8. Maak levenskracht zichtbaar

Vaak staat een huis vol met spullen die niet leven of die niet tot leven zijn gebracht. Mooie, groene planten of huisdieren herinneren ons met hun aanwezigheid er aan dat we levende wezens zijn en graag omringd worden door leven en levenskracht. Dat levert niet alleen een positieve bijdrage aan de kwaliteit van energie op, maar houdt je bewustzijn veel meer in het hier en nu. Meer geaard.

Meer lezen over de herfst en je gezondheid?

Het ritme van de seizoenen: met déze 5 energietips voorkom je uitputting in de herfst
Ayurveda: 5 remedies waarmee jij je Vata-dosha deze herfst in toom houdt
De kracht van kristallen: met déze 5 stenen blijf je goed geaard in de herfst
De herfst is begonnen: déze 3 essentiële oliën ondersteunen jou in het najaar
Ayurveda & de herfst: met deze 10 tips krijgt het najaar geen vat op jou
‘Schoon’ wonen in de herfst: 5 manieren om duistere energieën te verdrijven
Déze 3 medicinale theesoorten versterken jouw weerstand in de herfst
Chinese geneeskunde & het belang van loslaten in de herfst

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.