videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Jouw lichaam als zwembad: met deze remedies voorkom je dat het water troebel wordt

Heart + Soul
danielle stotijn, zwembad, filter, detox

Holistik
04.08.2020

Heb je ooit weleens naar een zwembad gekeken als metafoor voor de gezondheid van jouw lichaam en geest? De filter van het zwembad staat gelijk aan de functies van je lichaam om te ontgiften en je balans te herstellen. Als je invloed wil uitoefenen op je lichaam en energieveld, is het belangrijk om je bewust te worden van de werking van jouw systeem, jouw zwembad. De nieuwe kijk op biologie stelt namelijk dat stress, vervuiling en verzuring van het lichaam de onderliggende oorzaken zijn van allerlei ziektes en overgewicht. Transformatiecoach Danielle Stotijn legt deze theorie uit en deelt een aantal remedies waarmee je jouw zwembad helder houdt. 

Jouw lichaam als zwembad: zo voorkom je dat het water troebel wordt

meditatie, danielle stotijnDaniëlle: ‘Sommige mensen hebben er een in de tuin staan, zoeken er op warme dagen verkoeling in, of liggen aan de rand op hun zonnebedje. Het zwembad. Het liefst zwem je in helder water, met de juiste temperatuur en zonder ronddrijvende rommel. Troebel water met algen of groene aanslag op de rand is onaangenaam. En je wilt ook je tenen niet stoten aan troep die op de bodem ligt. Goed onderhoud van het zwembad is heel belangrijk en luistert nauw.

Zo geldt dat ook voor je eigen lichaam en je energieveld. Je functioneert, of zwemt, het liefste de hele dag op een flow van knisperend frisse energie. Zie je lichaam zelf ook als een zwembad waar al je cellen in zwemmen. Je wilt het water zo schoon en helder mogelijk houden en zorgen dat het goed gefilterd wordt. De filter van het zwembad staat gelijk aan de functies van je lichaam om te ontgiften en je balans te herstellen.

Vervuiling

Stel je eens voor dat we een uitlaatpijp van een auto tegen de luchtpomp plaatsen die de zuurstof levert voor het zwembad. Het water wordt dan gevuld met koolmonoxide, waardoor de alkalische pH direct wordt verlaagd. Zo ontstaat een zure pH-omgeving en wordt de gezondheid van het water (lees: jouw cellen en organen) bedreigd. Dit is wat er gebeurt als we gifstoffen en teveel of het verkeerde voedsel (zuurproducerend zoals zuivel, suiker en dierlijke eiwitten) in ons lichaam stoppen. Je creëert zo een vruchtbare bodem voor het ontstaan van stress en ziekten. Vooropgesteld: als je ziek bent, zeker in deze tijd, ga altijd naar een dokter. Maar daarnaast valt er nog te winnen aan algemene kennis over gezondheid en welzijn. Als je invloed wilt leren uitoefenen op je lichaam en energieveld, is het belangrijk om je bewust te worden van de werking van jouw systeem, jouw zwembad. Zodat je weet aan welke knoppen jij zelf kunt draaien om hier invloed op uit te oefenen. 

Blauwdruk van jouw zwembad

De nieuwe kijk op biologie stelt dat stress, vervuiling en verzuring van het lichaam de onderliggende oorzaken zijn van alle ziekte en overgewicht. Daartegenover staat de oude biologie, gebaseerd op het werk van Louis Pasteur aan het einde van de 19e eeuw. Die stelt dat ziekte afkomstig is van ziektekiemen die het lichaam van buitenaf binnendringen. Vanuit dit nieuwe perspectief kunnen ziektekiemen geen vaste voet krijgen wanneer het lichaam in harmonie (homeostase) verkeerd. Zo’n gezond evenwicht begint bij het zelf kunnen beïnvloeden van de volgende bouwstenen:

 • Emoties: al je emoties over jezelf en de wereld om je heen, uit het nu of onverwerkt uit het verleden. Angst, onzekerheid, schuldgevoel, verdriet, boosheid, etc. Angst is de meest ziekmakende emotie, met een enorme invloed op het lichaam.
 • Gedachten: al je gedachten, overtuigingen en denkpatronen opgebouwd vanuit het familiesysteem, het maatschappelijk systeem, geïntegreerd in jouw persoonlijkheid. Wie en hoe je moet zijn, hoe het hoort, wat je wel kan, wat je niet mag, etc.
 • Fysieke factoren: wat je tot nu in je leven tot je hebt genomen en je daarbij opgebouwde fysieke structuur en rust-, beweging-, voeding- en relatiepatronen. Hoe je invulling geeft aan al je behoeften en je grenzen respecteert. Hoe je zaken tot je neemt heeft een effect op het totaal in je fysieke lichaam of ervaring.

Stress, erfelijkheid en giftige stoffen

Deze blauwdruk van jouw zwembad wordt vervolgens ook beïnvloed door de volgende factoren:

 • Stress: de hoeveelheid stress die je nu ervaart of hebt ervaren in je leven zijn enorm bepalend voor je fysieke structuur en je energieniveau. Weet dat stress altijd voor gaat op alle andere processen in je lichaam. Dus op dat moment stopt de creatie van leven en gaat je systeem over op overleven. Er is geen energie meer over voor alle andere vitale processen. Je lichaam reageert op werkgerelateerde stress in principe hetzelfde als op het eten van suiker of drinken van alcohol. Stress is stress. Het zenuwstelsel gaat over van parasympatisch naar sympatisch, van ontspanning naar spanning. Je overlevingsmechanisme (in dit artikel van Danielle geeft ze een introductie in de 5 meest voorkomende) gaat aan en een cocktail aan stresshormonen wordt aangemaakt om de situatie die zich aandient te overleven.
 • Erfelijkheid: zowel fysieke, emotionele als mentale erfelijke patronen en structuren, neem je over van je ouders en voorouders. DNA bestaat uit zoveel meer dan alleen de fysieke component in je lichaam. Denk ook aan trauma’s, verslavingen, beperkingen en overtuigingen. Erfelijkheid is de aangeboren bril waardoor jij het leven ontvangt en ervaart.
 • Blootstelling aan giftige stoffen: sinds de industriële revolutie wordt de mens steeds meer blootgesteld aan giftige stoffen in lucht, water, voeding en chemicaliën om ons heen.

