Aantrekking of liefde? Zo vind jij vervulling in jezelf in plaats van in een ander

Heart + Soul
relaties, aantrekkingskracht, liefde
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
15.11.2019

Disney-films doen ons geloven in de prins op het witte paard. Later als je groot bent, vind je ‘de ware’. Die ene man of vrouw die jou compleet maakt. Vergelijk dit beeld met een puzzel van jouw leven die pas compleet is als je dat ene stukje hebt gevonden: jouw prins of prinses, met wie je kunt samensmelten. Pas dan zal je eindelijk weten wat echte liefde is. Helaas, in de praktijk blijkt dit één groot onzinverhaal. Transformatiecoach Danielle Stotijn legt uit. (eerder schreef ze het artikel “Dit is waarom jouw liefdesrelatie dient als het ziekenhuis van je ziel“)

Aantrekking of liefde? Zo vind jij vervulling in jezelf in plaats van in een ander

Daniëlle: ‘Twee overtuigingen die zorgen voor deze afhankelijkheid van je eigen geluk zijn dan ook: ‘ik ben pas goed als ik een partner heb’ en ‘ik voel alleen echte liefde via de ander’. Een sprookje dat veel mensen vanuit verkeerde overtuigingen doet hunkeren naar vervulling door die ander. Vanuit die overtuiging stappen ze dan ook een relatie in en vervolgens het ouderschap met alle gevolgen van dien.

Mythe van het missende puzzelstukje

Frustraties, onzekerheid en vooral een schuldgevoel over wie je bent, wordt op deze manier doorgegeven van generatie op generatie. Je leeft in de veronderstelling dat je niet compleet bent en wordt onderdeel van de puzzel van een ander. Je gaat concessies doen. Net zoals je dat vroeger misschien deed als kind: je aanpassen om bij je gezin van herkomst te kunnen horen. Of andersom; je manipuleert de ander net zolang totdat hij of zij in jouw puzzel past. Je verlangt van die ander dat hij jouw belang voorop zet en die rol vervult om jouw puzzel compleet te maken. Althans, dat maak je jezelf wijs dat dit daarvoor de juiste weg is. Iedereen wil uiteindelijk ‘heel’ worden. Dat verlangen is menselijk. Maar daarvoor kiezen we vanuit onze jeugd helaas vaak de strategie om te puzzelen met anderen, en niet met ons zelf. Je past je aan, neemt genoegen, doet je best, gedraagt je zoals het hoort, zoals van jou verwacht wordt. Het moet en zal passen.

Tegen een boom aan knallen

Vanuit deze dynamiek krijg je echter geen bewustzijn over jezelf. Je mist het inzicht over wat jij zelf aan jouw puzzel kunt toevoegen om deze compleet te maken. Je bezit namelijk alles al wat je nodig hebt hiervoor. Gebrek aan zelfinzicht geeft een leeg gevoel en is lastig als signaal te herkennen. ‘Dat zal dan wel die man of vrouw zijn die ik nog mis’. En zolang je het verschil tussen aantrekking en liefde niet kent, blijven relaties vergelijkbaar met op hoge snelheid tegen een boom aan knallen. Dat zal je wakker schudden maar ook pijn doen. En alle inzittenden ook. Ik weet er alles van. Ik ben tegen die boom aangereden. Helaas met mijn kinderen achterin (symbolisch dan). In mijn huwelijk was er heus sprake van liefde. Maar vooral van de aantrekking op alle stukken die in mij ontbraken en beschadigd waren vanuit oude pijn. Ik had nog geen macht over mijn eigen stuur, geen inzicht in mezelf en geen idee over liefde en aantrekking.

