Transformatiecoach: maak jij nooit iets af? Zo doorbreek je het overlevingsmechanisme ‘Doe je best’

Heart + Soul
doe je best overlevingsstrategie
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
16.07.2020

Bruis jij altijd van de energie en nieuwe ideeën? Denk je in oplossingen in plaats van dat je beren op de weg ziet? En ben jij degene die komt met innovatieve toekomstplannen? Tot zover de mooie kwaliteiten van het mens-type met ‘Doe je best’ als overlevingsstrategie. De keerzijde is dat je grote moeite hebt met plannen en zelden iets afmaakt. Het overlevingsmechanisme Doe je best wordt opgebouwd vanuit een gezonde dosis creativiteit, optimisme en enthousiasme. Maar bij stress slaat het om in chaos. Je wil alles tegelijk doen om te laten zien hoe hard je je best doet. Het verdrietige is alleen dat er uiteindelijk niets écht van de grond komt. Je raakt snel verveeld en sluit negativiteit krampachtig buiten. Transformatiecoach Daniëlle Stotijn geeft inzicht in de Doe je best overlevingsstrategie. Ook deelt ze een aantal healing tools om los te komen van dit mechanisme zodat jij meer in je kracht gaat staan..

Transformatiecoach: maak jij nooit iets af? Zo doorbreek je het overlevingsmechanisme ‘Doe je best’

meditatie, danielle stotijnDaniëlle: ‘Doe je best types bezitten over een oneindige hoeveelheid ideeën. Dit type surft graag op de golven van impulsen, spontane ideeën en ingevingen. Overzicht en structuur ontbreken echter. De nadruk ligt bij dit mens-type op het ‘uitproberen’ en niet op het resultaat. Zo hoef je ook nooit kritisch naar jezelf en het resultaat te kijken. Je hebt tenslotte je best gedaan, het was leuk en daar ging het om. Het vaak diep begraven, onbevredigende gevoel van nooit iets écht af krijgen, zorgt voor de grote zelfsabotage bij dit mechanisme. Verstopt achter het rode theatergordijn van laten zien wat jij allemaal kunt, verschuilt vaak een gemene faalangst. Een faalangst die nooit tevreden is en niet gelooft dat je werkelijk echt iets voorstelt. Zo moet jij voor altijd je best blijven doen en kom je vast te zitten in je eigen circus.

Kenmerken & effecten van Doe je best

1. Je leeft intuïtief en in het nu

Leven in het nu is voor de Doe je Best geen probleem. Doordat ingevingen en impulsen de motor zijn van dit type, kunnen zij zich juist zeer goed overgeven aan het moment. Doe je best types kunnen aanvoelen wat hier en nu de mogelijkheden zijn, maar vinden het moeilijk om een duidelijk plan van aanpak te volgen. De vrije creativiteit en nieuwsgierigheid van Doe je best types, heeft voor omstanders soms iets kinderlijks en naïefs. De intuïtieve aanpak van de Doe je Best staat bijvoorbeeld haaks op de doordachte en rationele aanpak van de Wees Perfect. Waar de Wees Perfect geen risico neemt, zet de Doe je Best juist in vanuit liefde voor de ervaring en het creëren. Ongeacht het resultaat. Het is juist dit creatieve vermogen dat de absolute kracht is van deze onaangepaste fantasten en uitvinders. Het levert de meest sprankelende ervaringen, ideeën en vooruitstrevende plannen op. Deze mensen brengen vaak authentieke fantasie en creatie te midden van de terminale serieusheid die sommige mensen gedurende hun leven gaat plagen.