Unieke obstakels

Er zijn dus eindeloos veel factoren die je gezondheid en welzijn beïnvloeden en elk lichaam heeft een andere balans. Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet effectief te zijn. En dat kan best frustrerend zijn, vooral als je met klachten kampt. Je ziet influencers op Instagram van alles doen en vraagt je af waarom het voor jou niet zo makkelijk gaat. Misschien ga je wel denken dat je zwak bent. Maar onthoud dat elk mens te maken krijgt met zijn eigen genetische uitdagingen, externe factoren en giftige patronen. Er ligt een generatielange historie ten grondslag aan ieders gezondheid. Als je belast bent met erfelijke factoren, een stressvolle jeugd, een financiële veilige basis mist, kampt met terugkerende aanhoudende klachten, dan is het zoeken naar een balans in jouw zwembad een veel grotere uitdaging.

Het goed reinigen van je systeem

Verlies vooral niet de hoop: jouw systeem reinigen kan altijd, ook al kost het misschien meer tijd en onderzoek. Begin bijvoorbeeld met het werken aan de volgende punten om de homeostase (evenwicht) in je lichaam te herstellen:

 • Verminder stress: deactiveer mentale en fysieke patronen die stress opleveren en neem meer tijd om te rusten en herstellen
 • Detox van giftige stoffen en emotionele blokkades
 • Alkaliseer je dieet

Deze drie elementen vormen een goede kickstart van jouw persoonlijke proces naar heelwording. Ik ga nu wat dieper in op drie knoppen waar je aan kunt leren draaien in je fysieke lichaam om de kwaliteit van jouw zwembadwater verder te verhogen.

 • PH-waarde: de juiste zuurgraad in het lichaam is gemiddeld 7. Dat is de alkalische en neutrale waarde van het water. Voeding is in te delen in zuur en basische voeding. Je kunt je PH-waarde ’s ochtends en/of ’s avonds meten om te zien wat het effect is van een bepaald voedingspatroon, en hier leren aanpassingen in te maken.
 • Darm: de darm wordt gezien als het tweede brein en zorgt voor de connectie en balans tussen Mind en Body. Bij een depressie bijvoorbeeld bestaat er ook altijd een relatie met de kwaliteit van het darmflora op dat moment. Gezonde darmen lekken niet en zijn in staat om slechte stoffen in het lichaam te ontgiften. Maar als er laaggradige ontstekingen aanwezig zijn door onjuiste voeding of andere invloeden, vervalt deze functie. Inzicht krijgen in het soort ontlasting is belangrijk, want deze zegt veel over de vertering van jouw voeding en je totale gezondheid.
 • Bloedsuikerspiegel: een constante bloedsuikerspiegel geeft een fit gevoel en veel energie. Wisselende bloedsuiker geeft pieken en dalen in je energie en in je gevoel van welzijn. Inzicht krijgen in de effecten van voedingsstoffen op je bloedsuiker geeft je de mogelijkheid om deze te leren reguleren.

Onthoud tenslotte dat stress altijd voorgaat op andere processen. Als je te veel stress hebt, gaat je lichaam in overlevingsstand en ontregelt de rest. Check dus altijd eerst of stress de onderliggende oorzaak van een klacht is. Dan is stress vermindering en detoxen ook nodig. Alleen alkaliseren en uitbalanceren van voeding is in dit geval onvoldoende. Andersom is ook alleen werken aan een positieve Mindset niet voldoende. Overstijgend gaat het altijd om de balans tussen de driehoek Mind – Body – Spirit. Stress laat je op die manier prachtig zien hoe je lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en verwikkeld zijn in een continue dialoog. Het goede nieuws is dat jij invloed kunt uitoefenen op de toon ervan.

MEER LEZEN VAN DANIELLE:

1. Dit is waarom jouw liefdesrelatie dient als het ziekenhuis van je ziel
2. Reset Weekend: kalmeer je mind en breng jezelf naar een hogere frequentie
3. Aantrekking of liefde? Zo vind jij vervulling in jezelf in plaats van in een ander
4. Mediteren: dit is hoe het jouw realiteit kan veranderen
5. Herken je overlevingsmechanisme en trap niet in de val van giftige patronen
6. Transformatiecoach legt uit: zo werkt jouw ‘Wees Perfect’ overlevingsstrategie
7. Transformatiecoach: zo werkt jouw ‘Pas je aan’ overlevingsstrategie in tijden van stress
8. Ascenderen naar de 5e dimensie: dit is waarom je juist nu door de storm heen moet kijken
9. Transformatie coach vertelt: zo zet je lichtenergie in om angst te laten wegvloeien
10. Soul Retrieval meditatie: zo breng je met Volle Maan jouw afgesplitste kindsdeel thuis
11. Transformatiecoach: dit is hoe je loskomt van jouw verslaving aan productiviteit
12. Transformatiecoach: maak jij nooit iets af? Zo doorbreek je het overlevingsmechanisme ‘Doe je best’

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.