Balans in mannelijke en vrouwelijke energie

Wanneer je nog geen balans in je mannelijke en vrouwelijke energie ervaart, trek je onbewust relaties aan die jouw oude pijn triggeren om dit te helen. Maar de ander kan dit nooit voor jou doen, dat kun jij alleen zelf. De wereld om je heen is de spiegel van wat er van binnen vraagt om heling. In alle relaties in je leven kijk je, door de ander, ook altijd naar jezelf. Wanneer je je eigen puzzel nog niet hebt gelegd, zul je je niet veilig genoeg voelen om de ander onvoorwaardelijk lief te kunnen hebben. Onvoorwaardelijke liefde betekent de ander vrij laten om zijn eigen puzzel te kunnen leggen. Onvoorwaardelijke liefde is het helpen van elkaar in het vinden en cultiveren van geluk vanuit zelfliefde en een gezond zelfvertrouwen.

Liefde of aantrekking?

In ‘moeilijke’ relaties is er vaak sprake van aantrekking in plaats van liefde. Aantrekking om die tekorten in jou aan te vullen, om die puzzel ‘compleet’ te maken. Dan ontstaat in een relatie de dynamiek van vastklampen, claimen, fixen, beschuldigen en bezitten. Terwijl je waarschijnlijk de ander het liefst de vrijheid geeft om zichzelf te zijn en zijn eigen weg te vinden. Maar helaas kan jij als je behoeftig bent niets vrijgeven. Je bent nog te druk om zelf krachtig en erkend te worden. Bijvoorbeeld door nodig te zijn voor anderen, de show te sturen en je gelijk te willen krijgen. Dat is de energie van macht en controle. We hebben het hier over ‘voorwaardelijke liefde’ vanuit de angst om je in de kern niet veilig en geliefd te voelen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Als je aan je eigen puzzel werkt, leer je welke verlangens en behoefte je hebt om zelf heel en gelukkig te worden. Dan leer je bewuste keuzes te maken in je leven om die delen op een gezonde manier in te vullen. Niet vanuit aantrekking via de ander. Het is belangrijk dat je aantrekking, die ons zo blind maakt in verliefdheid, gaat zien als de behoefte van het kind dat je was dat nog steeds aandacht vraagt. Liefde maakt niet blind, geeft niet die spanning. Liefde is ontspanning.

Verschil aantrekking en liefde

Het verschil kennen tussen aantrekking en liefde geeft je toegang tot compatibiliteit, dat staat voor: de mate waarin systemen samen te gebruiken zijn in plaats van los van elkaar. En dat betekent keuzes durven maken als die balans niet te vinden is, omdat de ander simpelweg niet bij jou (en dus niet in jouw puzzel) past. Doorbreek de negatieve cirkel van aantrekking en werk aan je eigen puzzel.’

Oefening: zo krijg je inzicht in jouw levenspuzzel

Om inzicht te krijgen in je eigen levenspuzzel, geef ik vaak deze oefening aan mensen. Schrijf de volgende stappen volledig voor jezelf uit:

 1. Wat zijn je verlangens op het gebied van geld, je lichaam, wonen, lifestyle/plezier, relaties, carrière en zingeving?
 2. Schrijf elk onderdeel nu uit met de volgende regel: ‘Als ik… dan voel ik…’
 3. Welke gedachtes houden je tegen? Gebruik voor ieder onderwerp de volgende zin: ‘Maar…dus’
 4. Waar komt die gedachten vandaan? Van wie is die, welke herinnering hoort erbij? Ga het rijtje af.
 5. Wat is er nodig om die los te laten? Ga het rijtje weer af. Schrijf een aantal brieven aan mensen die je kan verbranden volgens een oud sjamanen ritueel.
 6. Wat zegt je intuïtie? Begin ieder veld met de volgende zin: ‘Diep van binnen weet ik dat ik ben, kan, mag, zal…’
 7. Welke stappen/acties zijn er nodig om dat te bereiken? Begin ieder veld met de zin: ‘Ik ga… dan en dan…’
 8. Hoe ziet de werkelijkheid er dan uit? Maak een vision board voor de velden die het meeste aandacht nodig hebben. Hang hem in het zicht. De law of attraction kan er nu verder mee.

Cadeautje van Danielle voor jou

Holistik lezers ontvangen 15% korting op het aankomende Reset weekend op de Hoorneboeg. Gebruik code: Holistik Reset 2019 om je korting te verzilveren. Kijk hier voor meer info over alle workshops, weekenden en opleidingen van Mastery.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.