2. Je bagatelliseert alles onbewust tot iets positiefs

Als er altijd overal oplossingen voor zijn, zijn er ook nooit echt problemen. Zo lijkt het tenminste. Deze enorme positieve en veerkrachtige types onderdrukken en ontkennen onbewust de negatieve emoties die je als mens juist ‘heel’ maken. Als je een ervaring ook aan de negatieve kant doorvoelt, kun je de les leren die daarin schuilt. Groei ontstaat alleen in het contrast. Dus wanneer je negativiteit ontkent, zal het universum dit in evenwicht proberen te brengen. De tests die je gepresenteerd krijgt zullen zich niet alleen herhalen, maar ook moeilijker worden. Leren stil te staan en terug te kijken op wat je hebt gedaan, helpt je om vanuit een groter bewustzijn in een volgende ervaring te stappen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

3. Je bent verslaafd aan nieuwe dingen

Als opstarter van een veranderingsproces is de Doe je best onmisbaar. Iemand met dit mechanisme ziet altijd kansen en kan anderen meesleuren in haar enthousiasme, waardoor veranderingen in gang worden gezet. Maar na de opstartfase breekt de uitvoering en daarna de afrondingsfase aan. De kans is groot dat daar ergens de aandacht van de Doe je best al verloren is gegaan. Zo verzanden de meest prachtige projecten in vergetelheid. De spanningsboog van dit type is namelijk niet zo groot. Enerzijds is de kick van het nieuwe en spannende er na de opstart voor de Doe je Best vanaf. Anderzijds geeft het afronden van een project ook volledige verantwoordelijkheid voor het resultaat. Door het blijvend vernieuwen en opstarten kun je in de ontdek- en probeerfasen blijven steken. Deze fase zorgt voor een blijvende onrust die kenmerkend is voor dit type.

4. De illusie van proberen

Door overal achteraan te gaan, lever je een blijvend bewijs van inspanning en voldoe je aan de eis die je jezelf onbewust hebt opgelegd. Maar zo kun jij je ook blijvend verschuilen achter de vrijblijvendheid van een goed idee. Je ontglipt het resultaat, je eigen tevredenheid of teleurstelling en het oordeel van anderen. Dit is de illusie van proberen. Uiteindelijk doe je iets of je doet het niet. Wil je werkelijk iets bereiken, dan zul je ergens moeten ophouden met proberen en beginnen met het waarmaken van je potentieel. Proberen is een woord dat je ontslaat van de verantwoordelijkheid tot actie. Je geeft jezelf met dit woord permissie om het niet te doen. Wil je uit de illusie van het proberen ontwaken? Betrap jezelf (of anderen) dan op dit woord en daag jezelf direct uit tot een keuze.

Oorzaak

Het Doe je best kind is als de dood dat het afgewezen wordt als blijkt dat er onvoldoende inspanning is geleverd of welwillendheid is getoond. Dit kind is van nature creatief en oplossingsgericht, en leert zo ook veerkrachtig met stress om te gaan. Althans, zo lijkt het voor de buitenwereld. Want in werkelijkheid kan het voelen alsof het kind gewoon eindeloze ‘trucjes’ opvoert om maar zoveel mogelijk problemen op te lossen. En om daarvoor applaus te ontvangen. In het gezin van herkomst heeft het kind geleerd dat er erkenning, beloning en acceptatie volgen als wordt voldaan aan de voorwaarden die in het familiesysteem gelden. Dit kan ontstaan door de boodschap ‘laat zien wat je kunt’, of letterlijk ‘als je maar je best doet, dan kun je alles’.

Omgaan met teleurstelling

Doe je best kinderen leren niet omgaan met gevoelens als teleurstelling, schaamte, onzekerheid en frustratie als dingen niet lopen zoals ze hadden gehoopt. Als je dit je ouders niet op een gezonde manier ziet doen, leer je het zelf ook niet. Je leert dan niet dat je een goed of slecht resultaat niet alleen toe kunt schrijven aan inspanning. Dat het ook belangrijk is om te kijken naar je talenten, de moeilijkheidsgraad van een taak en naar toeval. Je leert dan niet dat het leven je contrast geeft om te leren. Je hoeft niet altijd overal in te slagen en je kunt niet altijd overal goed in worden door je best te doen. Het is heel gezond en van groot belang om vanuit autonomie te ontdekken waar je kwaliteiten, valkuilen, grenzen en uitdagingen liggen. Anders komt je vast te zitten in het circus van de Doe je best.

Mijn eigen verhaal

Mijn vader kwam uit een familie die beroemd was en is in de klassieke muziek. Als je in die familie serieus genomen wilde worden, dan studeerde je muziek om de familienaam hoog te houden. Wij waren als kinderen ook verplicht om een muziekinstrument te kiezen en dit serieus te studeren. Ik had een beetje aanleg, maar zag vooral hoe blij en enthousiast mijn vader werd als ik iets speelde. Later pas begreep ik dat het zijn eigen gevoel van falen was dat hij op mij en mijn broers projecteerde. Zijn grote gevoel van falen en onzekerheid door zijn diabetes dronk hij dagelijks weg.

Nooit goed genoeg

Na het avondeten deed mijn vader de afwas en gingen wij studeren. Helaas had mijn vader dan vaak al aardig gedronken. Zijn enthousiasme sloeg dan al snel om in irritatie, als ik op mijn blokfluit (en later dwarsfluit) niet die hoogdravende Stotijn allure kon voort brengen. Wild tikkend met zijn voet in de maat stond hij achter mij en bleef me duidelijk maken wat ik niet goed deed. Keer op keer moest het opnieuw. Hij ging steeds harder schreeuwen en ik verschrompelde steeds verder in mijn falen. Tranen van paniek en frustratie als het niet lukte. Ik kon het niet. En papa was boos. Ik had niet genoeg mijn best gedaan. Ik moest het nog harder proberen, en nog harder en nog harder. Zo ging het ook met de bijles rekenen van hem. Ik kon het niet. Ik kan niet tellen. Alles op gevoel doen kon ik als geen ander, maar dat was nooit goed genoeg.

Duivel op mijn schouder

De brok in mijn keel en de angst voor zijn agressieve afkeuring en straf zijn diep geworteld in mij. Onzekerheid en ontevredenheid over mijzelf en het gevoel van mislukking tergen nog steeds mijn onderbewustzijn. En als ik niet in balans ben, dan grijpt die duivel op mijn schouder mij weer bij mijn haar en zegt ‘Ik heb je’. Heel hard mijn best doen en oplossingen vinden om bij die duivel uit de buurt te blijven, drijven mij soms nog bij mijn intuïtie vandaan. Dan moet ik niet alleen wakker worden uit de illusie van proberen, maar vooral uit de illusie van angst. Ik ben goed. Alles is goed. Alleen liefde is echt.

Healing tools voor Doe je best types

 • Leer om stil te staan bij gevoelens van tevredenheid of teleurstelling nadat je een taak hebt uitgevoerd.
 • Durf goede resultaten toe te schrijven aan je eigen inspanning. Zo leer je vertrouwen te hebben in jezelf en voldoening te ervaren.
 • Hou je verwachtingen en doelstellingen in de gaten. Let op dat ze reëel zijn, in lijn met je capaciteiten en talenten, en dat je jezelf niet overvraagt.
 • Stop met het najagen van erkenning van anderen. Verschuif je focus naar je eigen verlangens en behoeften. Wat is jouw doel? Wie wil jij zijn? Hoe voelt het als ik dat bereik? Denk niet in acties, maar laat je intuïtie je leiden. Schrijf eens in een paar dagen je doelstellingen op. Begin steeds weer opnieuw: wat wil je nu beleven?
 • Probeer niet langer te vluchten van moeilijke emoties en negativiteit. Als je merkt dat je deze kunt dragen en ze je waardevolle lessen willen leren, kom je meer in je kracht te staan.
 • Verdiep je in je eigen geschiedenis. Welke oude pijn en onzekerheden zorgen ervoor dat je in deze patronen vast blijft zitten?
 • Verdiep je in meditatie en energiemanagement om je bewustzijn te vergroten en blokkades te doorbreken. Zo leer je voelen hoe het is om gewoon jezelf te zijn. Om alleen je best te doen als het goed voelt, niet vanuit faalangst of behoefte aan erkenning van anderen. Zo wordt je creativiteit weer een gave in plaats van een valkuil.’

Wil je meer leren over jouw overlevingsmechanisme?

Mastery biedt Holistik-lezers 15% korting op de ‘Mind – Body – Spirit Summerschool‘ van 17 – 21 augustus op de Hoorneboeg. Vul bij je inschrijving code #HolistikSummer in. Of kijk hier of een van de andere Mastery programma’s bij je past.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.